24 °C Budapest
Itt az előrejelzés: mutatjuk, mikor érdemes eurót váltani a nyaraláshoz

Itt az előrejelzés: mutatjuk, mikor érdemes eurót váltani a nyaraláshoz

MTI
2018. március 7. 14:03

Elemzők azzal számolnak, hogy drágulnak a közép-európai országok devizái a következő 12 hónapban a térség gazdaságainak az erősödésére és a várható monetáris szigorítás hatására.

A Reuters által március 2-6. között megkérdezett elemzők véleményének átlaga szerint a forint 2,2 százalékkal, 307,5 euróra drágul a jövő év február végére. Többek között Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt mondta, hogy az MNB évekig szinten tarthatja az alapkamatot, viszont még az idén megkezdi a likviditástöbblet kivonását, amit a deviza-swap ügyletekkel ért el.

A Reuters hírügynökségnek válaszoló szakemberek véleményének az átlaga szerint a cseh korona a következő 12 hónapban 2,3 százalékkal 2012 óta legmagasabb szintre, 24,85 koronára drágulhat az euróhoz képest. A korona árfolyamát az a várakozás hajtja fel, hogy a cseh központi bank folytatja a kamatemelést az infláció visszafogása céljából.

A zloty esetében 1,2 százalékos drágulást várnak február végére, amikor 4,14 zloty ér majd 1 eurót. A lengyel jegybanknak nem okoz fejtörést az infláció, ezért várhatóan szinten tartja az alapkamatot szerdán. Elemzők szerint a lengyel központi bank majd csak valamikor jövőre kezd kamatot emelni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?