Coronavirus,Blood research,Scientists Laboratory,Research lab,Analyzing a blood sample in test tube at laboratory with microscope. Medical, pharmaceutical and scientific research and development concept.

Magyar fejlesztésű teszt mutatja ki, kialakult-e a T-sejtes immunitás a COVID-oltás után

2021. május 29. 13:35

Egy szegedi magánlabor olyan tesztet fejlesztett ki, amely a vérből képes kimutatni, hogy valakiben kialakult-e az úgynevezett T-sejtes immunitás a koronavírussal szemben. Magyarországon ez az első magáncég, amelyik ilyen vizsgálatot kínál.

Akik átestek a fertőzésen vagy oltást kaptak, azoknak a szervezetében fontos ellenőrizni, hogy valóban szereztek-e védettséget a vírussal szemben. Erre eddig is rendelkezésre álltak az úgynevezett antitest-tesztek. Ezzel azt lehet kimutatni, hogy a vérben jelen vannak-e a vírus fehérjéivel kölcsönható vagy a vírust semlegesítő antitestjei. Létezik azonban egy másfajta védettség is, az úgynevezett T-sejtes immunitás. Ezek a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad.

Ezt a vizsgálatot eddig a magánlaboratóriumok nem tudták elvégezni. A szegedi Avidin Kft. azonban most kifejlesztette a megfelelő vizsgálati módszert. A kutatásban tudományos tanácsadóként segítette őket Szebeni Gábor, a Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa.

Mint írják, a tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön, így egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. Az analízis több napig tart, többféle különleges reagens anyagot kell használni, ezért

a vizsgálat körülbelül háromszor annyiba kerül, mint az antigén teszt.

A módszer pontosan meg tudja mondani, hogy a szervezetben hány darab védő T-sejt van. Friss vértestekre van szükség, amelyekhez a vírus egyes fehérjedarabjait juttatják, és azt mérik, hogy hány T-sejt aktiválódik, hányan tudnak fellépni a kórokozó ellen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez a vizsgálat különleges technikai arzenált igényel, valószínűleg nem minden labor lesz képes rá. Az eljárás egyedisége, hogy kifejezetten erre a vírusra lett kidolgozva. A különféle mutánsok aminosav-szerkezete nem különbözik egymástól alapvetően, ezért a módszer mindegyik variáns esetén alkalmazható. Emellett az is a vizsgálat tárgya még, hogy a különböző variánsok mekkora sejtes immunitást váltanak ki.

A szakemberek arra is nagyon kíváncsiak, hogy milyen viszonyban van egymással a kétféle immunitás: erősítik vagy kiegészítik-e egymást.

A kutatóknak az a hipotézisük, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű. Ennek mindenképpen szeretnénk utánajárni

– nyilatkozta Puskás László ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?