Using a syringe to attack the new covid-19 variant. A young doctor in a white protective glove holds a medical syringe and a vial.

Közeleg az új járványhullám, figyelmeztet a magyar tudós: ekkor kell felvenni a következő oltást

2022. augusztus 25. 08:31

Oltásokkal több ezer haláleset lett volna megelőzhető Magyarországon a koronavírus negyedik és ötödik hullámában is - derült ki egy friss tanulmányból. Itthon csaknem 6100 emberrel kevesebb halt volna meg a vizsgált időszakban, ha a fertőződés előtt megkapja a három oltást – fejtette ki a tanulmány egyik szerzője, Oroszi Beatrix, epidemiológus.

Mint mondta, azt vizsgálták, hogy a negyedik, delta variáns okozta a járványhullám és az ötödik járványhullám között hogyan változott a védőoltások védőhatása. Több mint 365 ezer koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg, akik közül oltottaknak azokat tekintették, akiknek alapimmunizálásuk és emlékeztető oltásuk is volt. Meghatározták azt, hogy hány megbetegedés, illetve haláleset fordult elő ezen idő alatt az oltottak és a nem oltattak körében, és ebből kalkulálták ki, hogy mi lett volna akkor, ha a teljesen oltottak halálozási kockázatával rendelkeztek volna az oltatlanok is.

Ez alapján ki tudták számolni azt, hogy az oltatlanok körében hány olyan haláleset fordult elő, ami megelőzhető lett volna nagy valószínűséggel védőoltással. A körükben a vizsgált időszak alatt 529 fő halt volna meg, ezzel szemben a valós adat az 6626 elhunyt, tehát a különbség 14 hét,

három hónap alatt több mint hatezer fő, akinek az élete megmenthető lett volna, ha elfogadja a védőoltásokat, amit felajánlottak nekik

– mondta a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projekt egyik vezető munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy érdemes bízni a vakcinákban, hiszen a védőoltások már nagyon sokszor bizonyítottak, sok fertőző betegséget sikerült felszámolni és visszaszorítani a segítségükkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő arról is beszélt az Infostartnak, hogy miképpen javasolt időzíteni az emlékeztető oltást. Azoknak, akik legalább 4-5 hónappal korábban kapták meg a védőoltást, és idősek vagy van krónikus alapbetegségük, mindenképpen azt ajánlja, hogy ne várjanak, hanem minél előbb készüljenek fel az őszi légútivírus-szezonra és kérjék az emlékeztető védőoltást, mert fontos, hogy felkészítsék a szervezetüket az őszi-téli szezonra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?