9 °C Budapest
Concept of expensive medicine

Lecsaptak a gyógyszermutyira: óvatosan, ha te is innen vettél bármilyen tablettát

2023. március 29. 16:43

Súlyos gyógyszervisszaélésre bukkant a gyógyszerészeti hatóság még tavaly ősszel, röppent is a milliós bírság.

Bejelentés érkezett az OGYÉI-hez, mely szerint egy Fejér vármegyei település egyik élelmiszerüzletében engedély nélküli gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást végeznek. E tevékenység végzésére utalt az üzlet Facebook-oldalára feltöltött, a forgalmazott termékkört bemutató fénykép is - írják közleményükben.

Az OGYÉI közhitelesnek minősülő nyilvántartása alapján megállapítottuk, hogy az említett üzlet gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra jogosító engedéllyel nem rendelkezik. A hatóság még tavaly szeptemberben helyszíni ellenőrzést folytatott le, amely során szabálysértések egész sorát állapította meg. Az OGYÉI képviselője az ellenőrzést megelőzően próbavásárlást végzett, amely igazolta, hogy az üzletben gyógyszerforgalmazás történik.

  • A hatósági ellenőrzés időpontjában az üzlet fogyasztók számára nyitva álló helyiségében a megvásárolható termékek között 116 féle, összesen 503 doboz gyógyszer volt megtalálható.
  • Az ellenőrzés időpontjában 47 féle, összesen 198 doboz olyan gyógyszer volt készleten, amelyek az OGYÉI honlapja szerint gyógyszertáron kívül nem forgalmazhatók.
  • A gyógyszerek elhelyezése nem volt megfelelő, mert azok egy része szabadpolcon, a vásárlók számára közvetlenül hozzáférhető módon, illetve egyéb termékekkel vegyesen került elhelyezésre.
  • A gyógyszerek tárolására vonatkozó feltételek nem teljesültek, mert az ellenőrzés alkalmával az üzletben a hőmérséklet a gyógyszerek tárolásához előírtnál jóval magasabb volt, továbbá egy 5–15 0C-on tárolandó készítménytípus szobahőmérsékleten került elhelyezésre.
  • Az üzlet készletében 10 féle, összesen 23 doboz lejárt felhasználhatósági idejű gyógyszer volt.
  • A gyógyszereken kívül 12 féle, összesen 48 doboz étrend-kiegészítő és orvostechnikai eszköz is volt, amelyek felhasználhatósági ideje az ellenőrzés időpontjában már lejárt.
  • A helyszíni ellenőrzés jegyzőkönyvének adatait a rendelkezésre álló számlákkal összevetve megállapítható, hogy az üzletben 274 doboz olyan gyógyszer volt, amelyek beszerzéséről dokumentum nem volt fellelhető, így ezen gyógyszermennyiség eredete, beszerzésének jogszerűsége nem igazolt.
  • A gyógyszerek forgalmazására és felhasználására vonatkozó szabályok legfontosabb célja az emberi egészség megóvása, ezért a jogszerű forgalmazás alapvető kötelezettség. A hatósági engedély nélküli gyógyszerforgalmazási tevékenység a gyógyszerellátási lánc zártságát és ezáltal a lakosság biztonságos gyógyszerellátását érintő, egészséget veszélyeztető jogsértés, amely súlyos közigazgatási szabályszegésnek minősül.

AZ OGYÉI szerint a fenti esetben a figyelmeztetés szankció önmagában nem alkalmas a további jogszabálysértések megelőzésére, ezért a tevékenység további végzésének megtiltása mellett 1.100.000 Ft közigazgatási bírság kiszabása volt indokolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm