28 °C Budapest
Woman doctor with long red hair using laptop in hospital, photographed from behind

Érik az összeomlás a magyar kórházakban: tényleg csak az indonéz ápolók menthetik meg a betegeket?

2024. május 24. 09:16

Aggódnak az egészségügyi ágazat szereplői a munkaerőhiány és a rendszer átalakításával kapcsolatban - írja a Népszva.

Az Alapellátási Kongresszuson nem sikerült megnyugtatni az egészségügyi ágazat szereplőit a munkaerőhiány és a rendszer átalakításával kapcsolatos kérdésekben - számoltak be. rendezvényen résztvevők közül sokan aggodalmukat fejezték ki az eladósodott kórházak pénzügyi helyzetével kapcsolatban, melyet nem enyhített a kormányzat újabb 14 intézményt érintő pénzügyi gyámság alá vonása sem. Az államtitkár, Takács Péter elmondta, hogy a tervezett reformok között szerepel az egynapos sebészeti ellátások megerősítése és a járóbeteg ellátások fejlesztése, azonban a gyógyításért járó közfinanszírozás kiigazítása még legalább egy évig nem várható.

Eközben a vendégmunkások száma Magyarországon folyamatosan növekszik, és a KSH legfrissebb adatai szerint hamarosan elérheti a 100 ezret. A kormány új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely szigorítja a vendégmunkások foglalkoztatási feltételeit, korlátozva tartózkodási engedélyüket maximum két évre, és kizárva a családtagok bevonását. Viszont a munkaerő nagyon hiányzik, van olyan kórház, ahol már nincsen 40 alatti ápoló, sőt míg öt évvel ezelőtt ezer lakosra 6,2 ápoló jutott Magyarországon, tavaly már csak 5,3.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint, ha a Belügyminisztérium meg tudta állítani, akkor a szakdolgozók megtartására is tenni kéne valamit, különben nem marad ellátórendszer. De beszélt arról is, hogy "a magyar beteggel magyarul kell beszélni, ezért nem járható út, ha indonéz és az egyéb vendégmunkásokkal pótolnák a kieső ápolókat."

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem