15 °C Budapest
Kapusniak, traditional Ukrainian sauerkraut soup  in white plate on rural table viewed from above, comfort winter food

Így készülj az oltásra: a legtöbb magyar ezzel nem is számol

2021. április 8. 17:00

Bár a szakértők tanácsa szerint bármelyik oltás jobb, mint a vírusfertőzés, azért mindegyiknek lehetnek mellékhatásai. Jó esetben ezek enyhék, de még így is sok kellemetlenséget szülnek. Ezért nem árt felkészülni az oltakozásra, az immunerősítés egyik legegyszerűbb módja pedig az étrendünk átalakítása. Mutatjuk, mit egyél, ha oltásra készülsz, vagy már abból lábadozol.

Húsvét előtt Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely miniszter is a 2,5 millió oltás beadását jelölte ki elérendő célként a magyarországi korlátozások feloldásának megkezdése előtt. A bejelentéssel összhangban az oltási folyamat is felgyorsult. Sok magyart hívott a hétvégén háziorvosa az oltakozással kapcsolatban, és a hátralévő regisztráltak is joggal számíthatnak rá, hogy az elkövetkezendő hetekben sorra jutnak

Az oltásokra azonban testünk számos válaszreakciót adhat, ami önmagában jó jel, hiszen azt jelzi, a szervezetünk elkezdte az immunitás kiépítését a koronavírussal szemben. A fejfájás, hidegrázás, izomgyengeség és egyéb tünetek ettől függetlenül rettentő kellemetlenek, és ha csak pár napra is, de roppant mód megnehezítik mind munkavégzésünket, mind kikapcsolódásunkat.

Ezt igyuk és együk, ha oltásra készülünk

Több féle vakcina felvétele után is általános panasz a láz és annak kísérőtünetei. Bármelyik oltóanyagot kapjuk tehát, az általános tanács az, hogy pihenjünk sokat, és ha szoktunk sportolni, azt is függesszük fel egy időre. A szakértők ehhez egyre gyakrabban hozzáteszik, hogy az étrendünkkel is segíthetünk magunknak túllendülni ezen az időszakon.

Gyömbér tea a hányingerre

A gyömbér bizonyítottan jó hatással van a gyomorbántalmakra. A gyömbér tea ráadásul akkor is egyszerűen elkészíthető és olcsó, ha házilag csináljuk.

Figyeljünk a proteinbevitelre

A védettséget szervezetünk úgy fejleszti ki, hogy a vakcinában lévő hatóanyagra reagálva antitesteket és fehérvérsejteket termel. Munkáját nagyban megkönnyíthetjük a proteindús étkezéssel. A fehérjéket persze a megfelelő étkezés mellett táplálékkiegészítőkkel is pótolhatjuk.

Hidratálódjunk

Legyen csapvíz, tea, vagy ásványvíz, a lényeg, hogy igyunk sokat. Az oltás által kiváltott láz könnyen kiszáradást okozhat, ha erre nem figyelünk oda.

Együnk egészséges, mediterrán jellegű ételeket

Érdemes már az oltásunk előtt pár héttel figyelni rá, hogy egészségesen étkezzünk. A mediterrán ételek például ismertek gyulladásgátló hatásukról, de néhány hétbe beletelhet, míg ez a jótékony hatás kialakul.

A mediterrán étrend alapja a nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség, valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek, a halak, a bab és a tojás. A tej és húsfogyasztást ellenben érdemes mérsékelni. A zöldség és gyümölcsfogyasztással kapcsolatos érdekesség, hogy egy kutatás szerint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fogyasszunk alacsony glikémiás indexű ételeket

Érdemes legalább a vakcina felvétele előtti néhány napban alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztanunk, hogy kontroll alatt tartsuk vércukorszintünket. Diabétesszel kapcsolatos kutatásokból kiderült, hogy az alacsony vércukorszint is segíthet elkerülni a gyulladások kialakulását. A vércukorszintünk normális szinten tartásában egyébként a zöldségek, a bab, a teljes kiőrlésű kenyerek és az alma, valamint a bogyós gyümölcsök lehetnek segítségünkre.

Csirkeleves

Egy jó csirkepaprikás, vagy zöldséges csirkeleves nem csak finom, de könnyen emészthető és tápláló is.

Az immunerősítés útja a belünkön keresztül vezet

Nehéz előre megbecsülni, hogyan reagálunk majd az oltásra, hiszen annak hatása az eddigi tapasztalatok alapján nem csak vakcinánként, de emberenként is igen eltérő.

Annyi a szakértők szerint biztos, hogy az egészséges bélflóra a megfelelő immunválaszunk kialakításának egyik alapköve. Ezért ajánlott rostdús és erjesztett ételekkel is kiegészíteni étrendünket, minimum két héttel az oltásunk előtt illetve után.

Kutatások rámutattak, hogy bizonyos probiotikumok segítik az antitestek termelését az oltások után.  Ilyenek például a kefirekben és joghurtokban megtalálható tejsavbaktériumok.

Az étrend nem minden

A szakértők szerint tehát egy gondosan felépített, egészséges étrend az oltásra való felkészülésben is segítségedre lehet. A diéta legfontosabb elemei a gyulladáscsökkentő hatással bíró ételek, mint a gyümölcsök, a zöldségek és a halak. Nem érdemes sok húst fogyasztani és az alkoholt is kerüljük a vakcinázás előtti és utáni napokon, ezzel is elkerülve a kiszáradást.

Ne feledjük azt sem, hogy az egészséges életmódnak az étkezésünkön kívül számos más eleme is van. Fontos, hogy kipihentek legyünk, különösen az oltakozás napján.  Így adjuk ugyanis a legjobb esélyt immunrendszerünknek, hogy jól reagáljon az oltásra és gyorsan legyűrje az esetleges mellékhatásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem