Business people stress the cost

Lesújtó jelentés érkezett: katasztrofális a magyarok egészsége, halálba stresszeljük magunkat

2022. december 13. 21:03

Minden harmadik magyar lesújtóan nyilatkozott saját egészségügyi állapotáról a Pilulka friss reprezentatív kutatásában. A stressz lehet az egyik legnagyobb rizikófaktor, de azért beszédes az is, hogy mennyire nem vesszük komolyan a dohányzás és az elhízás egészségkárosító hatásait. Sőt, a magyarok háromnegyede úgy gondolja, hogy egészséges lehet az is, aki nem mozog rendszeresen.

Korosztályokat tekintve kitűnnek a harmincasok, ők egészségesek a legtöbbet: háromnegyedük (74%) majdnem mindig az vagy sokkal többet az, mint beteg. Őket a negyvenes (68%), majd az ötvenes korosztály (66%) követi ebben, a sor legvégén a legfiatalabbak, a fiatal felnőttek (58%) bandukolnak. Jelentős az eltérés a nemek között. 100-ból 43 nő többet beteg, mint egészséges. A férfiak körében ugyan kissé szebb képet fest ez az arány, de azért körükben is minden 4. vallja magát betegesnek.

A stressz a felelős mindenért?

A nők és a 18-30 év köztiek lemaradásában komoly szerepet tölthet be a stressz. A nők 41%-a nagyon sokat stresszel, nehezen tud teljesen kikapcsolódni, és vallja, hogy ezzel árt leginkább az egészségének. Ugyanez kb. minden 4. (26%) férfira igaz. Korosztályokat tekintve is jelentősek a különbségek a stresszel kapcsolatban: minél fiatalabb valaki annál inkább jelen van az életében a stressz. A 18 és 30 év köztiek 45%-a érzi magát nagyon stresszesnek, de még az ötvenes korosztályban is minden 5. ember egészségét károsítja a stressz.

De mikor tekintjük magunkat egészségesnek? A Pilulka kutatása erre is kíváncsi volt. A magyarok fele akkor egészséges, ha testileg és lelkileg is rendben van. Sőt, a lelki egészség olyannyira fontos, hogy további 14% vallja, hogyha egyébként lelkileg minden klappol, akkor egy kis megfázás, nátha esetén még egészségesként tekint magára. A válaszadók 17%-ának az egészség azt jelenti, hogyha semmi sem korlátozza azokban a dolgokban, amiket csinálni szeretne. A magyarok ötöde pedig nagyon leegyszerűsíti az egészség kérdését: 12% akkor tartja magát egészségesnek, ha nincs semmilyen betegsége, 8% pedig, ha nem fáj semmije. A nőknél arányaiban többet dob latba a lelki egészség (68%), mint a férfiaknál (60%). És míg minden 5. férfinak azt jelenti az egészség, hogy nincs semmiben korlátozva, addig ez a nőknek csak a 14%-ára igaz.

Sem a dohányzást, sem az elhízást nem vesszük elég komolyan

A kiegyensúlyozottság és az elegendő pihenés fontos a magyaroknak. A válaszadók közel fele (46%) úgy gondolja, hogy csak az lehet egészséges, akinek kiegyensúlyozott baráti és családi kapcsolatai vannak, 44% szerint pedig csak az lehet egészséges, aki eleget tud pihenni. A dohányzás és az elhízás, túlsúly egészségkárosító hatásait azonban nem vesszük komolyan. A válaszadók 73%-a úgy véli, hogy egészséges lehet az, aki dohányzik, 71% pedig azt gondolja, hogy a túlsúly és az elhízás nem kizáró okai az egészséges életnek.

A kutatás alapján a magyarok többsége tudja, hogy az egészség több, mint a betegség hiánya. Ugyanakkor kiderült az is, hogy sem a dohányzást, sem pedig az elhízást és a túlsúlyt nem kezelik elég komolyan, és az különösen szomorú, hogy honfitársaink 76%-a szerint egészséges lehet az is, aki nem mozog rendszeresen. Exsportolóként elmondhatom, hogy a napi mozgásnak a mentális egészségünk és a stresszkezelés szempontjából is kiemelkedő szerepe van

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– tette hozzá Grósz Béla, aki a profi kerékpársportból érkezett az üzleti világba.

Leginkább a vitaminoktól és az étrendkiegészítőktől várjuk az egészséget

Az online drogériában minden olyan termék megtalálható, ami az egészséges életvitelhez szükséges, éppen ezért kutatásukban rákérdeztek arra is, hogy a magyarok mikről gondolják a leginkább azt, hogy a meglétük hozzájárulhat az egészség fenntartásához, javításához. A listát magasan a vitaminok, étrendkiegészítők vezetik, amiket némiképp lemaradva az egészséges élelmiszerek követnek, majd pedig a dobogó 3. fokára – arányaiban jelentősen kevesebb jelölés mellett – a sporteszközök kerültek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05