4 °C Budapest
The patient bed in Hospital room is empty and ready to receive a new patient for Medical Treatment

Óriási adósságot görgetnek a magyar kórházak: már több mint 40 milliárd a hiány

2021. november 24. 09:32

Október végén majdnem 32 milliárd forint volt a magyar kórházak adóssága, ha pedig az orvosegyetemeket is belevesszük, akkor már 40 milliárdra rúg a tartozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Október végén 31,8 milliárd forintot mutatnak a Magyar Államkincstár (MÁK) által publikált adatok a  szeptember végi 30,3 milliárd forint után.

A kórházi ellátáshoz mintegy 4500 kis- és közepes vállalkozás járul hozzá Magyarorszgon. A már több mint 11 hónaposra nyúlt nemfizetési periódus különböző mértékben, de már mindegyik céget megviseli – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A MÁK adatai szerint az október végi 31,8 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,2 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 31,6 milliárd forint, amelyből 0,8 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 583 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma tárgyhóban 289, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 150 intézmény rendelkezik.

Az egyetemi modellváltás után a négy orvosegyetem adósságát már nem kalkulálja bele a Magyar Államkincstár (MÁK) az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozások közé, de az orvosegyetemekkel együtt a kifizetetlen számlák összege már szeptemberben is meghaladta a 40 milliárd forintot – közölte a szakember. 

A legnagyobb orvostechnikai beszállítók érdekeit képviselő szervezetnek egyelőre nincs tudomása arról sem, hogy az intézmények megkapták volna a Covid-ellátás május-június-július havi ellentételezését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rásky László elmondta, hogy az orvostechnikai cégeket nem egyformán terheli az idei és a jelenlegi helyzet. Azok a beszállítók, amelyek jellemzően elektív (előre tervezett) műtétekhez biztosítanak eszközöket, elsősorban a drasztikusan lecsökkent megrendelésállomány miatt vannak nehéz helyzetben.

A nem Covid-ellátáshoz kapcsolódó életmentő például kardiovaszkuláris vagy trauma, baleseti területen dolgozó cégek nem szenvedtek el különösen nagy forgalomcsökkenést, viszont a kisebb cégek rendkívül nehéz helyzetben vannak

– mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26