4 °C Budapest
Healthcare, medical and radiology concept - two dentist doctors looking at x-ray. selective focus. cimlapi

Óriási a torlódás a fogorvosoknál: hosszú várakozásra, drágulásra lehet számítani

2021. november 17. 10:25

A tavalyi kötelező, két hónapig tartó leállás óta nemcsak a magánellátásban, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosi rendelőkben is feltorlódtak a betegek. A díjszíbáson is emelni kellett az alapanyagköltségek emelkedése miatt. Egy tömés ára most 16-25 ezer forint.

Meg sem állnak, naponta negyven beteget látnak el a háromszékes rendelőben – mondta el Rónai András szájsebész, fogszakorvos, a Ronand Kft. ügyvezetője a VG-nek. A tizenegy munkatársat alkalmazó praxisban a páciensek többsége magyar, a szájsebész már nem épít a fogászati turizmusra. Azért a páciensek 25-30 százaléka még most is külföldi, ám ezeket a betegeket már csak akkor vállalja, ha képesek annyiszor visszamenni kontrollra vagy beavatkozásra, ahányszor szakmailag indokolt. A koronavírus-járvány miatt 15-20 százalékkal kellett az árakat emelnie. Rónai András hozzátette: a pandémia kitörése után hiány volt a fogászati alapanyagokból, és drágábban tudta beszerezni az orvostechnikai eszközöket, implantátumot, tömő anyagokat.

Egy tömés ára most 16-25 ezer forint, egy implantátumé 130 ezer forint, 40 ezer forint egy kerámiakorona, a fémmentes korona ára 60 ezer forint körül van. A betegeknek tömésre és fogpótlásra egy-másfél hónapos, implantátumra egy-két hetes határidőre tudnak időpontot adni. A privát rendelőben megnövekedett betegszám oka az is lehet a magánorvos szerint, hogy a NEAK-os rendszerben is feltorlódtak a betegek, ezért a két szektor közül választva próbálnak mihamarabbi időpontot találni.

Magyarországon körülbelül háromezer fogorvos áll szerződésben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK)  – közölte a lappal Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki Keszthelyen fogorvos. Az orvos-beteg találkozók száma ötéves ciklusban ötmillióra tehető, azonban a betegszám az elmúlt másfél-két évben erősen csökkent. Nagy Ákos példaként említette, hogy tavaly leálltak az iskolafogászati szűrések, de szeptembertől már újra fogadják a diákokat. Lassítja a betegellátást az is, hogy két páciens között 15 perc szünetet kell tartani a rendelőkben. Ráadásul a betegek fogainak állapota rosszabb, mint korábban. Vannak torlódások a rendszerben, előfordul, hogy több hetet kell várnia egy páciensnek.

Van, ahol már csak januárra tudnak időpontot adni, de a sürgős eseteket megpróbálják előrevenni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?