25 °C Budapest
cow milk country farm pen calves cows calf

Rettegett kór ütötte fel a fejét: egyre több esetet regisztrálnak, aggódnak a hatóságok

2024. április 3. 15:15

Egy tejgazdaságban dolgozó férfi, aki közvetlen kapcsolatban állt tejelő szarvasmarhákkal, pozitív madárinfluenza-tesztet produkált. Az esetet az amerikai járványügyi központok megerősítették, de a lakosságra vonatkozó kockázat továbbra is alacsony - írta a CNN.

Texas államban egy tejgazdaságban dolgozó személy, aki közvetlen kapcsolatban állt tejelő szarvasmarhákkal, pozitív eredményt produkált a madárinfluenza-tesztjén. Az esetről az állami egészségügyi minisztérium tájékoztatott, amelyet az amerikai járványügyi és megelőzési központok (CDC) is megerősítettek. A fertőzött személy jelenleg lábadozik, és karanténban tartózkodik. A diagnózist követően oseltamivirrel kezelik, ami a Tamiflu vírusellenes gyógyszer egyik formája.

Az esettel kapcsolatos vizsgálatot helyi, állami és szövetségi egészségügyi partnerekkel együttműködve folytatják, és felhívást tettek közzé az egészségügyi szolgáltatóknak is, hogy legyenek éberek a további esetekkel kapcsolatban. Mind a texasi egészségügyi hatóság, mind a CDC hangsúlyozta, hogy a lakosság körében továbbra is alacsony a kockázat. Azonban figyelemmel kísérik a helyzetet és készülnek arra az esetre, ha a közegészségügyi kockázatértékelés megváltozna.

Ez az első alkalom, hogy H5N1-es influenza megbetegedést jelentettek egy olyan személynél az Egyesült Államokban, aki tejelő szarvasmarhákkal került kapcsolatba. A texasi egészségügyi hivatal szerint nincs veszélye annak, hogy a kereskedelmi tejellátás érintett legyen. A tejüzemeknek előírások szerint kell kezelniük a beteg tehenektől származó tejet, valamint a pasztőrözés elpusztítja a vírusokat.

A madárinfluenza A típusú influenzavírus, amely elsősorban madaraktól terjedt el 2022 óta több száz állatfajnál az Egyesült Államokban. Az emlősök között is megjelentek fertőzések - medvékben, rókákban, oposszumokban és fókákban egyaránt - ők valószínűleg fertőzött madarakkal való érintkezés vagy ezek elfogyasztása révén betegedtek meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A CDC szerint az emberről emberre történő átvitel rendkívül ritka és csak szoros érintkezés útján lehetséges. A vírus tünetei változatosak lehetnek: tünetmentességtől kezdve enyhe influenzaszerű tüneteken át súlyos tüdőgyulladásig sokfajta tünet vagy eszkaláció előfordulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm