35 °C Budapest
Young and mature man with face masks sitting in a waiting room of a hospital or office - focus on the young man

Óriási bajban 700 magyar település: nincs háziorvos, mi lesz velük?

2022. május 26. 08:15

Magyarországon összesen háziorvosi 6464 praxis van, a betöltetlen körzetek száma a NEAK legfrissebb adatai alapján (2022. május) 669-re tehető. Persze a tartósan betöltetlen körzetek esetében is folyamatos az ellátás, az más kérdés, hogy hetente milyen óraszámban. 

Ma Magyarországon közel 699 háziorvosi körzetnek nincs állandó "gazdája”. Aki praktizál, annak hihetetlen mértékű a leterheltsége, csak az elmúlt két évben majdnem az ország teljes lakosságának megfelelő számú beteg fordult meg a rendelőkben - mondta el a HelloVidéknek adott interjúban Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, aki 2008 óta praktizál, és jelenleg a Kis-Duna Menti Praxisközösség szakmai vezetője. Hozzátette:

a betöltetlen körzetekben is folyamatos az az ellátás biztosítása. Korábban az volt jellemző, hogy aprófalvas települések esetében volt sok, tartósan betöltetlen körzet. Ez a trend azonban kicsit megváltozott, és már a fővárosban, illetve Pest megyében is találunk ilyen körzeteket.

De ma is igaz, hogy a legtöbb BAZ megyében van, jellemzően alacsony lélekszámú települések körzeteiben. Dr. Békássy szerint egy-egy betöltetlen körzet esetében sokszor nem is a háziorvoshiány a meghatározó, hanem az, hogy az elköltözési hullám miatt ezek a körzetek elnéptelenedtek, így már nem is gazdaságos fenntartani őket. Ezeknek betöltésére hosszú távon valamilyen racionális átszervezésre lenne szükség. Meg kéne vizsgálni őket, fel kéne mérni egyesével, hogy optimális üzemméret mentén szerveződnek-e, és ha nem, akkor valamilyen más módon lehetne biztosítani a folyamatos háziorvosi ellátást.

Ha tovább olvasnád az interjút, kattints a HelloVidék oldalára. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?