Kiderült, mitől szállt el a devizahitelek kamata

Pénzcentrum
2013. december 21. 11:02

A devizahiteles probléma kialakulásában egyrészt a főbb devizákkal szembeni forintgyengülés, másrészt a devizahitelek kamatainak elszállása játszott fő szerepet. Az első tényezőt viszonylag egyszerű értelmezni, a törlesztőrészletek a forintgyengüléssel egyenes arányban nőttek, azonban a hitelek kamataiban már áthárították a bankok a különböző feltételek romlását. Ezek közül leginkább az országkockázat alakulása, a hitelportfólió romlása és a kormányzati adók miatt emeltek kamatokat - derül ki a Pitz Mónika és Schepp Zoltán Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmányából.

A devizahitelesek törlesztőrészletei egyrészt a forint gyengülése, másrészt a devizahitelek kamatainak emelkedése következtében nőttek meg olyan mértékben, hogy az már a pénzügyi stabilitást is veszélyezteti. A főként svájcifrank-alapú hitelek árazására elsősorban a devizakamatok és kockázati felárak változása, a bankok forrásköltségének alakulása, a hitelportfólió minősége és a fiskális terhek hatnak. A szerzők a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmányban arra keresték a választ, milyen kapcsolatban állnak a felsorolt költségsokkok a deviza alapú jelzáloghitelek kamataival.

Kiderült, mitől szállt el a devizahitelek kamata


A vizsgálatot egy strukturális autoregresszív modellel végezték el, amelyben a magyarázó változók a költségsokkok, az eredményváltozók pedig a külön-külön vizsgált szabad felhasználású és lakáscélú (új és állományi) jelzáloghitelek kamatai voltak.

Kiderült, mitől szállt el a devizahitelek kamata
Klikk a képre!


A bankok külső forrásköltségét a bankközi referenciakamattal (Libor) és az országkockázatot kifejező CDS-sel ragadták meg a szerzők. A hitelportfólió minőségét legjobban a nem fizető hitelek arányával lehet leírni, azonban mivel ez az adatsor csak negyedéves bontásban áll rendelkezésére, a követelések után elszámolt értékvesztést vették alapul a teljes hitelállomány arányában ennél a tényezőnél. A bankok fiskális terheit a pénzintézetek által fizetett adófizetési kötelezettség (év közben adóelőleg) összegének feleltették meg, kiegészítve a végtörlesztés miatti közvetlen költségekkel. Az összesített fiskális terheket szintén a hitelállomány aranyában kifejezve használták a modellben.

Kiderült, mitől szállt el a devizahitelek kamata
Klikk a képre!


Az elvégzett vizsgálatok alapján Pitz és Schepp arra jutottak, hogy a CDS-felár, a fiskális elvonások és a hitelportfólió romlása pozitívan és szignifikánsan hatással vannak a lakáscélú hitelek állományának kamataira. A portfólió minőségének változása szinte azonnal, az első hónapban meglátszik a kamatszinteken, a fiskális elvonások az újraárazási időszak elteltével, körülbelül két hónapos csúszással jelentkeznek a kamatokban, a CDS-felár változása pedig körülbelül 3 hónappal késleltetve érződik a hiteleken.

Az újonnan kihelyezett hiteleknél a CDS alakulása volt leginkább hatással a hitelkamatokra, a bankok kedvezőbb jövedelmezősége pedig alacsonyabb kamatokat eredményezett. A szabad felhasználású hiteleknél a modell nem jelzett szignifikáns kapcsolatokat a változók között, a szerzők szerint ezeknél a lakosság árrugalmassága magasabb lehetett, ami korlátozza a bankok árazási lehetőségeit.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10