21 °C Budapest
The small business proceedings of a local marijuana dispensary in Portland, Oregon.

Tényleg a legális fű a jövő nagy befektetése? Így termelik a cannabist a legális óriásfarmon

2022. február 17. 17:03

Novemberben engedélyezték Németországban a rekreációs célú marihuána használatát és árulását, ami máris több száz milliárdos üzletté nőtte ki magát. Amerikában már hosszú évek óta hatalmas, 54 milliárd dolláros üzletágnak minősül. De vajon mi a helyzet Európával? Mutatjuk a német gigafarmot!

Az utóbbi időben Németország drasztikusan változtatott a legális és illegális cannabis kereskedelemmel kapcsolatos törvényein, írja a vice.com. Novemberben ugyanis a német kormány úgy döntött, hogy zöld utat ad a marihuána rekreációs célú értékesítésével kapcsolatban. Viszont a kezdetleges koncepció sok kérdést hordoz magával, amik még koránt sincsenek tisztázva. Felmerül ugyanis többek között, hogy csak helyi, Németországban gyártott termékeket lehet-e majd árusítani, vagy lehetséges-e például a napsütötte Portugáliából importálni a terméket. Pontosan mik azok, amiket árulni fognak? Lesznek-e esetleg gumimacik, vagy a marihuánának a folyékony kivonata, esetleg csak az eredeti formájában lehet majd hozzáférni?

Szakértők szerint Németország ezzel a döntésével könnyedén a világ legnagyobb orvosi és rekreációs marihuánával foglalkozó ágazata lehet, hiszen hamarosan több száz milliárd forintos szektorrá fog válni a jelek szerint. A Heinrich Heine Egyetem professzora, Justus Haucap szerint az ország éves termelése könnyedén elérheti a 400 tonnát is akár. Ezzel pedig, ha grammonkénti 10 euróval, azaz kicsit több mint 3500 forinttal számolunk több mint 1400 milliárd forintnyi bevételt is termelhet a szektor. Nem beszélne arról, hogy közel 27000 munkahelyet teremtenek ezzel.

Jelenleg is itt található Európa legagyobb feldolgozó üzeme, a 24 centi vastag betonfallal és szögesdrótfallal védett üzem, az Aphria RX. A cég évente 1.1 tonnányi orvosi marihuánát állít elő a német gyógyszerhatóság felügyelete alatt.

 Már a részvénypiacon is hasít

Amerikában már évek óta megtalálhatóak ezek a cégek a részvénypiacon, ami óriási biznisznek számít, hiszen az orvosi marihuána 54 milliárd dolláros üzletágnak minősül. Ez az ipar olyan vállalatokból áll, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a kannabisztermékekhez, mint a fejlesztés, kutatás, azaz gyakorlatilag termelő, gyógyszeripari és biotechnológia cégekből épül fel, áll az investopedia.com oldalon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A marihuánának a legalizálása nem egy gyors folyamat, azonban az Egyesült Államokban már eljutott ez a folyamat odáig, hogy több mint a tagállamok felében legális az orvosi használata. Most pedig, Németországgal az élen Európában is elindult ez a folyamat. Annak ellenére, hogy egy dollármilliárdos üzletágról beszélünk érdekes, hogy csak nagyon kevés termelő céget találunk meg a tőzsdei kereskedésben.

Az egyik legnagyobb, legismertebb kannabisztermelő vállalat a Canopy Growth Corp., amely 2015 óta a pár dolláros árfolyamról egészen az 50-60 dolláros sávig menetelt. Ezzel a piaci kapitalizációja a párszáz millió dolláros méretből hiretelen a 10 milliárd dolláros sávba került. Egy másik feltörekvő kannabisz-vállalat az amerikai tőzsdén a Tilray, amely bevezetése után a Nasdaq-on a kezdeti 20 dolláros árról 100-150 dollárig is ugrott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?