32 °C Budapest
Beautiful landscape view foreground with the hungarian flag, Füzér Castle, Hungary

Itt élnek a legegészségesebb magyar nyugdíjasok: milyen titkot rejtenek ezek a települések?

2022. március 12. 13:01

Minden nyolcadik magyar nyugdíjasnak napi gondot okoz a rossz fizikai egészségi állapota, csak kevesen mondhatják el magukról, hogy tökéletes az egészségük - derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából. Az egészségüket leginkább a Hajdú-Bihar megyei nyugdíjasok értékelik jónak, és az utóbbi időszak kárvallottjai közül Bács-Kiskun megyében élnek a legtöbben. Mutatjuk a térképen, milyen jelenleg a magyar nyugdíjasok egészségügyi állapota, és mire számítanak 2022-ben.

A magyar nyugdíjasok helyzetéről szóló cikksorozatunk első részében a Pénzcentrum friss felmérésének legfontosabb eredményeit tekintettük át, a sorozat második része kifejezetten az egyes megyékben élő nyugdíjasok helyzetével foglalkozott. A harmadik részben külön a nyugdíjasok egészségi állapotát, és annak változását vettük górcső alá. A sorozatunk negyedik részében részletesebben vizsgáltuk az anyagi helyzet változásait, különös tekintettel a járvány megjelenése óta eltelt időszakra - a most készült elemzésből pedig az derül ki, hol él Magyarországon a legtöbb olyan nyugdíjas, akinek jól szolgál az egészsége.

Fizikai egészségét mindössze a nyugdíjas válaszadóink 5,2 százaléka értékelte tökéletesnek, és 30,4 százalékuk nyilatkozott úgy: "Elég jó az egészségem, csak néha okoz gondot". Ezzel szemben 16,4 százalékuk azt jelölte, hogy a rossz egészségi állapota mindennapi nehézségeket okoz számára. A saját mentális egészség megítélése is zord képet mutat: ugyan minden második nyugdíjasnak csak ritkán, vagy egyáltalán nem jelent gondot megbirkóznia lelkileg az őt érő nehézségekkel, viszont több mint 20 százalékuknak gyakran, vagy minden nap problémát jelent az érzésekkel, és napi feladatokkal való megbirkózás. Ez nagyon nagy arány.

Most megvizsgáltuk, hogy mely megyékben adták a legtöbb pozitív választ a felmérésben résztvevő nyugdíjasok. Összesítettük az Elég jó az egészségem, csak néha okoz gondot és a Tökéletes az egészségem válaszokat megyénként, és kiszámoltuk, hogy az adott megyében élő válaszadók közül hány százalék választotta azokat. Ez alapján a legegészségesebb nyugdíjasok Nógrád, Zala, Hajdú-Bihar és Heves megyékben élnek. A legrosszabb a helyzet Bács-Kiskunban, ahol még a nyugdíjasok harmada sem találja jónak az egészségét. Azonban ez csak a fizikai egészség, a mentális egészség terén már máshogy oszlottak meg a válaszok.

Az biztos, hogy lelki gondja kevesebb nyugdíjasnak van, mint fizikai - bár ez a két dolog sokszor összefügg -, viszont így is 10 százalékpontos különbség is adódik egyes megyék között. Ez esetben azokat a válaszokat összesítettük, amelyek szerint a válaszadónak nem okoz gondot egyáltalán, vagy csak ritkán, hogy megbirkózzon a nehézségekkel, érzésekkel, mindennapi teendőkkel. A legjobb a helyzet Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Békés megyékben. Csongrád-Csanádban vannak arányaiban a legkevesebben, akik pozitív választ adtak:

A felmérésünk kitért arra is, hogy melyik megyékben érezték a legtöbben úgy, hogy a járvány óta romlott az egészségük. Ez ugyanis befolyásolhatta, hogy milyennek is érzik jelenleg a mentális és fizikai állapotukat. A válaszadóknak 51,1 százalékának saját bevallásuk szerint nem változott az egészsége, viszont riasztó, hogy mindössze 1,6 százalékuk tapasztalt javulást, 46,4 százaléknak pedig egyenesen romlott az egészsége.

Ez megyénként vizsgálva azt láthatjuk, hogy arányaiban a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben élők érzik úgy, hogy romlott az egészségük a járvány megjelenése óta. Az pedig az első térképen is látható, hogy ezekben a megyékben a fizikai, mentális egészségüket kevesen értékelték jónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arra is rákérdeztünk a kutatásban, mit gondolnak a nyugdíjas válaszadók, 2022-ben hogyan fog változni az egészségi állapotuk. Úgy tűnik, kevesen bizakodók: mindössze 8,5 százalékuk vár javulást az idei évtől. Azt, hogy az egészségi állapotuk romlani fog háromszor ennyien válaszolták (26,2%). A nyugdíjasok nagy többsége (46%) szerint viszont nem lesz változás.

A leginkább negatívan a Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek állnak a jövőhöz, az itteni nyugdíjasok harmada szerint romlani fog az egészsége 2022-ben. Legkevésbé a Vas, Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyeiek vélik úgy, hogy egészségromlásra kell számítani idén. Mindent összevetve a Hajdú-Bihar megyei nyugdíjasok nyilatkoztak egészségükkel kapcsolatban a legpozitívabban.

Városban jobb élni?

A fizikai egészségét jónak értékelő nyugdíjasok közül többen élnek városban, mint községben, falun. A különbség azonban nem számottevő. A községben, falun élők 31,9 százaléka értékelte jónak az egészségét, a városban 34,9 százalék, a fővárosiak közül 36,5 százalék. A legjobban mégis a megyeszékhelyeken élőknek szolgál az egészsége. A mentális egészsége szintén a megyeszékhelyeken jobb a legtöbb nyugdíjasnak (57,8%), őket a fővárosiak követik (55%), a városokban élők (52,2%), és végül a községekben, falun élők (48,2%).

Mindeközben a városban élők közül érezték úgy a legtöbben, hogy romlott az egészségük a járvány óta (47,8%), legkevesebben a megyeszékhelyeken élők közül adták ezt a választ (45,1%), bár nincs nagy differencia. A 2022-es év kapcsán is a városiak pesszimistábbak: egészségromlásra közülük 29,2% számít. A fővárosban, megyeszékhelyeken 24,7, a községekben 24,5 százalék az arányuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?