Overhead view of friends dining at table with food in backyard garden

Egy nagyvárosnyi magyarnak nem telik erre: riasztó, ami történik, ez már tarthatatlan

2022. október 9. 17:01

Riasztó képet fest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2020-ra vonatkozó mérése. Azt írják benne, hogy a világon több milliárd ember egyszerűen nem teheti meg, hogy egészséges ételt vásároljon magának vagy a családjának, mert túllépné saját költségvetésének 52 százalékát - ez pedig definíció szerint már a szegénységet jelenti. Megnéztük, mi a helyzet Magyarországon: sajnos a számokból kiderül, hogy itt sem rózsás a helyzet.

Az elmúlt két és fél év során olyan kihívásokkal nézett szembe az emberiség, amelyet mintha elfelejtettünk volna a fogyasztói társadalom erőteljesebbé válása óta. A világjárvány, majd annak (még mindig nem teljes) lecsengése után szinte azonnal jött a háború és az emiatt kitört, lassan globális méreteket öltő energiaválság, ezt pedig szorosan követte az infláció. Amíg azonban ezekkel foglalkoztunk, nem szűnt meg a világon a szegénység és az éhezés sem: ezek pedig problémák, amelyek emberek milliárdjait sújtják nap mint nap. Cikkünkben most leginkább az előbbivel foglalkozunk, megvizsgáljuk, hányan nem jutnak olyan tápanyagban gazdag, egészséges ételhez, amire pedig szükségük lenne.

Rengetegen nem tudnak egészséges ételt venni

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint 2020-ban több mint 3 milliárd ember nem engedhette meg magának az egészséges táplálkozást, ami 112 millióval több, mint 2019-ben. A növekedést részben az élelmiszerárak emelkedése okozta, és az átlagos költsége az egészséges táplálkozásnak 3,3%-kal emelkedett a 2019-es szinthez képest.

Az ENSZ adatait felhasználva a lenti kép megmutatja azoknak az embereknek az arányát, akik nem engedhetik meg maguknak az egészséges táplálkozást - ezek az adatok 2020-ra vonatkoznak, amely jelenleg a legfrissebb elérhető adat.

kép forrás: Visual Capitalist
kép forrás: Visual Capitalist

Magyarország a lista alsó felében helyezkedik el: a mérés szerint 2020-ban 2 százalék volt azok aránya a lakosságban, akik nem juthattak egészséges ételhez, mert nem fér bele a költségvetésükbe.

Ha az akkori 9,75 milliós népességgel számolunk, akkor a két százalék pontosan 195 000 embert jelent.

Mit jelent ez és mennyibe kerül?

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete az egészséges táplálkozást úgy definiálja, hogy az megfelel a napi energiaszükségletnek, valamint az ország által megalkotott élelmiszer- és táplálkozási irányelvek követelményeinek. Azt, hogy megfizethető-e vagy sem, úgy mérik, hogy az egészséges táplálkozás költségeit összehasonlítják az ország jövedelmi szintjével. Ha a költség meghaladja egy átlagos háztartás jövedelmének 52%-át, az étrend megfizethetetlennek minősül. 

Ezen számítás alapján 2020-ban Magyarországon naponta 3,5 amerikai dollárba került az egészséges táplálkozás egy főnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2020-as középárfolyammal (307,93 forint) számolva ez tehát 1077 forintba került, ezt nem engedhette meg magának csaknem kétszázezer ember - vagyis majdnem annyi, mint a második legnépesebb magyar város, Debrecen teljes lakossága. Szomszédaink közül a legrosszabb helyzet Szerbiában van, ahol a lakosság 16%-a nem engedheti meg ezt magának, a legjobb pedig a szlovéneknek, mert ott ez az arány alig éri el a 0,1 százalékot - ezzel egyébként Európában is az élmezőnybe tartoznak. A világon Jamaicában a legdrágább naponta az egészséges étel (6,7 dollár), a legolcsóbb pedig az Egyesült Királyságban (1,9 dollár).

A legsúlyosabb baj Afrikában és Ázsiában van, ahol olyan országok is vannak, ahol a lakosság fele vagy akár háromnegyede egyszerűen nem teheti meg, hogy egészségesen étkezzen. A világ egyik legszegényebb országának számító Burundiban 97,2% ezen emberek aránya, a legjobban pedig Azerbajdzsán, Izland, Svájc és az Egyesült Arab Emírségek áll, ahol a mérés szerint ez az arány 0,0%-os. Hasonló a kép a legtöbb európai és fejlett, magas jövedelmű ország esetében, ahol a lakosság több mint 95%-a megengedheti magának az egészséges táplálkozást. Az EU-s összevetésben sem áll jól hazánk, csak Bulgária, Románia, valamint meglepő módon Olaszország és Görögország van mögöttünk ebben a mutatóban.

Súlyos és egyelőre megoldatlan az élelmezési válság

2022 novemberében, vagyis gyakorlatilag heteken belül a világ népessége az előrejelzések szerint meghaladja a 8 milliárd főt, és a leggyorsabban növekvő országok közül sok most is élelmiszer-ellátási bizonytalanságban szenved. 2050-re a világ népessége s mostanihoz képest 35%-kal fog növekedni, és a növekvő élelmiszer-kereslet kielégítéséhez a növénytermesztést meg kell duplázni. Tekintettel viszont arra, hogy a mezőgazdaság az egyik legnagyobb mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a növénytermesztés növekedésének környezeti szempontból is fenntarthatónak kell lennie.

A válság megoldásában azonban nemhogy nem segít, de súlyos, és újabb megoldandó problémát jelent a világméretűvé duzzadó energiaválság, amely a világ minden országában inflációt, vagyis az árak gyors emelkedését okozta minden hónapban. Most is van olyan ország, ahol az áremelkedés egyik hónapról a másikra akár az 50 százalékot is meghaladhatja. Ha tehát 2020-ban nehéz volt a magyaroknak egészséges ételhez jutni, amely a pénztárcát sem terheli meg, akkor kijelenthető, hogy ez a probléma csak tovább súlyosbodott. Magyarországon a bajokat az is tetézi, hogy az egész EU-ban nálunk a leggyorsabb ütemű az élelmiszerek drágulása, tehát elképzelhető, hogy ha majd kijön egyszer ugyanez a most feldolgozott adatsor 2022-re vonatkoztatva, akkor még magasabb százalékokat találunk majd benne.

via Visual Capitalist

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem