20 °C Budapest

Gyengül a forint: mi lesz a hitelemmel? Mennyi lesz a törlesztőm?

Pénzcentrum
2014. február 4. 11:03

Az elmúlt hetekben a forint jelentősen gyengült a svájci frankhoz és az euróhoz képest. Ennek nyilvánvaló következménye a devizahiteles szerződések törlesztőrészletének megugrása. Az OTP elszámolása szerint akár több mint 5 százalékkal nőtt a havi részlet, míg az Erste ügyfelei valamivel kevesebbet is fizetnek, mint előző hónapban. Miért van ekkora különbség két bank között?


A 2014-es év jelentős forintgyengüléssel indult, ami a svájci frank és az euró alapú devizahiteleseknek is rossz hír. A szerződések eltérő árfolyam-meghatározása miatt azonban nem mindenki jár egyaránt rosszul. A bankok ugyanis eltérő módon számítják az árfolyamot. A legtöbb hitelintézet egy a szerződésben meghatározott napon (amely lehet egységes az intézményen belül, vagy az adott hitelszerődéshez köthető napon meghatározott) adja meg a törlesztés árfolyamát. (a pontos értéknapokat lenti táblázatunkban mutatjuk).


Az euró árfolyam alakulása januárban

Így könnyen előfordulhat, hogy különböző pénzintézetek törlesztőrészlete akár nagy mértékben eltérhet egymástól. Sőt, azoknál a bankoknál, ahol a szerződéskötés napjától függ az árfolyam meghatározásának napja, akár ugyanannál a pénzintézetnél is eltérő törlesztőrészlettel találkozhat az ügyfél. 

A jelentős megugrást a részletben a deviza átváltásában kell keresni a devizahiteleknél. Ez komoly kockázatot hordoz magában, amit a lakossági ügyfelek viselnek. Mivel egyre több forintot kell adni egy euróért, ezért a devizában adósoknak is egyre több forintot kell kifizetniük a bank felé, azaz a következő hónapban megnőhet a törlesztőrészlet.

Mi a helyzet az árfolyamgáttal?
A hirtelen forintgyengülés az árfolyamgátat igénybe vevőket sem kíméli, azonban egyelőre védve vannak az ingadozástól. Továbbá a kilengéseket részben fedezi az állam, illetve a bankok, a szabályoknak megfelelően. Ennek ellenére ezek a kiugró, rövid idejű változások akár jelentős tétellel növelhetik a gyűjtőszámlán lévő pénzt, amit az árfolyamgát lejártával ki kell fizetni a későbbiekben.


Az euró árfolyama még a hét elején is nagy kilengést mutatott, így nehéz megjósolni, hogy merre fog elmozdulni a szintje. A Portfolio.hu tegnapikörkérdésében a hazai elemzők túlnyomó többségben egyetértettek azzal, hogy jelentős forintgyengülésre már nem számíthatunk. Ennek ellenére nem árt felkészülni arra, hogy átmenetileg megugrik a havi kiadásunk, viszont az továbbra is kérdéses, hogy hosszabb távon a korábbinál magasabb havi törlesztőre kell-e számítani. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bizakodásra adhat okot, hogy a magas árfolyam nem kedvez a magyar államadósságnak, így elvileg a kormány érdeke is, hogy megpróbálja alacsonyabb szinten stabilizálni az árfolyamot. A jegybanknak emellett több eszköze is rendelkezésre áll arra, hogy könnyítsen az adósokon. Egyrészt forintvásárlással, másrészt komolyabb további gyengülés esetén a jegybanki alapkamat növelésével is beavatkozhat, így stabilizálva alacsonyabb szinten az euró, illetve a svájci frank árfolyamát. Erről részletesebbenittírtunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?