1 °C Budapest
Cropped image of nurse injecting Covid-19 Vaccine to a patient. Female healthcare worker is working at hospital. She is holding syringe.

Berobbanhat az influenza: sokkal több oltásra lehet szükség

2021. október 26. 11:05

Ahogyan a tavalyi rendkívüli helyzetben is történt, idén is mindenki számára ingyenesen biztosítanak influenza elleni oltást, arról viszont nem közöltek információt, hogy több beteget várnak, valamint, hogy a szokottnál nagyobb mennyiségben rendeltek volna vakcinát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A megszokottnál mintegy 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható, jelentette az ÁNTSZ, ezért több vakcinát is tesznek elérhetővé. Míg tavaly nem volt influenzajárvány, idén kifejezetten erős lehet ez a hullám is.

A magyar kormány 24 éve rendre itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát, amelyet térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak. Bár ennek csak a fele szokott elfogyni, tavaly a háziorvosoknak kiosztott 1.4 millió adagból 1,244 millió adag gazdára is talált.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a Népszava megkeresésére arról beszélt, a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban.Az okok közt említette a maszkhasználatot, hogy nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó járványügyi intézkedések sem, és a szervezet természetes ráfertőződéséből is kimaradt egy év. Így várható, hogy a tavalyinál erősebb lehet az érdeklődés az influenza-elleni védőoltások iránt.

Ahhoz, hogy ne legyen influenza okozta többlethalálozás, legalább az összes idős és krónikus beteget be kellene oltani. A jó hír, teszik hozzá a cikkben, hogy az állam által biztosított 1,3 millió adagon felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája, amelyből a gyártó mintegy 200 000 adagot szállít majd patikáknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?