Friss jelentés az eurózónáról: javultak a kilátások?

Friss jelentés az eurózónáról: javultak a kilátások?

MTI
2020. június 8. 19:01

Jelentősen javult a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe júniusban, jelezve, hogy az eurózóna "ébredezik a mély álomból".

A Sentix honlapján közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 17 ponttal, mínusz 24,8 pontra emelkedett. A piac a ténylegesnél valamivel jobb értéket, mínusz 22,5 pontot várt júniusra. A mutató mindkét összetevője javult, az aktuális és a jövőbeni kilátások megítélése is.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 61,5 pontra emelkedett a májusi mínusz 73,0 pontról. A hat hónapra előre tekintő konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi mínusz 3 pontról 21,8 pontra emelkedett, ami 2017 novembere óta a legjobb érték.

A gazdaság ébredezik mély álmából, de még hosszú az út a normalizálódásig - mutatott rá Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója az adatokat kommentálva.

Kiemelte, a befektetők arra számítanak, hogy egy év alatt az elszenvedett veszteségek valamivel több mint fele hozható vissza. Ez azt jelenti, hogy egy év múlva az euróövezet még mindig jelentősen elmarad a válság előtti szinttől dacára minden gazdaságösztönző intézkedésnek, fiskális csomagoknak és monetáris lazításnak. A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében június 4. és 6. között 1173 befektető és pénzügyi elemző vett részt.

NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08