10 °C Budapest
Digital generated image of Covid-19 cell surrounded by plexus structured shell on black background.

Pokoli látlelet a COVID-19-ről: a II. világháború óta nem végzett semmi ekkora pusztítást

2021. szeptember 27. 16:35

A koronavírus-járvány következtében számos országban olyan mértékben esett vissza a várható élettartam, amilyet a második világháború óta nem tapasztaltak Nyugat-Európában - állapították meg az Oxford Egyetem Leverhulme Demográfiai Kutatóközpontjának szakértői.

Egyes országokban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járvány - írják a kutatók az International Journal of Epidemiology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban. A férfiaknál általában nagyobb a visszaesés mértéke, mint a nőknél.

Magyarországon az adatok szerint nők esetében 2019-hez képest 2020-ban 79,54 évről 78,89 évre, férfiak esetében 72,81 évről 72,11 évre csökkent a várható élettartam. Vizsgálatukhoz a tudósok 27 európai ország, az Egyesült Államok és Chile adatait elemezték. Ezek közül 27-ben csökkent 2020-ban a várható élettartam, 22 országban legalább fél évvel.

Legutóbb a második világháború alatt figyelték meg a várható élettartam ilyen mértékű visszaesését egy éven belül több nyugat-európai országban, például Spanyolországban, Angliában és Walesben, Olaszországban és Belgiumban

- mondta José Manuel Aburto, a tanulmány társszerzője. Az Oxford Egyetem közlése szerint a várható élettartam csökkenése a legtöbb országban összeköthető a Covid-19 okozta halálesetekkel. "A tény, hogy eredményeink ilyen nagy, a Covid-19-hez közvetlenül köthető hatást mutatnak, jól szemlélteti, milyen pusztítást végzett a betegség több országban" - mondta Ridhi Kashyap társszerző.

Legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban élő férfiaknál csökkent tavaly a várható élettartam: 2019-hez képest 2,2 évvel. Amerikában a 60 év alatti, keresőképes korban lévők megemelkedett halálozási aránya volt szembeszökő - fejtette ki Kashyap. Ezzel szemben a legtöbb európai országban elsősorban a 60 év felettiek halálozási aránya növekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb vizsgált országban a férfiaknál nagyobb mértékben esett a várható élettartam, mint a nőknél. Tizenegy országban a férfiak esetében több mint egy évvel csökkent, nőknél ez 8 országban volt megfigyelhető. Ez a változás megsemmisítette a koronavírus-járványt megelőző 5,6 év fejlődését.

Az Egyesült Államokban drámai módon csökkenő várható élettartamról már júniusban beszámolt egy, a British Medical Journal című tudományos lapban megjelent tanulmány.  A várható élettartam az a kor, melyet egy újszülött feltehetően megérhet, ha a halálozási számok továbbra is úgy alakulnak, ahogyan születése pillanatában. Kashyap szerint több ország, köztük alacsony és közepes bevételű államok halálozási adataira is szükség lenne ahhoz, hogy jobban megismerhessék a globális pandémia hatásait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm