Heap of psyllium husk in wooden bowl on wooden table table. Psyllium husk also called isabgol is fiber derived from the seeds of Plantago ovata plant found in India.

Az útifű maghéj használata: ebben segít az útifűmaghéj fogyasztása, így hat a szervezetre

2022. április 10. 10:03

Évről évre egyre több, egyre izgalmasabb táplálék-kiegészítővel találkozhatunk a piacon, amelyek nem csak azt ígérik, hogy egészségesebbek leszünk tőlük, hanem azt is, hogy rendszeres fogyasztásukkal fogyhatunk. Az egyik legújabb őrület nem más, mint az útifű maghéj nevű növényi származék, amit korunk egyik legegészségesebb csodaszereként tartunk számon.

Cikkünkben eláruljuk, milyen táplálék-kiegészítő az útifű maghéj: hogyan történik az útifű maghéj használata, mit kell tudnunk az útifűmaghéj használata kapcsán. Útifű maghéj gyakori kérdések: mi az a utifűmaghéj, utifűmaghéj hol kapható és az útifű maghéj mennyi idő után hat? Mik az útifű maghéj veszélyei? Útifű maghéj receptek: hogyan mutatkozik meg az útifűmaghéj hatása a legjobban egy utifűmaghéj recept alkalmazása során? Milyen táplálék-kiegészítő az útifű maghéj kalória szempontjából – lehet vele hatékonyan fogyózni?

Mi az útifű maghéj?

Az útifű (Psyllium Husk, indiai bolhafű) az útifűfélék családjába tartozik, népszerű táplálék-kiegészítő a diétázók körében. Az útifű maghéj kerül felhasználásra, aminek nedvszívó képessége magas, így rengeteg élelmiszerhez adják zselésítő hozzávalóként, jellemzően gyümölcslevek dúsításához, sütemények kötőanyagaként alkalmazzák (sokan az állati eredetű zselatin vegán alternatívájaként tartják számon). Az utifűmaghéj fogyasztása történhet nyersen is, száraz állapotában, vagy tiszta vízzel, esetleg más folyadékkal összekeverve.

Miért jó az útifűmaghéj fogyasztása?

Az útifű maghéj fogyasztása hasznos az emésztőrendszer számára, ugyanis az útifű maghéj rosttartalma rendkívül magas, így nyugtatja és tisztítja a bélrendszert (az útifűmaghéj alkalmazható puffadás, székrekedés, hasmenés ellen is). Az utifűmaghéj hatása továbbá, hogy csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, tisztítja a nyirokrendszert és enyhíti a fáradtságérzetet. Az útifűmaghéj igazi „szuperétel”, rengetegen nem csak a jótékony élettani hatásaiért fogyasztják, hanem azért is, mert az útifűmaghéj fogyasztása elveszi az éhségérzetet, így az egészséges napi rostbevitel mellett könnyűszerrel fogyókúrázhatunk utifűmaghéj fogyasztással.

Az útifű maghéj használata

Az útifűmaghéj fogyasztása kúraszerűen ajánlott nagyobb mennyiségben, azonban érdemes a hétköznapi táplálkozásunk részévé tenni, különféle útifű maghéj receptek beépítésével. Az útifűmaghéj fogyasztása során tartsuk be az ajánlott mennyiséget: reggel és este, étkezés előtt fél órával fogyasszunk belőle 1 evőkanálnyit. Fontos, hogy az útifűmaghéj legyen elkeverve körülbelül 2 dl vízben, így sokkal könnyebb lenyelni, ezt követően viszont azonnal igyuk meg, hogy az útifű maghéj zselésedése már a gyomorban történjen meg – ezzel csillapítva az éhségérzetet.

Útifű maghéj gyakori kérdések

Ha mindent tudni szeretnénk az útifű maghéj fogyasztásával kapcsolatban (útifű maghéj hogyan fogyasszuk, hogyan helyes az utifűmaghéj használata stb.), a következő útifű maghéj gyakori kérdések mindenképpen a segítségünkre lesznek:

Útifű maghéj hol kapható?

Az utifűmaghéj egy könnyen beszerezhető táplálék-kiegészítő: gyakorlatilag bármelyik nagyobb élelmiszerboltban megvásárolható, illetve kapható a gyógynövény szaküzletekben, drogériákban, illetve az internetes táplálék-kiegészítő kereskedésekben is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mik az útifű maghéj veszélyei?

Az útifűmaghéj lehet veszélyes is, hiszen egy nagyon száraz táplálék-kiegészítőről van szó, amit ha nem kísérünk le elegendő mennyiségű vízzel, megtapadhat a torkunkban és fuldoklást idézhet elő – éppen ezért az útifűmaghéj fogyasztása gyerekek és idősek számára nem javallott! Mindemellett az sem jó, ha kezdő útifűmaghéj fogyasztóként egyszerre túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkre, ugyanis az útifű maghéj puffadást, emésztőrendszeri görcsöt okozhat. Ne felejtsük el az útifűmaghéj használata során a bőséges vízfogyasztást sem!

Mennyi az utifűmaghéj kalória tartalma?

Az útifű maghéj kalória tartalma a következő: 100 g útifűmaghéj kalória tartalma = 194 kcal. Habár ez első ránézésre soknak tűnhet, jusson eszünkbe, hogy csak 1-1 evőkanálnyit érdemes fogyasztanunk belőle, aminek a térfogata a szervezetünkben a sokszorosára nő.

Útifű maghéj ár: az útifűmaghéj mennyibe kerül?

Az útifű maghéj alapvetően nem olcsó, azonban egy zacskó útifűmaghéj általában hetekig elegendő, így egy hosszabb emésztőrendszeri kúrát is végigcsinálhatunk vele. Az útifű maghéj ára 6-10.000 Ft/kg körül mozog, forgalmazótól és kedvezményektől függően.

Útifűmaghéj receptek: mit készítsünk útifűmaghéjból?

Az útifű maghéj egy meglehetősen sokszínű konyhai alapanyag, számtalan útifűmaghéj recept elkészítéséhez egyszerűen használható. Olyan útifű maghéj receptek készítését ajánljuk kezdőknek is, mint például a gabonaliszt-mentes útifű maghéj kenyér, vagy a gluténmentes útifűmaghéj sütemények. Az utifűmaghéj használható zselésítő anyagként különféle zöldségfasírtokhoz, vagy akár húsos fasírtok összetapasztása során, azonban a reggelihez adva is elfogyasztható az útifű maghéj, például egy zabkásában elkeverve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem