Mature woman holding cherries in her hands

Drámai csapás érte a magyar gyümölcsösöket: ha kitart a hideg, nagy bajban lesznek ezek a kedvencek

2021. április 21. 10:00

Nagyon nem optimálisak a virágzás körülményei idén tavasszal: a kajszibarackosokban a fagy okozott jelentős károkat, és a hideg miatt a beporzó méhek is elmaradnak.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az InfoRádiónak beszélt az aggasztó helyzetről.

A húsvéti fagyokat követően a múlt hét óta alacsony a nappali hőmérséklet, illetve felhős, gyakorta csapadékos az időjárás. Utóbbi rendkívül kedvezőtlen a házi méhek munkáját illetően, miközben Magyarországon a gyümölcsösök 90-95 százalékát ezek a rovarok porozzák be.

Kelemen Péter szerint a gyümölcsösök virágzását illetően  nagyon eltérő helyzet mutatkozik az ország különböző területei között. Például a Dél-Dunántúlon már március 10-e környékén elkezdődött a kajszibarack virágzása, míg az ország északkeleti részén erre csak március 30-a és április 5-e között került sor.

Bár a virágzás fajonként változó,  esetenként akár 3-4 hetes különbségek is tapasztalhatók.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A FruitVeB alelnöke megjegyezte: a cseresznyék esetében is van ok aggodalomra. Ezek virágnyílása a 60-90 százalékos fagykárokat követően jelenleg csak 10-40 százalékban zajlik, ráadásul a múlt héten a méhek nagyon keveset tudtak dolgozni. Ez várhatóan további terméscsökkenést szokott okozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?