7 °C Budapest
Woman with flu in bed, she use home medicine to handle sickness

Ezekben a vármegyékben van most a legtöbb covidos, influenzás beteg: tömve vannak a várótermek

2023. január 1. 14:04

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerintaz 51. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 220 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 17 800 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb influenzaszerű megbetegedés ezen a héten is gyermekek, és fiatalok körében történt, viszont már csökkent az arányuk a megelőző hetek adataihoz képest: a betegek 33,6%-a 0-14 éves gyermek, 31,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 23,4%-uk a 35-59 évesek, 11,6%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Amíg az 51. héten, vagyis 2022. december 19-e és 25-e között az országban 220 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, addig az 50. héten 269 600 fő. A 49. héten 239 500 fő, a 48. héten pedig a számuk 232 800 fő fordult ilyen tünetekkel orvoshoz. Így úgy tűnhet, csökkent az orvoshoz fordulók száma, csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy a karácsony előtti hétről van szó, amikor már rengetegen kivettek szabadságot és megkezdődött a hosszú téli szünet is - ez minden évben hatással van a betegszámokra. Gyakran az ünnepi időszakban jelentős a visszaesés a korábbi évek tapasztalatai szerint. Ilyen viszonylatban az 51. heti csökkenés szinte még kevésnek is tűnik.

Az 51. naptári héten 162 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 120 minta közül 11 betegnél influenza A [egy A(H1pdm09), három A(H3), hét A(NT)] és egy betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok (10%). Huszonegy betegnél a SARS-CoV-2 vírus, tizenegy betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták (17,5%). A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 25 minta közül egy influenza A(H3), három RSV, két adeno-, éskét rhinovírus pozitív volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 51. héten nem érkezett jelentés, így feltételezhető, hogy a Komárom-Esztergom megyei járványos halmozódás elcsitult.

A 2022. év 40. és 51. hete között összesen 918 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 32 influenza A [9 influenza A(H1 pdm09), 13 influenza A(H3), 10 influenza A(NT)] és négy influenza B vírust azonosítottak (3,9%). 143 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (15,6%). A megelőző héten az influenza aránya még 4,6% volt, a covidé 14,9% (két héttel korábban még 13,9%). Emelkedik tehát a mintákban a covid fertőzések aránya!

Negyvenhárom megbetegedés hátterében RSV (4,9%), öt esetben adenovírus, öt esetben parainfluenza vírus, két esetben human metapneumovírus, tizenhat esetben rhinovírus állt. A megelőző héten még csak huszonhat megbetegedés hátterében állt RSV, és három esetben adenovírus, valamint tizennégy esetben rhinovírus.

Itt van az országban a legtöbb beteg

A figyelőszolgálat azt is közli, mennyi az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma megyénként 100 ezer lakosra bontva, ebből megállapíthatók, hogy mely megyékben van arányaiban a legtöbb beteg. Az adatokból az is kiderült, hogy Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyék kivételével mindenhol mérséklődtek a számok:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Influenzaszerű megbetegedés tüneteivel legnagyobb arányban Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten és Békés megyében fordultak orvoshoz az 51. héten, de az országos átlag felett van Veszprém megyében is az esetek száma. Az előfordulások aránya leginkább Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyékben csökkent.

A figyelőszolgálat már nemcsak influenzaszerű, hanem egyéb légúti betegségeket is nyomot követ. Eszerint 100 ezer főből az 50. héten 2266-an fordultak orvoshoz a becslések szerint. Egyedül Bács-Kiskun megyében nőtt az előfordulási arány. Legmagasabb a ráta Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében:

Így működik októbertől a figyelőszolgálat

A 2022/2023. évi szezonban, a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára mind az influenzaszerű, mind az akut légúti fertőzés tüneteivel hozzájuk forduló betegektől a tünetek hátterében álló kórokozó azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről-hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

2022-ben megújult a hazai légúti figyelőszolgála: egészen a 2021/2022-es influenza szezonig csak az influenzaszerű megbetegedéseket figyelték, ilyen mintákat gyűjtöttek, teszteltek laborítóriumban. Azonban a 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is céljuk. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem