Female doctor arms make medic procedure closeup. Physical cure arterial beat exam tool nurse control and consult healthy lifestyle diagnosis therapeutist practice heal problem reception concept

Egyre több magyar fordít hátat az állami egészségügynek: ők már csak így mennek orvoshoz

2022. július 25. 15:03

Az infláció megjelent az egészségügyben és a szakorvosi ellátások népszerűsége is nőtt. Ez a két tényező magyarázza elsősorban, hogy 27 százalékkal többet költöttek 2021-ben a Prémium Egészségpénztár tagjai, mint a járvány előtt, 2019-ben. Kedvező változás, hogy a munkáltatók is “beindultak” – derül ki a pénztár összeállításából. A legnépszerűbb szolgáltatások közül a szakorvosi ellátásra 45 százalékkal több ment 2021-ben, míg fogászati ellátásra közel 30 százalékkal, gyógyszerekre pedig közel 15 százalékkal költöttek többet. A tagok a nyári hónapokban jellemzően kevesebbet fordítanak az egészségükre, a november és a december jelenti a kiugró időszakot. Kevesen ismerik azonban az adóvisszatérítés lehetőségét, és az elérhető szolgáltatások teljes körét, a kasszákkal ugyanis többek között gluténmentes élelmiszereket, kontaktlencsét vagy a hitel törlesztőrészletét is finanszírozni lehet.

Egyre fontosabbak az egészségügyi szolgáltatások a magyaroknak: a jegybanki adatok szerint 2021-ben éves szinten nőtt az egészségpénztáraknál a taglétszám, a tagok számláján a befizetésekből jóváírt összeg meghaladta a 49 milliárd forintot. A Prémium Egészségpénztár összeállítása szerint mind az átlagos költések, mind pedig a befizetések jelentősen nőttek a koronavírus-járvány kitörése előtti szinthez képest.

A pandémia előtti utolsó évhez, 2019-hez viszonyítva átlagosan 27 százalékkal nőtt az egy számlára jutó kifizetés a Prémium Egészségpénztárnál. Ez részben az inflációs hatás, azaz a drágulás eredménye. Ezt alátámasztják a hivatalos adatok is, a KSH szerint ugyanis idén júniusban a gyógyszerek közel 4 százalékkal, míg az egészségügyi szolgáltatások közel 8 százalékkal kerültek többe az előző év azonos időszakához képest. A kifizetések összegének növekedése emellett köszönhető annak is, hogy a kasszatagok egyre nagyobb arányban vesznek igénybe magánegészségügyi szolgáltatásokat. Szakorvosi ellátásra például 45 százalékkal több ment 2021-ben mint 2019-ben, fogászati ellátásra közel 30 százalékkal, gyógyászati segédeszközökre 25 százalékkal, gyógyszerekre pedig közel 15 százalékkal költöttek többet a tagok

- mondta Dr. Váradi Péter, az egészségpénztár vezető stratégiai tanácsadója.

A szakember a pénztár adatait ismertetve beszélt arról is, hogy a tagok a nyári hónapokban jellemzően kevesebbet költenek, mint az év többi részében. Az egészségpénztári költéseknél a november és a december számít kiemelt hónapnak, 2021-ben az egy számlára jutó átlagos kifizetés ezekben a hónapokban 13 ezer forint körül alakult, szemben az év többi részében tapasztalt 11-12 ezer forintos átlagos költésekkel. Ez alól egyedül a 2020-as év számított kivételnek, amikor a kijárási korlátozások miatt márciusban és áprilisában visszaestek az átlagos költések, majd májusban megugrottak.

Kedvező kép a befizetéseknél

A költések mellett az egészégpénztári befizetések szintén emelkedtek: 2019-hez képest 2021-re 21 százalékkal nőttek. Érdekes, egyben kedvező változás, hogy az egyéni befizetések 24 százalékos növekedésével párhuzamosan a munkáltatói befizetések is emelkedtek 5 százalékkal.

Tehát a munkáltatók a kedvezőtlen adóztatás ellenére a korábbinál nagyobb szerepet vállalnak a dolgozók egészségének megőrzésében, igaz ezek aránya még mindig a töredékét jelenti az egyénieknek: 2022 első öt hónapjában a tagok 5,3 milliárd forintot fizettek be, míg a munkáltatók mindössze valamivel több mint 848 millió forintot.

Magánorvosra megy a legtöbb

A Prémium Egészségpénztár adataiból az is kiderül, hogy az egészségpénztári tagok a legtöbbet szakorvosi ellátásra és fogászatra, illetve gyógyszerre költik. Az első ötben ott van még a szemüvegvásárlás, valamint az orvostechnikai, gyógyászati segédeszközök beszerzése is.

A gyógyszerek és szakorvosi vizsgálatok mellett kevesebben tudják, hogy egészségpénztári tagsággal számos egyéb egészségügyi eszköz és szolgáltatás is finanszírozható, például kontaktlencsék, babaápolási termékek vagy éppen a gluténmentes élelmiszerek. A Családi Kasszával pedig a gyerekek iskoláztatási kiadásait, egyetemi vagy főiskolai hallgatói tandíját, kollégiumi elhelyezésének díját, illetve a lakáshitel törlesztőrészletét is finanszírozni lehet az egészségszámláról. Ráadásul ezeket a kiadásokat is 20 százalékkal mérsékelhetik a tagok az állami támogatásnak köszönhetően. Ezekkel a lehetőségekkel pedig sokan nem számolnak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– tette hozzá Dr. Váradi Péter.

Állami támogatás is segíti a takarékoskodást

Mivel a pénztárakon keresztül történő takarékoskodást állami támogatással is ösztönzik, a tagság mellé, az egészség- és nyugdíjpénztári befizetések után egyaránt évente 20 százalék adó-visszatérítés, maximum évi 150 ezer forint jár.

A kutatásainkból azt látjuk, hogy kevesen, 10-ből mindössze 3-an ismerik az adóvisszatérítés lehetőségét, ráadásul az állami támogatás ismerete az egészségkasszák esetében még alacsonyabb, mint a nyugdíjpénztáraknál

– tette hozzá Dr. Váradi Péter.

Az adóvisszatérítéssel közvetett módon, de minden pénztártag csökkentheti az egészségügyi kiadásait. A nagyságrendeket pedig jól tükrözi, hogy a Prémium Egészségpénztárnál 2021-ben a tagok 2,9 milliárd forintot igényeltek vissza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem