5 °C Budapest
Doctor making a vaccination in the shoulder of patient teens girls person, Flu Vaccination Injection on Arm, coronavirus,covid-19 vaccine disease preparing for human clinical trials vaccination shot

Meglepő dolog derült ki a koronavírus elleni oltás második adagjáról: ezt jó tudni

MTI
2022. április 3. 18:03

Jelentősen csökkenti az új típusú koronavírus okozta Covid-19 miatti halálozás veszélyét a második emlékeztető oltás - állapította meg egy új izraeli tanulmány.

 A Covid-19 ellen beoltott izraeliek körében végzett nagyszabású vizsgálat azt találta, hogy a 60 éves és annál idősebb, második emlékeztető oltásban részesültek halálozási kockázata 78 százalékkal csökkent azokhoz képest, akik csak egy emlékeztetőt kaptak - közölte az ország egyik egészségügyi szolgálata hétfőn.

A két dózisú vakcinával oltottaknál az első emlékeztető a harmadik oltásnak, a második emlékeztető a negyedik oltásnak felel meg. Az elemzést a Clalit nevű szolgálat és a Ben Gurion Egyetem kutatói közösen végezték a január 10-étől kezdődő 40 napos időszakban. Az eredményeket a múlt héten tették közzé a Research Square preprint - szakmai ellenőrzés előtti - platformon.

A vizsgálatban az egészségügyi szervezet 563 465 tagja vett részt, akiket a második emlékeztető oltás felvételére alkalmasnak találtak, és megfeleltek a kutatási kritériumoknak. A vizsgált időszakban a résztvevők közül 328 597-en kaptak második emlékeztető oltást, közülük 92-en haltak meg a Covid-19 következtében. Az egy emlékeztetőt kapó résztvevők közül 232-en hunytak el a betegség miatt.

A kutatás olyan megfigyelésen alapuló eredményeket hozott, melyek szerint a halálozás kockázata 78 százalékkal csökkent azok javára, akik két emlékeztetőt kaptak.

"Kutatásunk elsődleges bizonyítékkal támaszthatja alá a második emlékeztető oltás életmentő hatását", mely segítheti a döntéshozókat abban, hogy egyes célcsoportok esetében megfontolhassák az újabb vakcina beadásának előnyeit - vonták le a következtetést a kutatók. Januárban Izraelben jóváhagyták a Pfizer/BioNTech Covid-19 elleni oltása negyedik dózisának beadását a nagy kockázatúnak ítélt csoportoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10