23 °C Budapest
A top view large group of ring-pull cans

Undorító dolog derült ki a dobozos üdítőkről, sörökről: komolyan megbetegedhetsz, ha ilyet veszel

2022. augusztus 28. 15:02

Megnézték mennyi baktérium és gomba lehet az üdítősdobozokon: az eredmény eléggé sokkoló, bár valamit segít, ha legalább a pólónkkal letöröljük a dobozt, mielőtt iszunk belőle. A szakértők szerint akár komoly betegséget okozó kórokozók is megtelepedhetnek az alumínium dobozokon.

Az aludobozos üdítők, sörök, energiaitalok elsősorban azért népszerűek a gyártók körében, mert sokkal könnyebb őket szállítani, mint az üvegeseket, és mivel össze lehet préselni az üres dobozokat, a keletkezett hulladékot is könnyebb kezelni. Ám a másik oldalról a hátrányok közé lehet sorolni, hogy kupak híjján közvetlenül érintkezik a környezettel az a felület is, amelyhez a szánk hozzáér ivás közben.

Egy Plantprotecting néven videózó TikTok-os kíváncsi volt rá, pontosan mennyi kórokozóval érintkezünk akkor, amikor egy aludobozból iszunk. Kipróbálta azt is, hogy mi történik akkor, ha ivás előtt a pólónkba töröljük a felületet, vajon kevesebb baktérium és gomba lesz-e rajta.

Nos, az eredmény sokkoló, és egyben undorító: a pólós törlés előttről vett minta táptalajában már egy nap után elszaporodtak a gombák és a baktériumok, a harmadik napra pedig valóságos penész-erdő lett a petricsészében!

Bár kevesen számítottak volna rá, de a pólós törlés valamit javított a helyzeten! Abban a táptalajban nem fejlődtek ki gombák, csupán a baktériumok szaporodtak el. Úgyhogy legalább ennyivel is tisztább dobozt emelnénk a szánkhoz.

@plantprotecting

♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

Milyen betegségeket hordoznak a dobozok?

Az amerikai Thekitchen korábban kíváncsi volt arra, hogy konkrétan milyen baktériumok és gombák telepedhetnek meg az üdítősobozokon. Mint felidézik, a CBC televítió riporterei pár több aludobozos terméket is laborvizsgálatnak vetett alá, amelyeket különböző helyekről szereztek be - benzinkútról, automatából, gyorsétteremből.

A gyorséttermi üdítő dobozán Staphylococcust találtak: ez a baktérium amely hányással, hasmenéssel és lázzal jelentkező ételmérgezést okozhat. Az automatából vett ital dobozán pseudomonas aeruginosa volt, ami ugyan eléggé gyakori baktériumnak számít, de gyulladásokat, húgyúti fertőzést, de akár vérmérgezést, tüdőgyulladást is okozhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Utóbbi kapcsán Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egyetem Egészségbiztonsági Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa arról beszélt, hogy vélhetően valaki nem mosott kezet a mosdóban, és úgy foghatta meg a dobozt. Vagy pedig valamilyen állat hagyhatott ürüléket a dobozon: ez akár a gyárbban, a raktárban és a boltban is előfordulhatott.

Ugyanakkor a szakember hangsúlyozta, hogy a kórokozók nem valószínű, hogy túlélnek a coliformban, ha a dobozt vagy az üveget hidegben tárolják, ahogyan manapság a legtöbb italt.

A legfontosabb, hogy baktériumokkal teli környezetben élünk, és normális, hogy durva dolgokkal érintkezünk

- hangsúlyozta Adalja, aki szerint ha extrán biztosra akarsz menni, öblítsd le a dobozt, mielőtt belekortyolsz, vagy töltsd az italt pohárba. Hozzátette, ha egyébként egészségesek vagyunk, nem szükséges tisztítani vagy fertőtleníteni a dobozokat, hacsak nincs rajtuk látható szennyeződés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Helyreigazítás!

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az Országos Mentőszolgálat Főigazgatóság helyreigazító közleményét.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem