16 °C Budapest
A top view large group of ring-pull cans

Undorító dolog derült ki a dobozos üdítőkről, sörökről: komolyan megbetegedhetsz, ha ilyet veszel

2022. augusztus 28. 15:02

Megnézték mennyi baktérium és gomba lehet az üdítősdobozokon: az eredmény eléggé sokkoló, bár valamit segít, ha legalább a pólónkkal letöröljük a dobozt, mielőtt iszunk belőle. A szakértők szerint akár komoly betegséget okozó kórokozók is megtelepedhetnek az alumínium dobozokon.

Az aludobozos üdítők, sörök, energiaitalok elsősorban azért népszerűek a gyártók körében, mert sokkal könnyebb őket szállítani, mint az üvegeseket, és mivel össze lehet préselni az üres dobozokat, a keletkezett hulladékot is könnyebb kezelni. Ám a másik oldalról a hátrányok közé lehet sorolni, hogy kupak híjján közvetlenül érintkezik a környezettel az a felület is, amelyhez a szánk hozzáér ivás közben.

Egy Plantprotecting néven videózó TikTok-os kíváncsi volt rá, pontosan mennyi kórokozóval érintkezünk akkor, amikor egy aludobozból iszunk. Kipróbálta azt is, hogy mi történik akkor, ha ivás előtt a pólónkba töröljük a felületet, vajon kevesebb baktérium és gomba lesz-e rajta.

Nos, az eredmény sokkoló, és egyben undorító: a pólós törlés előttről vett minta táptalajában már egy nap után elszaporodtak a gombák és a baktériumok, a harmadik napra pedig valóságos penész-erdő lett a petricsészében!

Bár kevesen számítottak volna rá, de a pólós törlés valamit javított a helyzeten! Abban a táptalajban nem fejlődtek ki gombák, csupán a baktériumok szaporodtak el. Úgyhogy legalább ennyivel is tisztább dobozt emelnénk a szánkhoz.

@plantprotecting

♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

Milyen betegségeket hordoznak a dobozok?

Az amerikai Thekitchen korábban kíváncsi volt arra, hogy konkrétan milyen baktériumok és gombák telepedhetnek meg az üdítősobozokon. Mint felidézik, a CBC televítió riporterei pár több aludobozos terméket is laborvizsgálatnak vetett alá, amelyeket különböző helyekről szereztek be - benzinkútról, automatából, gyorsétteremből.

A gyorséttermi üdítő dobozán Staphylococcust találtak: ez a baktérium amely hányással, hasmenéssel és lázzal jelentkező ételmérgezést okozhat. Az automatából vett ital dobozán pseudomonas aeruginosa volt, ami ugyan eléggé gyakori baktériumnak számít, de gyulladásokat, húgyúti fertőzést, de akár vérmérgezést, tüdőgyulladást is okozhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Utóbbi kapcsán Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egyetem Egészségbiztonsági Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa arról beszélt, hogy vélhetően valaki nem mosott kezet a mosdóban, és úgy foghatta meg a dobozt. Vagy pedig valamilyen állat hagyhatott ürüléket a dobozon: ez akár a gyárbban, a raktárban és a boltban is előfordulhatott.

Ugyanakkor a szakember hangsúlyozta, hogy a kórokozók nem valószínű, hogy túlélnek a coliformban, ha a dobozt vagy az üveget hidegben tárolják, ahogyan manapság a legtöbb italt.

A legfontosabb, hogy baktériumokkal teli környezetben élünk, és normális, hogy durva dolgokkal érintkezünk

- hangsúlyozta Adalja, aki szerint ha extrán biztosra akarsz menni, öblítsd le a dobozt, mielőtt belekortyolsz, vagy töltsd az italt pohárba. Hozzátette, ha egyébként egészségesek vagyunk, nem szükséges tisztítani vagy fertőtleníteni a dobozokat, hacsak nincs rajtuk látható szennyeződés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?