17 °C Budapest
An exhausted, depressed man is lying on the couch alone, experiencing anxiety, stress, depression, loss of control

Régi népbetegségtől szabadulhat meg Magyarország: meglepő módszer válhat be ellene

2024. április 4. 12:15

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyott egy alkalmazást, mely így az első vényköteles digitális kezelési módszer a súlyos depressziós zavarban szenvedő betegek számára. A program kiegészíti az antidepresszáns gyógyszerek hatását egy hathetes, kognitív-érzelmi tréninget és viselkedésterápiás leckéket magában foglaló programmal.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a Rejoyn nevű alkalmazást, amely az első vényköteles digitális kezelés a súlyos depressziós zavar esetében. Az Otsuka Pharmaceutical és a Click Therapeutics által fejlesztett alkalmazás 22 évesnél idősebb személyek számára készült, akik súlyos depressziós rendellenességben szenvednek, és antidepresszáns gyógyszereket is szednek. A Rejoyn egy hathetes program kínál, amely a kognitív-érzelmi tréninget és a kognitív viselkedésterápiás leckéket ötvöz.

Az FDA engedélyezése alapján a Rejoyn alacsony vagy közepes kockázatú orvostechnikai eszköznek minősül. Az engedély megszerzéséhez az kellett, hogy bizonyítsák: az alkalmazás lényegében egyenértékű már forgalomban lévő eszközzel, vagyis ugyanolyan biztonságos és hatékony  - írja a CNN. 

A Gallup 2023-as jelentése szerint az amerikai felnőttek mintegy 18%-a küzd depresszióval vagy részesül depresszió miatti kezelésben. Kutatások kimutatták, hogy az antidepresszánsokat szedő betegek akár 30%-a csak részlegesen reagál a gyógyszerekre. A Rejoyn célja, hogy ezeknek a részlegesen reagáló betegeknek nyújtson segítséget az antidepresszánsok mellett.

Az alkalmazás egy specifikus feladatot, az Emotional Faces Memory Task-ot használja, ami arra ösztönzi a felhasználókat, hogy azonosítsák és hasonlítsák össze az arcokon megjelenő érzelmeket. Az előzetes kutatások szerint ezek a gyakorlatok serkenthetik az agy olyan régióit, mint az amygdala és a dorsolaterális prefrontális kéreg, amelyek fontos szerepet játszanak a depresszióban.

A Rejoyn FDA engedélyezését egy 386 felnőtt bevonásával végzett klinikai vizsgálat eredményei alapozták meg. A vizsgálat során nem jelentettek mellékhatásokat, bár nem mutattak ki statisztikailag szignifikáns előnyöket a látszatalkalmazást használó csoporttal szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Otsuka Pharmaceutical további kutatások elvégzését tervezi más indikációkkal és betegcsoportokkal kapcsolatban is. A Rejoyn 2024 végén válik elérhetővé vénykötelesen. Az árát még nem határozták meg, és kérdéses, hogy a biztosítótársaságok fedezni fogják-e az alkalmazást.

A mentális egészségügyi alkalmazások terén jelenleg több ezer recept nélkül elérhető opció áll rendelkezésre. Az orvosoknak figyelembe kell venniük betegeik egyedi igényeit és preferenciáit digitális eszközök ajánlása előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem