21 °C Budapest
Doctor giving patient vaccine, flu or influenza shot or taking blood test with needle. Nurse with injection or syringe. Cropped image of handsome mature doctor in protective gloves making woman an injection

Ugyanannyi a fertőzött, de sokkal kevesebben halnak bele a vírusba: erre jó az oltás

2021. augusztus 24. 09:01

Azokban az országokban, ahol magas az átoltottság, azaz viszonylag sokan kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját, kevesebben halnak meg a sok helyen már tomboló 4. hullám miatt.

A nyár végével a koronavírus-járvány új hullámaival kénytelen szembe nézni számos ország. Eltérő, hogy hol mivel készülnek, illetve milyen szabályozások lépnek életbe, de az jól látszik, hogy a magas átoltottságú helyeken arányaiban jóval kevesebben halnak meg - számol be a 24.hu.

Bulgáriában például az alacsony átoltottság miatt a fertőzések számának megugrása után nagyjából két héttel a halottak száma is meredeken emelkedni kezd. Az országban hasonló történik, mint tavaly október végén: akkor a mostani egymillió halottra jutó 165 napi fertőzéshez 2,45 halott társult, ami rezonál a mostani 2,65-tel.

Dánia is a sokadik hullámával küzd, viszont az elhunytak száma április óta csökkenő trendet mutat. A fertőzöttek száma hiába közelít a tavaly októberi értékekhez, most negyedannyi halott jut egymillió emberre, mint akkor. Dánia rendkívül jól áll az oltásokkal: az ECDC legfrissebb adatai szerint a felnőttek 88 százaléka jutott már oltáshoz.

Bár Magyarországon még nem futott fel a negyedik hullám, szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy ez megtörténjen. A kormány mindenesetre optimista, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az augusztus 21-i kormányinfón arról beszélt, hogy nem került még szóba a kötelező maszkviselés visszahozása, az ország lezárására sem készülnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02