2 °C Budapest
Cropped image of nurse injecting Covid-19 Vaccine to a patient. Female healthcare worker is working at hospital. She is holding syringe.

Berobbanhat az influenza: sokkal több oltásra lehet szükség

2021. október 26. 11:05

Ahogyan a tavalyi rendkívüli helyzetben is történt, idén is mindenki számára ingyenesen biztosítanak influenza elleni oltást, arról viszont nem közöltek információt, hogy több beteget várnak, valamint, hogy a szokottnál nagyobb mennyiségben rendeltek volna vakcinát.

A megszokottnál mintegy 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható, jelentette az ÁNTSZ, ezért több vakcinát is tesznek elérhetővé. Míg tavaly nem volt influenzajárvány, idén kifejezetten erős lehet ez a hullám is.

A magyar kormány 24 éve rendre itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát, amelyet térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak. Bár ennek csak a fele szokott elfogyni, tavaly a háziorvosoknak kiosztott 1.4 millió adagból 1,244 millió adag gazdára is talált.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a Népszava megkeresésére arról beszélt, a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban.Az okok közt említette a maszkhasználatot, hogy nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó járványügyi intézkedések sem, és a szervezet természetes ráfertőződéséből is kimaradt egy év. Így várható, hogy a tavalyinál erősebb lehet az érdeklődés az influenza-elleni védőoltások iránt.

Ahhoz, hogy ne legyen influenza okozta többlethalálozás, legalább az összes idős és krónikus beteget be kellene oltani. A jó hír, teszik hozzá a cikkben, hogy az állam által biztosított 1,3 millió adagon felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája, amelyből a gyártó mintegy 200 000 adagot szállít majd patikáknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?