20 °C Budapest
Sick woman working on laptop from home

Erre készülhet a magyar lakosság az ötödik hullám alatt: sosem látott fokozatra kapcsol a járvány

2022. január 10. 09:57

Az omikron variáns miatt új oldalát kell megismernünk idehaza is a koronavírus-járványnak - írja a Portfolio. Előreláthatóan az ötödik hullám sokkal több új fertőzöttet hoz, ez pedig legrosszabb esetben azzal járhat, hogy dolgozók százezrei eshetnek ki a munkából.  fertőzés, karantén, iskolai korlátozások, vagy egész egyszerűen logisztikai fennakadások miatt. Ez pedig újabb gazdasági válságot okozhat.

Az omikron variáns uralta ötödik hullám teljesen új helyzetet teremthet Magyarországon. A gyors terjedéssel a kontaktkutatás nem tudja felvenni a versenyt, ezért nő a jelentősége az egyéni védekezésnek. Bár az omikron lefolyása kevésbé súlyos, így a kórházak terhelése nem lesz a korábbi hullámokhoz hasonló, viszont a nem súlyos betegek sokkal többen lehetnek. Egyes szakértők szerint több millió magyar kaphatja el a koronavírus a következő hetekben, ezáltal rengeteg dolgozó eshet ki egyszerre több napra, vagy hétre a munkából - írja a Portfolio.

A munkavállalók tömeges, egyidejű lebetegedésének pedig két fontos következménye lehet a magyar lakosságra nézve: akadoznak az ellátás láncok, vagyis szállítási gondok léphetnek fel majd és a kritikus infrastuktúrák közül - energia, közlekedés, agrárgazdaság, egészségügy, társadalombiztosítás, pénzügy, infokommunikációs technológiák, víz, honvédelem és közbiztonság-védelem - egyes ágak sérülhetnek. Egy ilyen újfajta hullámban az egyik legrosszabb forgatókönyv tehát az lenne, ha rövid idő alatt magas arányban betegednének meg dolgozók, főleg a kritikus infrastruktúrában. A kritikus infrastruktúrák megroppanása esetén a gazdaság részleges leállása magától megtörténne, még a megelőző korlátozó intézkedések hiányában is.

Mit tehetünk?

A korábbi hullámok tapasztalatai, valamint nemzetközi példák alapján a lap felvázolta azokat a védekezési lehetőségeket, ami segíthet mérsékelni a kockázatokat és az egyének, és cégek számára. Ezek önmagukban keveset érnek, együtt azonban nagyban gátolhatják a fertőzés elkapásának, továbbadásának veszélyét.

Egyéni védekezés:

 • (Harmadik) oltás felvétele
 • Gyerekek (5-11 és 12-17 évesek) vakcinációja
 • Gyógyszertárakban kapható gyorstesztek alkalmazása otthon
 • Tünetek esetén a közösségbe járás mellőzése.
 • Maszkhasználat, távolságtartás zárt közösségi terekben.
 • Azelasztint tartalmazó orrspray használata társasági találkozások során.

Védekezés céges szinten:

 • Előnyben kell részesíteni az otthoni munkavégzést
 • Kritikus fontosságú feladatok ellátásának tartós biztosítása: ha kiesik a személyzet, készülni B tervvel. Szélesebb körben alkalmazott buborék módszer.
 • Ingyenes tesztelési lehetőség biztosítása, kontaktkutatás vállalaton belül
 • Tüneteket mutató személyek ösztönzése, hogy ne vegyék fel a munkát betegen, ennek kommunikálása.
 • Maszkhasználat, távolságtartás, higiéniás szabályok elrendelése, betartása.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?