4 °C Budapest
Nyíregyháza, 2021. április 24.Kávét visz a felszolgáló a kávézó teraszán ülõ vendégeknek Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védõoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-tõl hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belsõ terekben viszont igen. Az üzemeltetõ és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.MTI/Balázs Attila

Hatvan másodperc: ezen múlik a tökéletes kávé

2022. március 4. 11:00

Nagyot fejlődött az elmúlt években Magyarországon a kávézás kultúrája, a mind igényesebb fogyasztók elvárásainak egyre komolyabb kínálattal és egyre profibb kávégépekkel igyekeznek megfelelni a vendéglátásban is. Míg 15-20 évvel ezelőtt kérdéses volt, hogy milyen kávét kapunk, és például egy benzinkúton eleve nem számíthattunk semmi jóra, mára ez megváltozott – mondta el a Pénzcentrumnak Szabolcsi Lajos. A Dallmayr Magyarország ügyvezető igazgatója szerint egy sor tényezőtől függ az, hogy mitől jó egy kávé, de érdemes odafigyelni az évszázados tapasztalatokra, mert a kávézás népszerűbb, mint valaha.

Évszázadok alatt ivódott bele a kultúránkba, a szokásainkba a régebben néha káros szenvedélynek, ma már inkább az egészséges életmód részének tekintett kávé, amely lényegesen több, mint egyszerű fogyasztási cikk. „Mindig abban gondolkodunk, hogy a kávé hogyan épít közösséget, kapcsolatokat. Néha nem is a koffein adja az energiát, hanem az, hogy végre tudunk beszélgetni, kikapcsolni. Márpedig ehhez kávé kell.

Sosem fogunk leülni beszélgetni egy energiaital mellé. Ha valakinek mondandónk van, azt gyakran egy kávé mellett mondjuk el

– mondta el Szabolcsi Lajos, a Dallmayr Magyarország ügyvezető igazgatója. Szerinte a kávé rég túlnőtt azon, hogy csupán egy frissítő ital, egyszerű koffeinforrás legyen, és a jelek szerint nemhogy nem veszít a népszerűségéből, hanem egyre divatosabbá válik. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy világszerte egyre nő a kávéfogyasztás.

Már az ültetvényen eldől

A fejlődés ráadásul nem csupán mennyiségi, a vásárlók a minőségre is mindinkább odafigyelnek. Ennek oka az ismeretek bővülésében is rejlik: a fogyasztók idehaza is egyre több tapasztalattal és tudással rendelkeznek a kávéról, ezért a korábbiaknál is komolyabb elvárásokkal kérnek kávét a legváltozatosabb helyeken.

Régen sajnos alapvetés volt, hogy például egy benzinkúton nem szabad jó kávéra számítani. Mára ez nagyon sokat változott, részben a kínálat, de elsősorban a fogyasztók elvárásai miatt.

Az, hogy a kávé jó lesz-e végül, vagy sem, egészen sok tényezőtől függ. Számít mindenekelőtt a kávé fajtája, hiszen a kávécserje több száz fajtát jelenthet. Igaz, ebből leginkább kettőt használnak élvezeti cikként: a közismert robusta és az arabica fajtákat. Ritkán szóba jön még ugyan a liberica fajta is, de jobbára csak kuriózumként.

Számít a minőség tekintetében továbbá a termőterület, annak éghajlata.

Bonyolítja a helyzetet, hogy nem minden vidék alkalmas kávétermesztésre még a forró égövön sem. Egyszerre kell jelen lennie a trópusi éghajlatnak, a magas hegyvidékeknek és a megfelelő mennyiségű csapadéknak. A bevált helyeket ráadásul a világ számos pontján veszélyezteti a klímaváltozás is.

Nem mindegy, hogyan dolgozzák fel

Kulcsfontosságú a feldolgozás módja is. Ennek két alapvető módja van: a száraz és a nedves feldolgozás – míg az előbbinél szárazon törik a szemeket, az utóbbinál kíméletesebb, áztatásos módszerrel kezdődik a feldolgozás. A pörkölést tekintve szintén két jelentős módszer van. A hagyományos pörkölésű kávét nagy dobokban forgatva hőkezelik. Így nagy mennyiségeket tudnak pörkölni egyszerre, de a kávészemek a dob falához ütődve töredezhetnek. Ennek kezelésére terjed egy új módszer, amelynek során nyomás alatt, forró levegőben forognak a kávészemek, így legfeljebb egymáshoz ütődnek, ezért teljesebb, sértetlen, színükben egységesebb szemek kerülnek ki a pörkölőből. Utóbbi módszer hátránya, hogy egyszerre csak mintegy 45 kiló kávét lehet így pörkölni.

Egy percen múlik minden

A következő, és talán az egyik legfontosabb tényező a kávégép.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy kávézóban azzal kezdem, hogy megnézem, milyen kávégéppel dolgoznak. Fontos, hogy hogyan van karbantartva, gondozva napi szinten.

Kulcsfontosságú az őrlés, amit minden kávé blendhez egyedileg kell kalibrálni az adott készüléken, sőt a kávégép nyomás-karakterisztkáját is az őrleményhez kell állítani.  Ezért mindig csodálkozom, hogy ha túl sok féle kávé van egy kávézó szortimentjében a darálók és a gépek számához képest. A túl durvára darált kávén azonban szinte csak „átszalad” a forró víz, nem lesz megfelelő az extraktálás, és így a kávé gazdag ízvilágából is sok elveszik. Ha viszont túl finomra van állítva a daráló, esetleg égett ízeket érezhetünk a kávén. Számít még az alkalmazott víz minősége, mennyisége és a nyomás is.

Érdemes megfigyelni a kávézóban dolgozók munkáját is, hiszen a lefőtt kávé után nem szabad a felső szűrőn zaccot hagyni.

Ha ezt gondosan eltávolítják, akkor tudhatjuk, hogy mindent megtesznek azért, hogy a következő kávé is finom legyen.

Ha eddig minden együtt áll és adott a jó fajta, a megfelelő adottságokkal rendelkező termőterület, a profi feldolgozás, szállítás, valamint a jó kávégép és a szorgalmas barista is, akkor is van még egy nagyon fontos tényező, amely alapjaiban befolyásolja a kávé élményét – hangsúlyozza Szabolcsi Lajos. Ez pedig nem más, mint a sebesség. „A jó kávén megfelelően nagy nyomással megy át a forró gőz, gazdag ízeket és szép cremát, vagyis jellegzetes kis habot hagyva a kávé tetején. Ez a tökéletes ital azonban nagyjából másfél-két perc alatt elkezd szétesni, az ízek halványulnak, a crema ereszkedik.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a kész kávét 60 másodpercen belül megkapja a vendég

– hangsúlyozta a Dallmayr ügyvezetője.

Fotó: MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem