8 °C Budapest
Woman with flu in bed, she use home medicine to handle sickness

Két megyében emelkedett, a többiben csökkent a betegek száma: mikor lesz ennek vége?

2022. május 9. 12:47

Április 25. és május 1. között 5800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ami 25 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A 17. heti adatok szerint tizenhét megyében és a fővárosban csökkent, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében nőtt az orvoshoz fordulók száma. A betegek 24,3 százaléka gyerek, 37 százaléka 15-34 éves volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

2021. 40. hete és 2022. 17. hete között eddig 1473 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumában, ezekből 319-nél igazolták az influenza A vírust. 148 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes vírus (RSV), 30 esetben adenovírus-, 107 esetben koronavírus-fertőzés állt.

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2022. április 25. és május 1. között 5 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 25%-kal kevesebb, mint az előző héten - közölte az NNK. Tizenhét megyében és a fővárosban csökkent, a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében emelkedett az orvoshoz fordulók gyakorisága.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (89), Szabolcs-Szatmár-Bereg (89) és Baranya (87) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (17) és Bács-Kiskun (23) megyében a legalacsonyabb. Az ország három közigazgatási területén (Budapest, továbbá Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megye) diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést.

A betegek 24,3%-a gyermek, 37,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,7%-a, 11,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A korspecifikus morbiditás a 3-5 évesek (121,7%ooo) és az 1-2 évesek (113,8%ooo) között volt a legmagasabb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába a 17. naptári héten összesen 28 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából. A sentinel orvosok által beküldött 18 minta vizsgálata során egy betegnél influenza A(H3) vírusokozta fertőzést diagnosztizáltak.Az influenza-pozitivitási arány 5,6%-nak bizonyult. Két betegnél az adenovírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 10 beteg vizsgálati anyagában influenzavírust azonosítottak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 17. héten nem érkezett jelentés. A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal 10 esetben influenza A pozitív eredményről érkezett jelentés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2021. év 40 – 2022. 17. hete között összesen 1 473 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, 319 főnél igazoltak influenza A [315 influenza A(H3), 4 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Száznegyvennyolc megbetegedés hátterében RSV, harminc esetben adenovírus, százhét esetben SARS-CoV-2 vírus fertőzés állt. A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok eredménye 489 esetben influenza A, 4 esetben influenza B vírus, 153 minta esetében légúti óriássejtes vírus (RSV) pozitívnak bizonyult.

A betegek száma már a 15. héten a járványküszöb alá süllyedt, és azóta is csökken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm