18 °C Budapest
Sad and lonely girl in bedroom. Insomnia and psychological issues. Breakup with boyfriend. Conceptual of bad condition of broken hearted, sadness, loneliness or depress woman.

Fontos mérföldkő a rákkutatásban: kiderült, mitől alakulhat ki a rettegett népbetegség

2024. február 23. 12:15

A New York-i Cold Spring Harbor Laboratory kutatói kimutatták, hogy a krónikus stressz növeli a rákos sejtek terjedését és növekedését azáltal, hogy elősegíti a neutrofilek által kibocsátott ragadós hálók kialakulását. Ezek azok, amelyek megkönnyítik a rákos sejtek szövetekbe való behatolását, emellett gyengítik az immunrendszer védekezőképességét - írja a Daily Mail.

A Cold Spring Harbor Laboratory kutatói kikutatták, hogy a krónikus stressz miképp járul hozzá a rákos megbetegedések kialakulásához. A vizsgálat során emlőrákos laboratóriumi egereket értékeit elemezték, és megfigyelték, hogy a stressz hatására jelentősen megnőtt a rák továbbterjedésének kockázata: a neutrofilek nevű fehérvérsejtek ragadós hálókat képeznek, amelyek elősegítik a rákos sejtek szövetekbe való behatolását.

A tanulmány azt ugyan nem állapította meg, hogy a stressz közvetlenül daganatok kialakulásához vezetne, de rámutatott, hogy az immunrendszert negatívan befolyásolja, például csökkenti bizonyos létfontosságú immunsejtek működését és elősegíti a tüdő átalakulását olyan környezetté, amely kedvezőbb a rákos sejtek szaporodásának.

A kutatócsoport stresszes körülmények között tartott egereknél intenzívebb tumornövekedést és terjedést figyelt meg a tüdőben, mint azoknál az egereknél, amelyeket nem tettek ki ilyen körülményeknek. A stresszes állapotot állandó erős fénnyal vagy a táplálék hiányával idézték elő.

A tanulmány azt is felfedte, hogy a stresszhormonok - mint például a kortikoszteron - elősegítik a rák terjedését és elváltozások kialakulását az egerek tüdejében. Ezen felül egy fibronektin nevű fehérje nagyobb mennyiségű lerakódása is megfigyelhető volt, ami tovább segíti a daganatos sejtek szaporodását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatók három teszt során is igazolták, hogy a stressz okozza a neutrofilek által kiadott DNS- és fehérje-hálók (NET-ek) kialakultak a kísérleti egerekben, ezeket normális körülmények között a mikroorganizmusok elleni védekező mechanizmusként használja az immunrendszer. 

A kutatásaikból azt a következtetést vonták le, hogy célzott gyógyszerezéssel lehet lassítani vagy akár meg is lehet akadályozni a daganatos megbetegedéseket elősegítő környezeti változásokat. A kutatók szerint a jövőben a stresszkezelés a jővőben fontos lesz a rákmegelőzési stratégiának. A tanulmány eredményeit a Cancer Cell című folyóiratban publikálták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem