14 °C Budapest
little boy tired stressed of reading, doing homework, anxiety and overload

Így készít ki rengeteg magyar gyereket a rossz alvás: sok szülőnek fogalma sincs, ez milyen veszélyes

2023. április 3. 18:57

A gyerekek közérzetére, iskolai teljesítményére már 30 percnyi alvás kiesése is nagy hatással van. Az óraátállítás nemcsak a felnőttek szervezetét viselheti meg, a családok felborult alvásritmusa kihat a gyerekekre is. Ahogy egyre később sötétedik, úgy lehetnek hajlamosabbak a gyerekek is egyre később elaludni, viszont reggel ugyanolyan időben kell felkelniük, mint télen. Érdemes minden szülőnek ismernie a tüneteket, amelyeket a gyerekek az alváshiány miatt mutatnak. Mutatjuk, miért szükséges odafigyelni arra, hogy a gyerekek ne veszítsenek akár fél órát sem az alvásukból.

Egy friss tanulmány szerint a gyerekek jóllétére, hangulatára, iskolai teljesítményére is hatással lehet, ha kevesebbet alszanak - írja a Healthline. Az alvásszakértők szerint az alvásnak prioritást kell élveznie a gyerekek napirendjében, mert akár 30 perc is jelentősen befolyásolhatja azt, hogyan érzik magukat, vagy mennyire hatékonyak a tanulásban. 

A kutatás rávilágított, hogy 39 percnyi alvás kiesése már jelentősen befolyásolja a gyerekek közérzetét, viszont már 30 perc is meglátszott az eredményeken. A 2022-es vizsgálatban összesen száz egészséges, alvásproblémákkal nem rendelkező, 8 és 12 év közötti gyerek vett részt. A kísérletben a gyermekek lefekvési idejét módosították egy órával korábbra vagy egy órával későbbre. Az ébresztő időpontján nem változtattak.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy az alváshiány akár egy hétig is érezteti negatív hatását a gyerekek életminőségére. A vizsgálat azért különleges, mert legtöbbször alvászavarral küzdő gyerekeket szoktak ilyen kutatásokba bevonni, most azonban az egészséges gyerekek alvását vizsgálták rövid távon. Ha pedig már a rövidtávú alváshiány ennyire befolyásolja a gyerekek közérzetét és teljeítményét, a hosszútávú következmények még súlyosabbak lehetnek. Ezért különöseb fontos, hogy a szülők figyeljenek rá, hogy a gyerekek mindig elegendő és minőségi alváshoz jussanak. 

Az alvásszakértők azt tanácsolják, hogy a szülők alakítsanak ki egy lefekvés-rutint, melyhez mind a felnőttek, mind a gyerekek következetesen tartsák magukat. Nemcsak a lefekvés idejének kijelölése és betartása fontos, hanem már az alvást megelőző rutin is. Sokat segíthet ugyanis a könnyebb elalvásban, ha a lefekvés előtt is megvan a szokások sorrendje, például a fürdésé, a fogmosásé, vagy az esti meséé. Ha a szülők következetesen tartják magukat ezekhez a szokásokhoz, sokat segíthetnek a gyerekek könnyebb elalvásában.

Fontos a példamutatás is: a szülők rendszertelen alvásrutinja a gyereket is arra ösztönzi, hogy néha megengedhetik maguknak, hogy kevesebbet aludjanak, amit majd a többi napon "behoznak". Ez, illetve a szülők engedélyenysége a lefekvési időt illetően rossz minták kialakulását okozhatja. 

A felnőttek sem alszanak eleget

A Philips legutolsó, 2021-es adatok feldolgozó alváskutatása szerint a felnőttek átlagosan 6,9 órát alszanak hétköznap és 7,7 órát hétvégén. A javasolt egészséges alvásmennyiség viszont egyébfüggően 7-9 óra. Felnőtteknek is. Gyakori tévhit, hogy csak a gyermekek számára fontos, hogy 8-10 órát aludjanak, felnőtt korban egyre kevesebb alvás is elegendő. Ez nem így van, a felnőtteknek - függetlenül az életkoruktól - szükségük van nagyjából 8 óra alvásra.

Az alváshiány, alvásmegvonás tüneteit mind ismerjük: napközbeni álmosság, csökkent koncentráció, lassabb gondolkodás, rosszabb hangulat. Miért ne hatna a kevés alvás ugyanilyen módon a gyerekekre is? Ezekhez társülhat még tünetként kimerültség, romló emlékezőkészség, figyelmetlenség, rossz döntések. Az alváshiány nemcsak kimerültté tesz, hanem a viselkedésünk is változhat, ezáltal kockázatosabb, átgondolatlan döntéseket hozhatunk bizonyos helyzetekben. Ez vezethet balesethez, felelőtlen pénzköltéshez, veszekedésekhez. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amikor az embernek rossz napja van, vagy hosszabb rossz időszaka, akkor érdemes feltennie a kérdést magának, hogy az alapvető szükségletei mennyire teljesülnek. A rendszeres evés, megfelelő folyadékbevitel, alapvető higiénia mellett az alvás az egyik legkardinálisabb tényező ebben. Ha fárasztják, idegesítik az emberek, feszültebb, nem olyan hatékony a munkájában, úgy érzi, sosincs elég energiája, stb., először meg kell próbálni rendszeresen, eleget aludni. 

Az alvás nem csak a pihenés miatt fontos

Még mindig sokan élnek abban a tévhitben, hogy az alvás jelentősége, hogy amikor a testünk kifáradt, elálmosodtunk, kipihenjük az egész napos fáradtságot az éjjel. Valójában az alvás többek között enyhíti a mentális fáradtságot, javítja a memóriát, szabályozza az anyagcserét és kulcsszerepet játszik a szövetek regenerációjában, az immunrendszer szabályozásában. 

Nagyon fontos az alvás és a mentális egészség kapcsolata, melyre a pandémia óta különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. A koronavírus világjárvány nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek mentális egészségére is rányomta a bélyegét. A stressz, szorongás, bizonytalan kihatott a felnőttek és gyerekek alvására egyaránt. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató pandémia alatt végzett vizsgálatai megerősítették a nemzetközi tapasztalatokat: minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól. Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést, vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket.

A mentális egészség és az alvás tehát kölcsönös összefüggést mutatnak - a jó mentális egészség szükséges a jó alváshoz, és a megfelelő alvás elengedhetetlen a jó mentális egészséghez. Gyerekek esetében is törekedni kell arra, hogy ez az egyensúly meglegyen és fennmaradjon. Attól függetlenül, hogy a gyermekeknek nincsenek még munkahelyi gondjaik vagy egyéb "felnőtt problémáik", amelyek miatt aggódhatnának, még ugyanúgy lehetnek stresszesek, szoronghatnak. Egy-egy nehezebb iskolai időszak, akár a közelgő érettségik, vizsgák, a saját közösségüket érintő problémák, a világban zajló folyamatok mind-mind aggaszhatják a fiatalokat is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem