15 °C Budapest
investigation and research dna, virus, bacteria

Forrong a levegő a Covid-19 eredete körül: nem látni tisztán, honnan jöhetett a vírus

MTI
2021. április 8. 11:01

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös vizsgálata a Covid-19-ről nem adott hiteles válaszokat arról, hogyan kezdődött az új koronavírus-járvány és szükség van egy precízebb vizsgálatra Peking részvételével vagy anélkül - közölte szerdán egy nemzetközi tudóscsoport.

A WHO és Kína által múlt héten bemutatott közös tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus nagy valószínűséggel köztes állaton, denevéren, esetleg más Kínában és Délkelet-Ázsiában élő vadállaton keresztül került emberre és kizárta annak lehetőségét, hogy laboratóriumból szabadult volna ki. Nyílt levelében ugyanakkor 24 európai, amerikai, ausztrál és japán tudós úgy vélekedett, hogy a tanulmányt "megterhelte" a politika.

A kiinduló pont az volt, hogy találják meg a szükséges kompromisszumot, amivel Kína rávehető a minimális együttműködésre

- mondta Jamie Metzl, az Atlanti Tanács agytröszt kutatója, a levél megfogalmazója. Levelük szerint a tanulmány következtetései egy kiadatlan kínai kutatásra alapulnak, miközben "hozzáférhetetlenek voltak kritikus feljegyzések és biológiai minták".

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a múlt héten azt mondta, hogy Kína visszatartotta az adatokat.  Liang Van-nian kínai Covid-19 szakértő cáfolta ezt és kizárta a további közös vizsgálódást Kínában, mondván, más országokra kell összpontosítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Metzl úgy vélte, hogy a világnak a B-tervhez kell fordulnia és vizsgálatot végezni "a lehető legmódszeresebb úton" Kína részvétele nélkül. Metzl szerint Kínának fel kell tárnia információit, amelyek lehetővé teszik a laboratóriumi eredet cáfolatát. "Kínának vannak adatbázisai arról, milyen vírusokat tárolnak, vannak laboratóriumi feljegyzések az ott folyó munkákról" - hangoztatta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01