-1 °C Budapest
stop smoking concept. cimlapi

A magyarok ötöde nézhet nagyot a biztosítónál: százezrekkel fizethentek többet, mint a többiek

2021. november 15. 14:03

A magyarok 19,3 százaléka mondta azt, hogy naponta dohányzik. Sőt, a lakosság 12,8 százaléka napi egy doboznál is többet füstölt el 2019-ben. Ez amellett, hogy ártalmas - nem beszélve a magasabb COVID-kockázatokról -, még drága is. Egy számítás szerint ha valaki napi egy doboz cigit szív, az évente több mint félmillió forintot füstöl el. Ráadásul, ha életbiztosítást kötnénk, akkor is jóval többet vesznek le rólunk a biztosítók, ha dohányzunk.

2019-ben az EU 15 éves vagy annál idősebb lakosságának 18,4 százaléka számolt be arról, hogy naponta dohányzik. Az uniós lakosság 12,6 százaléka naponta kevesebb mint 20 szál cigarettát szívott, míg 5,9 százalékuk napi 20 vagy annál több szálat - derült ki az Eurostat adataiból.

Az EU tagállamai közül a naponta dohányzók legnagyobb arányban Bulgáriában (28,7%), Görögországban (23,6%), Lettországban (22,1%), Németországban (21,9%) és Horvátországban (21,8%) dohányoztak naponta. Ezzel szemben a naponta dohányzók legkisebb arányát Svédországban (6,4%), Finnországban (9,9%), Luxemburgvab (10,5%), Portugáliában (11,5%) és Dániában (11,7%) mérték.

A napi 20 vagy annál több cigarettát fogyasztó dohányosok aránya a svédországi 1,0 százalék és a bulgáriai 12,9 százalék között mozgott. A 20 cigarettánál kevesebbet szívó dohányosok aránya 5,3 százalék (Svédország) és 15,8 szzalék (Bulgária) között mozgott.

A férfi lakosság körében több volt a dohányos, mint a nők között: a 15 évesnél idősebb férfiak 22,3 százaléka dohányzott naponta, míg a nők 14,8 százaléka.

A naponta dohányzó férfiak aránya a svédországi 5,9 százalék és 37,6 százalék között mozgott. A nők esetében ez az arány Svédországban 6,8 százalék volt, Bulgáriában 20,7. Svédország és Dánia kivételével valamennyi uniós tagállamban magasabb volt a naponta cigarettázók aránya a férfiak körében.

Magyarországon a 15 évnél idősebb lakosság 19,3 százaléka mondta azt, hogy naponta dohányzik. A lakosság 12,8 százaléka szívott napi egy doboznál többet.

Rengeteget költenek cigire a magyarok

Korábban egy cég elemzést készített arról, hogy az egyes országokban mennyi pénzt költenek évente a dohányosok cigire:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Sőt, mint kiderült, hazánkban akár még a biztosítók is többet fizettetnek azzal, aki dohányzik: hiszen az életbiztosításoknál is nagyobb kockázatot jelent, ha az ügyfél dohányos. Egy 30 éves biztosított 20 éves tartamú biztosításának díjkülönbsége napi 6 szál cigaretta felett már 30 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a 20 év alatt összesen 500 ezer és 1 millió forint közötti felárat fizethet egy dohányos az életbiztosításért.

A piaci gyakorlat szerint a biztosítók úgynevezett kotinin-, vagy szárazvérteszttel állapítják meg, hogy az adott ügyfél jogosult -e az alacsonyabb, nemdohányzó díjra. Ez a szerződéskötés előtt történik, és az ujjbegyből vett vérminta alapján végzik el a vizsgálatot. Negatív teszt esetén a biztosítási szerződés megköthető a nemdohányzó díjjal. Ha a biztosítási tartam során valaki dohányozni kezdett, azt be kell jelentenie a biztosítónak. A biztosítási feltételek szerint a biztosító jogosult a tartam alatt a dohányzási szokást ellenőrizni.

A COVID is jobban megviseli őket

Egy tanulmány szerint ráadásul még azért sem éri meg dohányozni, mert 80 százalékkal nagyobb az esély dohányosként a koronavírussal való megfertőződésre és a kórházba kerülésre is. Tízszer nagyobb eséllyel halhat bele a koronavírus-fertőzésbe az, akinek genetikai hajlama van a dohányzásra.

A tudósok szerint aki napi 1-9 szálat szív el, az 2,14-szer nagyobb eséllyel kerül kórházba a fertőzéssel, mint az, aki egyáltalán nem dohányzik. Az arány, ahogy haladunk felfelé a mennyiséggel, úgy lesz egyre rosszabb: 10-19 szálnál már 5,91-szer nagyobb az esélye a kórházba kerülésnek, aki pedig több mint egy dobozt szív el, hatszor rosszabb esélyekkel indul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem