2 °C Budapest
Woman sneezing behind a window, using a tissue.

Téged is könnyen legyűrhet a nyári megfázás: íme pár tipp, hogy túllendülj a nehezén

2021. augusztus 15. 13:02

Akármilyen hihetetlen, nyáron is simán meg lehet fázni. Sőt, ilyen melegben még elviselhetetlenebbek a tünetek! Főképp, ha nem figyelünk oda, és kiszáradunk. Most adunk néhány tippet, hogy könnyebben átvészeljük a nyári betegséget, vagy megelőzzük azt.

Nem kell, hogy hideg legyen odakint ahhoz, hogy megfázz. Bár télen gyakoribb a megbetegedés, a vírusok egész évben terjedhetnek. A mások közelsége, a lazább higiénia, a stressz, az alváshiány és még sok más tényező hozzájárulhat a megbetegedés valószínűségéhez - még melegebb időben is.

A megfázás nyáron általában ritka, és gyakran olyan vírusok okozzák, amelyek eltérnek a télen előfordulóktól. Most, hogy az emberek többet találkoznak egymással, ezek a vírusok ismét elkezdenek keringeni. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál sokkal több "megfázásos vírussal" találkozunk idén nyáron Ellen F. Foxman, a Yale School of Medicine Laboratóriumi Orvostudományi Tanszékének adjunktusa szerint.

És mint azt mindenki tudja, a megfázásos tüneteket az évnek ebben az időszakában még rosszabbnak érezhetjük. Hogy tartsuk távol a megfázást? Íme néhány szakértői tanács, hogyan vigyázz magadra, és hogy teheted egy kicsit kevésbé kellemetlenné a csúnya nyári megfázást.

Mosd meg gyakran a kezed!

"Ha megfázunk, és mások közelében vagyunk, nagyon könnyen terjed a betegség. Ezért legyünk különösen óvatosak mások közelében, mossunk gyakran kezet" - mondta a HuffPostnak Robert L. Gordon, a Rhode Island-i Middletownban élő sürgősségi orvos.

Ez azt jelenti, hogy legalább 20 másodpercig mossunk kezet szappannal és vízzel. Ha nem férünk hozzá mosdóhoz és szappanhoz, használhatunk helyette kézfertőtlenítőt.

Pihenj többet, mint általában

Szundíts gyakran, és győződj meg róla, hogy minden éjszaka hét-kilenc órát alszol.

Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, segítsen leküzdeni a megfázást okozó vírusokat, baktériumokat. A szervezetnek időre van szüksége a pihenéshez és a regenerálódáshoz

- mondta Kristamarie Collman, a Prōse Medical háziorvosa. Az olyan megfázásos tünetek, mint a köhögés vagy a bedugult orr megnehezíthetik az alvást és a pihenést, de légy óvatos az este, vagy lefekvéskor bevett gyógyszerekkel. Néhány megfázás elleni gyógyszer olyan összetevőket tartalmaz, amelyek ébren tarthatnak.

Az orvos azt javasolta, hogy lefekvés előtt próbálkozz nyugtató praktikákkal, például gőzös zuhanyzással, vagy meleg italokkal, például koffeinmentes teákkal és mézzel, amelyek megkönnyíthetik az alvást.

Maradj hidratált

Nyáron a szervezet gyorsabban kiszárad. Ha ezt kombinálod a betegségeddel, akkor rengeteg folyadékot veszíthetszki, amire a szervezetednek nagy szüksége van. A megfázás egyes tünetei, például a láz, növelhetik a dehidratáció és a folyadékvesztés kockázatát - mondta Collman.

Igyunk sok vizet, vagy más hidratáló folyadékot, például koffeinmentes teát és sportitalokat. Kerüljük a cukros, vagy koffeintartalmú italokat, beleértve a kávét és az alkoholt.

Szedj vény nélkül kapható gyógyszert

Néhány vény nélkül kapható gyógyszer segíthet átmeneti enyhülést találni az olyan tünetekre, mint a fejfájás, torokfájás, orrdugulás és köhögés.

