13 °C Budapest
coronavirus,3d render cimlapi

Szigorításokat sürget Röst Gergely: szélesebb körű maszkhasználatra és más intézkedésekre van szükség

2021. november 3. 14:28

A következő kritikus hetekben nem elég az oltás, hanem általános maszkhasználat és célzott intézkedések kellenek - írta cikkében Röst Gergely. A járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport tagja összeszedte, miért robbanhatott be a negyedik hullám Magyarországon és Közép- és Kelet-Európában.

Rövid idő alatt súlyossá válhat a járványhelyzet, figyelmeztet a Portfolión megjelent cikkében Röst Gergely matematikus, a járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport tagja.

„Ha sikerülne újra felpörgetni az oltási kampányt, az nagyon sokat segítene abban, hogy nyugodtabb telünk legyen, elkerüljünk újabb hullámokat, és végre kikecmeregjünk a pandémiából” - írta a tudós, az oltottakat pedig arra biztatja, minél hamarabb adassák be a harmadik dózist. A tudós szerint érdemes szétszálazni, mi okozhatta a negyedik hullám berobbanását:

A vírus terjedését jellemző reprodukciós szám (hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embert fertőz meg) pedig 1,2-ről 1,4-1,5-re emelkedett, ami magasabb érték, mint ami a második és a harmadik hullám felívelő szakaszát jellemezte. Ugyan korábban is előfordult már ilyen magas reprodukciós számunk, de csak rövid időszakokban és jóval alacsonyabb esetszámok mellett. Most viszont ez a gyors növekedés viszonylag magas esetszámok bázisáról indult meg

- fejtette ki a szakember, aki szerint nem csak nálunk robbant be a negyedik hullám, hanem Közép- és Kelet-Európa más országaiban is, vagyis lennie kell közös okoknak is. A tudós kifejtette, az alábbiak lehetnek a lehetséges magyarázatok:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • külső hatások: az alacsony oltottságú balkáni országokban súlyos a járványhelyzet, elképzelhető, hogy a behurcolásnak is szerepe van,
  • gyengülő immunitás: az oltások hosszú távon védenek a súlyos megbetegedéssel szemben, a fertőződéssel szembeni védettség viszont néhány hónap után visszaesik,
  • versengés a légúti vírusok között: elképzelhető, hogy szeptemberben más légúti vírusok akadályozták a koronavírus terjedését, ezért voltak alacsonyabbak a számok, bár most is keringenek más vírusok,
    társadalmi heterogenitás: lehet, hogy a negyedik hullám most ért el alacsonyabb oltottságú, sérülékeny csoportokhoz,
  • szezonalitás, környezeti hatások: az utóbbi időben nem változott radikálisan az időjárás, de a páratartalom, a hőmérséklet, az emberi immunrendszer szezonalitása és a rosszul szellőző, zárt terekben töltött idő növekedése egyaránt szerepet játszhat.

A realitás szerinte az, hogy „az előttünk álló kritikus hetek történéseit egy új oltási kampány sem tudja már érdemben befolyásolni, mert ehhez kevés az idő. Ha a negyedik hullám csúcsát jelentősen enyhíteni szeretnénk, ahhoz más eszközök is kellenek, melyeknek része a szélesebb körű maszkhasználat és egyéb kockázatarányos célzott intézkedések.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm