17 °C Budapest
Childs hand in hospital bed, with IV drip attached

Papíron megrövidülhetnek a kórházi várólisták: komoly átalakítás jöhet a magyar egészségügyben

2022. október 10. 09:02

Egy friss törvényjavaslat lényegesen megrövidítené a kórházi várólistákat: például csak olyan betegek kerülnének fel rájuk, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásra. Ellenben azokat például leveszik, akinek idő közben annyira leromlott az állapota, hogy a műtét sem segítene rajtuk.

Könyvelési, adminisztratív és motivációs eszközökkel akarja rövidíteni a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan kormány elé kerülő javaslatában – írja a Népszava. Ha ezt elfogadja a kormány, akkor csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. 

Azok sem szerepelnének majd a várólistán, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek, ők egy úgynevezett előjegyzési listára kerülnének. Emellett lekerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem segítene, mert például annyira leromlott az állapotuk.

A kórházaknak emellett kiadják, hogy a műtéteket nagyobb iramban végezzék el: a lap szerint ehhez meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek, és ha nem teljesítenék a minimálisan elvárt mennyiséget, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását, így felfüggeszthetik a működésüket is.

A lap szerint idén őszre már nagyjából 50 ezren vártak valamilyen ellátásra, a legtöbben, csaknem 18 ezren szürkehályogműtétre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása szerint a szürkehályogműtétet végző mintegy ötven intézménynek több mint a fele az elmúlt hat hónapban ötnél kevesebb ilyen beavatkozást végzett. A várakoztatási rekorder a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, ahol 1447 napot, azaz csaknem 4 évet kell várni, míg a második a Honvédkórház 971 nappal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm