5 °C Budapest
Sick woman working on laptop from home

Erre készülhet a magyar lakosság az ötödik hullám alatt: sosem látott fokozatra kapcsol a járvány

2022. január 10. 09:57

Az omikron variáns miatt új oldalát kell megismernünk idehaza is a koronavírus-járványnak - írja a Portfolio. Előreláthatóan az ötödik hullám sokkal több új fertőzöttet hoz, ez pedig legrosszabb esetben azzal járhat, hogy dolgozók százezrei eshetnek ki a munkából.  fertőzés, karantén, iskolai korlátozások, vagy egész egyszerűen logisztikai fennakadások miatt. Ez pedig újabb gazdasági válságot okozhat.

Az omikron variáns uralta ötödik hullám teljesen új helyzetet teremthet Magyarországon. A gyors terjedéssel a kontaktkutatás nem tudja felvenni a versenyt, ezért nő a jelentősége az egyéni védekezésnek. Bár az omikron lefolyása kevésbé súlyos, így a kórházak terhelése nem lesz a korábbi hullámokhoz hasonló, viszont a nem súlyos betegek sokkal többen lehetnek. Egyes szakértők szerint több millió magyar kaphatja el a koronavírus a következő hetekben, ezáltal rengeteg dolgozó eshet ki egyszerre több napra, vagy hétre a munkából - írja a Portfolio.

A munkavállalók tömeges, egyidejű lebetegedésének pedig két fontos következménye lehet a magyar lakosságra nézve: akadoznak az ellátás láncok, vagyis szállítási gondok léphetnek fel majd és a kritikus infrastuktúrák közül - energia, közlekedés, agrárgazdaság, egészségügy, társadalombiztosítás, pénzügy, infokommunikációs technológiák, víz, honvédelem és közbiztonság-védelem - egyes ágak sérülhetnek. Egy ilyen újfajta hullámban az egyik legrosszabb forgatókönyv tehát az lenne, ha rövid idő alatt magas arányban betegednének meg dolgozók, főleg a kritikus infrastruktúrában. A kritikus infrastruktúrák megroppanása esetén a gazdaság részleges leállása magától megtörténne, még a megelőző korlátozó intézkedések hiányában is.

Mit tehetünk?

A korábbi hullámok tapasztalatai, valamint nemzetközi példák alapján a lap felvázolta azokat a védekezési lehetőségeket, ami segíthet mérsékelni a kockázatokat és az egyének, és cégek számára. Ezek önmagukban keveset érnek, együtt azonban nagyban gátolhatják a fertőzés elkapásának, továbbadásának veszélyét.

Egyéni védekezés:

  • (Harmadik) oltás felvétele
  • Gyerekek (5-11 és 12-17 évesek) vakcinációja
  • Gyógyszertárakban kapható gyorstesztek alkalmazása otthon
  • Tünetek esetén a közösségbe járás mellőzése.
  • Maszkhasználat, távolságtartás zárt közösségi terekben.
  • Azelasztint tartalmazó orrspray használata társasági találkozások során.

Védekezés céges szinten:

  • Előnyben kell részesíteni az otthoni munkavégzést
  • Kritikus fontosságú feladatok ellátásának tartós biztosítása: ha kiesik a személyzet, készülni B tervvel. Szélesebb körben alkalmazott buborék módszer.
  • Ingyenes tesztelési lehetőség biztosítása, kontaktkutatás vállalaton belül
  • Tüneteket mutató személyek ösztönzése, hogy ne vegyék fel a munkát betegen, ennek kommunikálása.
  • Maszkhasználat, távolságtartás, higiéniás szabályok elrendelése, betartása.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm