18 °C Budapest
A friendly, young, female carer visits an elderly male in his home. She has made them both a cup of tea and prepared him a snack. She perches beside him as he eats some cake and chats with her. They are comfortable with each other as she reaches in to touch him on the shoulder and they share a joke together.

Ápolási Hoxa: milyen ütemben postázzák a hivatalok az ápolási díjat 2022-ben?

2022. június 6. 21:07

A tartósan gondozásra szoruló betegek otthoni ápolása számos magyar család életében okoz gondokat, hiszen az ápolást végző hozzátartozó sokszor kevesebb időt tud szorítani munkájára. Az ápolási díj ezt a problémát hivatott orvosolni, megkönnyítve a magyar családok életét. Utánajártunk, mennyi az ápolási Hoxa tudásbázis szerint, mikor jön az ápolási díj Hoxa alapján!

Cikkünkben elmagyarázzuk, mi az ápolási díj lényege: ápolási díj mikor jár, kinek jár az ápolási díj, vagyis ki jogosult az ápolási díj összegének felvételére. Milyen ápolási díj 2022 összegek felvételére jogosult egy hátrányos helyzetű, tartósan beteg vagy fogyatékkal élő személy gondozója? Mi az emelt összegű ápolási díj és a kiemelt ápolási díj feltétele? Mikor történik az ápolási díj utalása 2022 évében, milyen napon, mikor jön az ápolási díj Hoxa szerint? Milyen ütemben postàzzák a hivatalok az ápolási díjat Hoxa alapján?

Mi az ápolási díj?

Az ápolási díj egy fix összegű, szociális alapú anyagi juttatás, amit egy tartósan gondozásra szoruló személy nagykorú hozzátartozója vehet fel, a rászoruló otthoni ápolása esetén. Az állam több kategóriát is megállapít az ápolási díj jogosultságra vonatkozóan, ezek az alapösszegű ápolási díj, az emelt összegű ápolási díj és a kiemelt ápolási díj.

Az ápolási díj kinek jár 2022 évében?

Az ápolási díjat az a hozzátartozó személy kaphatja meg, aki állandó és tartós gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos (életkori megkötés nélkül) vagy tartósan beteg (18 év alatti) személy otthoni gondozását/ápolását végzi, amennyiben gyermekek otthongondozási díjára való jogosultsága sem neki, sem más hozzátartozójának nem áll fenn.

Kinek jár az emelt összegű ápolási díj?

Az a hozzátartozó igényelhet emelt összegű ápolási díjat, aki fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végzi. A fokozott ápolás szükségességét egy, a kerületi hivatal által kirendelt egészségügyi szakértő állapítja meg, aki erről szakvéleményt ad.

Kinek jár a kiemelt ápolási díj?

Az a hozzátartozó veheti fel, aki komplex minősítés alapján „E” minősítési kategóriába tartozó beteget, vagy olyan személyt ápol, aki után magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel folyósítják. 18. életévét már betöltött beteg esetén az „E” minősítésű szakhatósági állásfoglalást a lakóhely szerinti illetékes rehabilitációs hatóság végzi.

Az „E” minősítést kérheti maga a gondozott, vagy az ő gondnoka, csatolni kell hozzá a háziorvosi beutalót, a korábbi szakvéleményeket vagy szakhatósági állásfoglalást és a háziorvosi jelentést. Gondnokság esetén a gondnok kirendelő határozat vagy meghatalmazás is szükséges.

Ki minősül hozzátartozónak az ápolási díj tekintetében?

Az ápolási díj 2022 feltételei megállapítják, hogy csak a következő személyek minősülnek a gondozott személy hozzátartozóinak, vagyis ők jogosultak az ápolási díj felvételére:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • a házastárs;
 • az élettárs;
 • az egyeneságbeli rokon (nagyszülő, szülő, unoka);
 • az egyeneságbeli rokonok házastársa;
 • az örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek;
 • az örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő vagy testvér;
 • a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére;
 • a testvér házastársa.

Mennyi az ápolási díj összege 2022 évében?

 • Az alapösszegű ápolási díj összege 2022: 43.405 Ft/hó
 • Az emelt összegű ápolási díj összege 2022: 65.110 Ft/hó
 • A kiemelt ápolási díj összege 2022: 78.130 Ft/hó

Hoxa ápolási díj utalása 2022: Mikor jön az ápolási díj Hoxa szerint?

Gyakori kérdés, hogy mikor érkezik meg a bankszámlánkra az ápolási díj 2022 évében? Az ápolási díj összege banki átutalás során a legtöbb esetben minden hónap 5. napjáig megérkezik. Nézzük, melyik hónapra, mikor jön az ápolási díj!

 • Hoxa ápolási díj 2022. január – február 1. kedd
 • Hoxa ápolási díj 2022. február – március 2. szerda
 • Hoxa ápolási díj 2022. március – április 4. hétfő
 • Hoxa ápolási díj 2022. április – május 3. kedd
 • Hoxa ápolási díj 2022. május – június 4. hétfő
 • Hoxa ápolási díj 2022. június – július 4. hétfő
 • Hoxa ápolási díj 2022. július – augusztus 2. kedd
 • Hoxa ápolási díj 2022. augusztus – augusztus 25. csütörtök
 • Hoxa ápolási díj 2022. szeptember – október 4. kedd
 • Hoxa ápolási díj 2022. október – november 3. csütörtök
 • Hoxa ápolási díj 2022. november – december 2. péntek
 • Hoxa ápolási díj 2022. december – 2022. január 3. kedd

Az ápolási díj Hoxa összege várhatóan az ápolási díj kiutalása utáni napon kerül jóváírásra.

Az ápolási díj 2022 postai kézbesítés esetén

Az ápolási díj postai úton minden hónap 10. napjáig érkezik meg az ápolási díj jogosultja számára.

Az ápolási díj igénylése, ápolási díj kérelmezése

Az ápolási díj igényléséhez a következő dokumentumok benyújtása szükséges:

 • Ápolási díj iránti kérelem;
 • Ápolási díj iránti szakvélemény;
 • Háziorvosi igazolás;
 • Igazolás a gyermekek otthongondozási díja, valamint az ápolási díj megállapításához
 • Intézményvezetői igazolás (amennyiben a tartósan gondozásra szoruló személy köznevelési vagy felsőoktatási intézmény tanulója, vagy nappali ellátást nyújtó intézményi ellátásban részesül).
 • Kiemelt ápolási díj esetén: 18 évnél idősebb gondozott esetén Hatósági bizonyítvány iránti kérelem, gyermek esetén a kiemelt ápolási díjra való jogosultságot megalapozó Igazolás a kiemelt ápolási díjra jogosító körülmények fennállásáról. Az utóbbi igazolást a szakorvos akkor állítja ki, ha a gondozott az ESzCsM rendeletben meghatározott súlyosságú betegségek és fogyatékosságok egyikében szenved.

Ápolási díj kérelem hol intézhető?

Az ápolási díj iránti kérelmet Budapest Fővárosi Kormányhivatala, vagy annak kerületi hivatala bírálja el, ahová az ápolási díj kérelmezőjének lakóhelye vagy tartózkodási helye van bejelentve. Az ápolt személy hatósági bizonyítvány iránti kérelmét a kiemelt ápolási díj elbírálására jogosult hatóság is továbbíthatja a rehabilitációs hatóság felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?