A nátha kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszerek közé tartozik a paracetamol vagy az ibuprofen. Gordon szerint fontos, hogy beszélj orvosoddal vagy a gyógysszel arról, hogy milyen vény nélkül kapható gyógyszert használj, hogy jobban legyél.

Használj párásítót, különösen a légkondis szobában

A magasabb páratartalom az utolsó dolog, amire vágyik az ember nyáron, de segíthet enyhíteni a tüneteket - különösen, ha orrfolyás vagy száraz köhögés jelentkezik. A párásítóval nedvességet juttathatunk a levegőbe, ami segíthet csökkenteni az orr és a torok irritációját. Ez különösen akkor fontos, amikor klímás helyen vagyunk.

Bár nincs konkrét tudományos bizonyíték arra, hogy a légkondicionálók megfázást okozhatnak, a túl sok légkondi kiszáríthatja az orrunkat, a nyálkahártyát. Ettől pedig bizonyos tünetek, mint az orrdugulás és a torokfájás rosszabbodhatnak

- mondta Collman.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne legyél sokat kint

Ha túl sokáig tartózkodunk betegen a nyári melegben, az súlyosbíthatja a tüneteket, ezért ha meg vagyunk fázva, nem ajánlott 30 percnél többet kint lenni.

A kinti hőmérséklet növelheti a kiszáradás kockázatát, és gyakran súlyosbítja a tüneteket. Ezért fontos, hogy kerüljük a hosszabb ideig tartó napozást is ilyenkor

- mondta Collman.

Gargalizálj sós vízzel

Ha fáj a torkod, a sós vízzel való gargalizálás csökkentheti az irritációt és a kellemetlen érzést.

A sós vizes gargalizálás hatékonyan pusztítja el a torokban lévő baktériumokat, miközben fellazítja a nyálkát és enyhíti a fájdalmat

- mondta Bindiya Gandhi, a Revive Atlanta MD integratív háziorvosa, aki azt ajánlotta, hogy egy teáskanál sót adjunk egy csésze meleg vízhez, és gargalizáljuk a keveréket.

Ha lázas vagy, használj hideg borogatást

A folyadékpótlás és a pihenés mellett tegyél hideg borogatást a homlokodra, hogy lehűtsd és csökkentsd a testhőmérsékletet, mondta Gandhi. A borogatás elkészítéséhez mártogass egy rongyot hideg vízbe. Egy hűsítő gél szemmaszkot is berakhatsz a fagyasztóba.

A legtöbb láz egy-három napon belül magától elmúlik. Ha három napnál tovább tart, fordulj orvoshoz!

- mondta Gandhi.

Tartózkodj a túlzott megerőltetéstől

Néhány napig ne kezd újra az intenzív edzést, a nehéz tárgyak emelését. Még a hőségben a szabadban tett séták is túl megerőltetőek lehetnek. "Amikor megfázol, a tested keményebben dolgozik, ezért fáradtnak érezheted magad" - mondta Collman. A túlzott aktivitástól rendkívül kimerültnek érezhetjük magunkat, ezért a legjobb, ha pihenünk.

Ha rosszabbodik, keresd fel az orvost

A megfázás tünetei néhány naptól akár két hétig is eltarthatnak. A nyári megfázás hasonló tünetekkel járhat, mint az influenza, ezért nehéz lehet csak a tünetek alapján különbséget tenni a két betegség között. Az amerikai járványügyi hivatal szerint az influenza általában rosszabb, mint a megfázás, és a tünetek is intenzívebbek.

Ha influenzaszerű tüneteket, például lázat, hidegrázást vagy légzési nehézséget tapasztalunk, akkor minél hamarabb forduljunk orvoshoz. Az influenza esetében léteznek hatékony gyógyszerek, amelyek enyhíthetik a betegséget, ha a diagnózist korán felállítják

- mondta Foxman. A megfázás tünetei és az enyhe COVID-fertőzés között is sok átfedés van, tette hozzá. Ha nem vagy biztos abban, hogy COVID-19 vagy megfázás-e, akkor teszteltesd le magad!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem