15 °C Budapest
Senior woman wearing mask infected by coronavirus on hospital bed receiving medicine by drip. Close-up fingers of the senior patient ´s hand while she is sleeping. Horizontal photo

A szomszédban már tombol a negyedik hullám: újranyitnak a Covid-osztályok, emelkedik a fertőzésszám

2021. augusztus 21. 15:32

Több szomszédos országban is jelentős emelkedésnek indultak a járványügyi adatok: Ausztriában már ezres nagyságrendben találnak naponta új fertőzötteket, Szlovéniában pedig újra kinyitnak a Covid-osztályok - mutatjuk a helyzetjelentést a térségből! Magyarországon nem lesznek lezárások a járvány miatt, erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón.

A kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában – közölte a helyi sajtó szombaton. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullám, amely már kezdetét vettek Szlovéniában, ugyanolyan erős lesz, mint a korábbiak.

Szombatra 388 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon senki sem halt meg. A koronavírusos betegek közül 66-an vannak kórházban, 15-en közülük intenzív osztályon.

A kormány módosított a nemzeti oltási stratégiáján, és immár háromszori oltást javasol. Először a legyengült immunrendszerű és a szervátültetésen átesett betegek, továbbá az idősotthonok lakói, majd a 60 év felettiek kaphatják meg a harmadik, emlékeztető oltást.

Az országban a szolgáltatások igénybevétele, a rendezvények látogatása és több munkakör betöltése is védettségi igazoláshoz kötött. Hétfőtől megszűnik az ingyenes tesztelési lehetőség, az állam csak azok számára fedezi a gyors antigéntesztek költségeit, akiknek erre munkavégzéshez van szükségük. Többek között az egészségügyi-, a szociális és idősotthonok, valamint a nevelési- és oktatási intézmények dolgozóinak.

A kormány egy héttel később lépteti csak életbe azt a rendeletét, amely a határátlépés szigorítására vonatkozik. Augusztus 13-a helyett 29-től kell védettségi igazolást felmutatniuk a határon azoknak, akik csak átutazóban vannak. A szigorítás alól kivételt képeznek a 15 év alatti kiskorúak, a határmenti ingázók, azok, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek Szlovéniában, továbbá a nemzetközi fuvarozók.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 505 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 369 ezret. A Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8298-ra emelkedett. Kórházban 258 beteget ápolnak, közülük 34-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 694 827-en kaptak védőoltást – a jogosultak 41,7, a felnőtt lakosság 50,1 százaléka -, közülük 1 576 504-en már a második adagot is felvették.

Szinte mindenhol emelkednek a számok

A Telex is összegezte a környező országok járványhelyzetét, és mint kiderült, Szerbiában, Ausztriában, Horvátországban, és Szlovéniában ismét trendszerűen emelkedésnek indultak a fertőzöttszámok.

A mostani esetszámok még nem közelítik meg a súlyos második és harmadik hullámét, ám a grafikonból kitűnik, hogy július elseje óta (ekkor már minden vizsgált országban véget ért a harmadik hullám) a szóban forgó országokban meredeken emelkednek az egymillió lakosra vetített esetszámok a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

A tavalyi adatokkal összehasonlítva kiderült, hogy Szerbiában, Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában már most magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Ausztriában például pont a héten váltott át százas nagyságrendrő ezresre a naponta azonosított fertőzöttek száma - ugyanakkor továbbra is jellemzően napi 1-3 halálesetet regisztrálnak.

Lakosságarányosan Szerbiában van a legtöbb új fertőzött, akik viszonylag korán kezdték meg a lakosok oltását, ám máig csak a szerbek 41 százaléka kapta meg mindkét dózist. Itt az új fertőzöttek 90 százaléka a delta variánssal fertőződött meg. Az is látható, hogy a vakcinák sikerrel akadályozzák meg a súlyos állapot kialakulását, bár a kórházban ápoltak száma megduplázódott, az elhunytaké egyelőre maradt a napi 4-6-os szinten.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonló a helyzet a horvátoknál is, ahol bár nőtt a kórházban kezeltek száma, de még mindig csak napi 2-3 koronavírusos beteg veszíti életét.

A súlyos tünetekkel kezelt betegek többsége nincs beoltva, köztük sok harminc-, negyven- és ötvenéves van

- mondta Zoran Barušić, egy horvát klinika igazgatóhelyettese. Hozzátette, a beoltottak közül az idősebbek kerülnek kórházba, akiknek más krónikus betegségük is van.

A 10, lélegeztetőgépen lévő betegből 9 nincs beoltva. Egy közülük magkapta mindkét oltást, de más súlyos társbetegségekkel is küzd

- összegezte Davor Vagić, egy másik zágrábi klinika igazgatója.

Nálunk nem számol lezárással a kormány

Augusztus 20-án ülésezett a magyar kormány, ahol áttekintették a járványhelyzetet is. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szombati kormányinfón ennek kapcsán kijelentette: bár a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni, de jelentősen el fog térni az eddigiektől. Így pedig a védekezési technika is más lesz, mint eddig: a kormányzat inkább az oltásokra helyezi a hangúlyt.

A kancelláriaminiszter kijelentette: nem fogják lezárni az országot, a kormánynak nincs ilyen szándéka. Nem lesznek munkahelyi, oktatási korlátozások.

A maszkviselési szabályokra vonatkozó szakmai javaslatokat áttekintik, ám a kabinet célja, hogy az élet a normális mederben maradjon. Aláhúzta: az óvodáktól az egyetemekig rendes munkarendben kezdődik majd az oktatás szeptembertől. Mindenkire vonatkoztatva pedig elmondta:

Aki beoltatja magát, annak érdemben nem lesznek ősszel szigorítások. 

Ismertette, hogy a kormány számításai szerint nagyjából 6 millió magyar lehet védett a betegséggel szemben - a beoltottakat és a fertőzésen átesetteket egybevéve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem