5 °C Budapest
Childs hand in hospital bed, with IV drip attached

Papíron megrövidülhetnek a kórházi várólisták: komoly átalakítás jöhet a magyar egészségügyben

2022. október 10. 09:02

Egy friss törvényjavaslat lényegesen megrövidítené a kórházi várólistákat: például csak olyan betegek kerülnének fel rájuk, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásra. Ellenben azokat például leveszik, akinek idő közben annyira leromlott az állapota, hogy a műtét sem segítene rajtuk.

Könyvelési, adminisztratív és motivációs eszközökkel akarja rövidíteni a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan kormány elé kerülő javaslatában – írja a Népszava. Ha ezt elfogadja a kormány, akkor csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. 

Azok sem szerepelnének majd a várólistán, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek, ők egy úgynevezett előjegyzési listára kerülnének. Emellett lekerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem segítene, mert például annyira leromlott az állapotuk.

A kórházaknak emellett kiadják, hogy a műtéteket nagyobb iramban végezzék el: a lap szerint ehhez meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek, és ha nem teljesítenék a minimálisan elvárt mennyiséget, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását, így felfüggeszthetik a működésüket is.

A lap szerint idén őszre már nagyjából 50 ezren vártak valamilyen ellátásra, a legtöbben, csaknem 18 ezren szürkehályogműtétre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása szerint a szürkehályogműtétet végző mintegy ötven intézménynek több mint a fele az elmúlt hat hónapban ötnél kevesebb ilyen beavatkozást végzett. A várakoztatási rekorder a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, ahol 1447 napot, azaz csaknem 4 évet kell várni, míg a második a Honvédkórház 971 nappal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?