Frankfurt, Hesse, Germany, Europe

Háborús veszély a tőzsdén: ezt okozta az orosz-ukrán konfliktus

2021. május 3. 19:52

Április első felében több hónapos emelkedés után megjött a korrekció: csökkentek az árak a BÉT-en, a BUX összesen 1 938 ponttal került lejjebb, azonban a hónap végére jórészt ledolgozta a veszteséget. A korrekció egyik kiváltó oka az orosz-ukrán konfliktus lehetett, amely azonban enyhült a hónap utolsó részében. A részvénypiac forgalmán belül ezúttal az OTP részesedése 50 százalék alatt maradt, ugyanakkor egy általában kisebb forgalmú papír, a Masterplast most a forgalom 2,6 százalékát adta, megelőzve a Magyar Telekomot. Az összeforgalom 193 milliárd forint volt, ami napi 9,6 milliárd forintot jelent. A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood végzett az élen, utána jön a Concorde, majd az Erste.

A főbb részvénypiacokon áprilisban is tovább tartott az előző hónapok jó hangulata, az árak emelkedését rendszerint csak rövid korrekciók szakítják meg. A befektetők jelentős gazdasági növekedésre számítanak, miközben egyelőre a tőzsdéket éltető pénzbőség is megmarad, miután a jegybankok nem sietnek a rendkívüli eszközvásárlási programok mérséklésével.

Térségünkben és így a hazai piacon is érezhető hatása volt az orosz-ukrán, illetve orosz-NATO viszony elmérgesedésének és a háborús veszély megjelenésének. Szerencsére az erőfitogtatást sem nélkülöző konfliktus mérséklődött, a háborús veszély gyakorlatilag elmúlt. Itthon a hónap végén megnőtt a befektetői optimizmus, a BUX jórész ledolgozta hónap eleji veszteségét.

Az index végül 43 183 ponton zárta a hónapot, ami 2,6 százalékos csökkenés az előző havi záráshoz képest. A hónap közepén látott 42 388 pontos érték is csak mérsékelt korrekciót jelent, hisz a legutóbbi emelkedő trend november elején 32 000 pontról indult.

A legnagyobb forgalmat most is az OTP bonyolította, ezúttal azonban csak az összeforgalom 45,8 százalékát adta a bankpapír, miközben árfolyama a hónap során 2 százalékkal erősödött. A forgalom egyaránt közel negyedét adta a Richter és a Mol, a gyógyszergyári részvény 5,9 százalékkal gyengült a hónap folyamán, az Mol 7,4 százalékkal került lejjebb. Nagy forgalommal 23 százalékot emelkedett a Masterplast: 2,6 százalékos forgalmi részesedése felülmúlja a Magyar Telekomét, amely 1,4 százalékkal részesedett az összforgalomból 2 százalékos emelkedés mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A részvénypiac összforgalma 193 milliárd forintot tett ki, ami egy napra vetítve 9,6 milliárd. Ez kevesebb, mint az előző hónapok jellemzően 10 milliárd forint feletti értékei, ugyanakkor kedvező, hogy a visszaesés kis forgalom mellett következett be, ez az emelkedő trend erejét mutatja.

A befektetési szolgáltatók közül a legnagyobb forgalmat a Wood bonyolította 124,8 milliárdos értékben, a második helyre a Concorde került 88,3 milliárd forintos duplikált forgalommal, utána következik az Erste 76,7 milliárddal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm