27 °C Budapest
Coronavirus,Blood research,Scientists Laboratory,Research lab,Analyzing a blood sample in test tube at laboratory with microscope. Medical, pharmaceutical and scientific research and development concept.

Magyar fejlesztésű teszt mutatja ki, kialakult-e a T-sejtes immunitás a COVID-oltás után

2021. május 29. 13:35

Egy szegedi magánlabor olyan tesztet fejlesztett ki, amely a vérből képes kimutatni, hogy valakiben kialakult-e az úgynevezett T-sejtes immunitás a koronavírussal szemben. Magyarországon ez az első magáncég, amelyik ilyen vizsgálatot kínál.

Akik átestek a fertőzésen vagy oltást kaptak, azoknak a szervezetében fontos ellenőrizni, hogy valóban szereztek-e védettséget a vírussal szemben. Erre eddig is rendelkezésre álltak az úgynevezett antitest-tesztek. Ezzel azt lehet kimutatni, hogy a vérben jelen vannak-e a vírus fehérjéivel kölcsönható vagy a vírust semlegesítő antitestjei. Létezik azonban egy másfajta védettség is, az úgynevezett T-sejtes immunitás. Ezek a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad.

Ezt a vizsgálatot eddig a magánlaboratóriumok nem tudták elvégezni. A szegedi Avidin Kft. azonban most kifejlesztette a megfelelő vizsgálati módszert. A kutatásban tudományos tanácsadóként segítette őket Szebeni Gábor, a Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa.

Mint írják, a tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön, így egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. Az analízis több napig tart, többféle különleges reagens anyagot kell használni, ezért

a vizsgálat körülbelül háromszor annyiba kerül, mint az antigén teszt.

A módszer pontosan meg tudja mondani, hogy a szervezetben hány darab védő T-sejt van. Friss vértestekre van szükség, amelyekhez a vírus egyes fehérjedarabjait juttatják, és azt mérik, hogy hány T-sejt aktiválódik, hányan tudnak fellépni a kórokozó ellen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez a vizsgálat különleges technikai arzenált igényel, valószínűleg nem minden labor lesz képes rá. Az eljárás egyedisége, hogy kifejezetten erre a vírusra lett kidolgozva. A különféle mutánsok aminosav-szerkezete nem különbözik egymástól alapvetően, ezért a módszer mindegyik variáns esetén alkalmazható. Emellett az is a vizsgálat tárgya még, hogy a különböző variánsok mekkora sejtes immunitást váltanak ki.

A szakemberek arra is nagyon kíváncsiak, hogy milyen viszonyban van egymással a kétféle immunitás: erősítik vagy kiegészítik-e egymást.

A kutatóknak az a hipotézisük, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű. Ennek mindenképpen szeretnénk utánajárni

– nyilatkozta Puskás László ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vedd fel a harcot! (x)

Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?