15 °C Budapest
West Nile virus WNV, 3D illustration. A virus transmitted by mosquito and causing West Nile fever

Kemenesi Gábor: így védekezhetünk a nyugat-nílusi láz ellen

2022. augusztus 15. 15:10

Mivel a napokban sok forrásból lehetett a nyugat-nílusi lázról különféle információkat, Kemenesi Gábor is készített egy gyorstalpalót. A virológus úgy véli, a cikkek rendkívül túlzó, tudománytalan és sokszor félelemkeltő stílust ütöttek, írásával a félreértéseket is szeretné tisztázni.

A szakember Facebook postjában azt írja, hogy a nyugat-nílusi vírus (WNV) nem új hazánkban. "Függetlenül attól, hogy milyen erős terjedést mutat az adott évben mást nem tehetünk, mint: Védekezzünk a szúnyogcsípés ellen, de ne csupán a WNV szezon miatt, hanem alapvető egészségügyi tudatosság miatt. Viselkedjünk tudatosan a ház körül is és ne keltessünk szúnyogot a kertünkben, más honos megbetegedéseket is terjeszthetnek" - írja Kemenesi Gábor.

A posztban kifejti, hogy a nyugat-nílusi vírus, egy csípőszúnyogok által terjesztett vírus. Európában 1958 óta van bizonyítottan jelen, míg Magyarországról már a 70-es évekből vannak adatok a jelenlétére. A vírusnak több genetikailag némileg elkülönülő változata van, Európára vonatkozóan új variánsa 2004-ben Magyarországon jelen meg elsőként.

"A vírus alapvetően a téli időszakot felnőtt alakban átvészelő csípőszúnyogokban nagyon kis mértékben fennmarad, illetve folyamatos utánpótlásként az évente Afrikából hazatérő vándormadarak is rendszeresen behurcolják kontinensünkre. A vírus a madarakban tud elégséges mennyiségben felsokszorozódni ahhoz, hogy azt egy újabb szúnyog csípésével felvegye és tovább tudja adni. A vírus megfelelő mértékű sokszorozódása a vérben emberben és lovakban (az ún. zsákutca gazdákban) nem tud megtörténni (bár megbetegedést okozhat), így rólunk és a lovakról a csípőszúnyogok csípése nem viszi tovább a vírust" - olvasható a posztban.

Magyarországon minden évben regisztrálnak megbetegedéseket, a kórokozó folyamatosan jelen van, így a vírus honos kórokozónak számít.

A szakértő szerint az emberi megbetegedések minden évben augusztus és szeptember környékén jelentkeznek, ekkora éri el ugyanis a csípőszúnyogok száma és „vírustöltöttsége” a megfelelő szintet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szúnyogcsípések megelőzése és a csípőszúnyogok kertünkben történő kikelésének megakadályozása a legfontosabb, amit mindenkor tehetünk és tekintetbe véve a várható klimatikus viszonyokat fontos a lakosság tudatosságának növelése, várhatóan Európában a következő évtizedekben a csípőszúnyogok és más rovarok által terjesztett betegségek térnyerése várható

- véli Kemenesi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?