4 °C Budapest

Ekkor kaphatjuk vissza a normális életünket: reménykedve várhatjuk a nyarat

2021. március 29. 14:02

A pandémia második évének negyedén túl az emberek egyre türelmetlenebbül várják a gyilkos járvány és az életünket több mint egy éve szervező korlátozások végét. Vajon nyárra szabadon utazhatunk majd? Járhatunk addigra éttermekbe és strandokra? Mire számíthatunk, ha elérjük a sokat emlegetett nyájimmunitást? Ezekre a minden magyart foglalkoztató kérdésekre kerestük a választ.

A Covid egyik legdurvább kísérőtünete a kilátástalanság. A következő napra is nehéz most terveznünk, nem hogy a következő hónapokra. Annak tükrében, hogy az operatív törzs több korlátozás fenntartását és az iskolák újranyitásának csúszását is bejelentette, egyelőre nem tűnik annyira rózsásnak a magyarok helyzete.

Persze sosem lehet kizárni, hogy végre felgyorsul a berendelt vakcinák leszállítása és ezzel együtt az oltási folyamat is. Karikó Katalin szerint mindenesetre, nyárra még csak Amerikában lélegezhetnek fel az emberek, a világ többi részének, így Magyarországnak is a nyár végéig kell várnia a járvány visszaszorulására. Szakértők véleményén keresztül próbáltunk választ kapni a mindenkiben felmerülő kérdésre: Mit hozhat a nyár, a koronavírus-járvány tekintetében? 

Az átoltottság növekedése és a korlátozások feloldása

A magyar tudósokhoz hasonlóan David Aronoff, a Vanderbilt Egyetemi kórház Infektológiai osztályának vezetője is úgy véli, az oltás mielőbbi megszerzésének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A kiút ebből a pandémiából teljes mértékben ezeken a vakcinákon keresztül vezet

- mondta el a professzor. Timothy Brewer, a Kaliforniai Egyetem epidemiológiai szakértője hozzáteszi, amint a tavaszba, majd a nyárba fordulunk és az emberek egyre gyorsuló ütemben veszik fel az oltást, a Covid által sújtott egészségügyi intézmények is lassan fellélegezhetnek és feloldhatják korlátozásaikat, visszazökkenhetnek a régi kerékvágásba.

Újra biztonságban találkozhatunk a szabadban

Az orvos szerint már elég tisztán látjuk, hogy a vírus szabadtéren való terjedésének mértéke igen alacsony, éppen ezért a szabadtéri gyülekezések számának és méreteinek növekedésére számít.

Nem mondom biztosra, hogy visszakapjuk a nagyszabású rendezvényeket, a teltházas sporteseményeket, de abban hiszek, hogy több kisebb kültéri találkozó lesz,

- tette hozzá. Mások, mint Jennifer Nuzzo közegészségügyi szakértő, továbbra is óvatosságra intenek. A még nem beoltottak közösségbe járása továbbra is komoly veszélyekkel járhat, ezért szerinte mindenképp csak az oltásunk felvétele után szervezzünk találkozókat.

Az éttermek kerthelyiségei és a strandok is nyithatnak

Jó hír azoknak, akik már visszavágynak régi törzshelyükre, hogy a kültéri eszegetés, iszogatás, a védőtávolság és a józan mértékű elővigyázatosság betartásával szintén realitássá válhat a nyár folyamán. Nyilván ezt is biztonságosabbá teszi majd az átoltottság növekedése. 

A szakértők ezért úgy vélik, nyárra a kocsmák és éttermek teraszai is megnyílhatnak. Az előírások betartásával kevéssé kell majd aggódnunk egészségünkért, ha beülünk valahova.

A szakértő szerint strandolás közben is biztonságban érezhetjük majd magunkat. A távolságtartás jelentőségét persze kikapcsolódásunk, így a fürdőzés során sem szabad elfelejteni. Különösen fontos szempont lesz ezért a szabályok betartatása például az aqua parkokban és azokban a létesítményekben, ahol van csúszda, vagy bármi más, ami körül sorok alakulhatnak ki.

Felélénkül a turizmus, de fontos vigyázni

A repterek forgalmán már most látszik, hogy nyárra egy kisebb rohamra számíthatnak. A beoltottság növekedésével pedig, bármilyen nemzetközi szabályozások lépnek is érvénybe, egyre többek előtt nyílik meg a külföldre utazás lehetősége. Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) szerint ezzel azonban továbbra is felesleges rizikót vállalunk, ezért legkorábban az év második felére ajánlják a szabadidős célú távolsági utazást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyájimmunitás is régiófüggő lesz

A nyájimmunitás elérése az a pillanat, amire a legtöbb egészségügyi szakértő a járvány eleje óta fordulópontként tekint. A nyájimmunitás akkor következik be, ha a népesség elegendő része (kb. 70%) védettséget szerez, akár beoltása, akár a betegségből való kigyógyulása által. Ennek révén a tömeges fertőződések kialakulása nagyon valószínűtlenné válna.

A szakértők szerint a járvány által jobban érintett területeken ezt az állapotot is gyorsabban el fogjuk érni, hiszen a beoltott és a fertőzésen, akár tünet nélkül átesett emberek együttes száma ezeken, helyeken jóval magasabb. Hozzáteszik, nem csak országokként, de országrészenként, sőt városonként is eltérő időpontokban fogunk ide eljutni.

Óvatosnak kell lenni a nyitással

Bár a vírus új, ellenállóbb variánsaitól való félelem továbbra is a levegőben van, a tudósok igyekeztek nyomon követni az új variánsok megjelenését és terjedését, a munka pedig értelemszerűen a nyár folyamán is folytatódik. Ennek köszönhetően sokkal felkészültebben várjuk majd az évszakot, mint a tavalyi évben.

Várhatóan a magyar szakembereknek is példa lehet az Egyesült Államok, ahol már megkezdték a fokozatos újranyitást, bár a tengerentúli járványkezelést sem árt kritikus szemmel figyelni, hisz mint ismeretes, miközben a közegészségügyi szakértők reménykedve tekintenek az év második felére, az USA több állama, a központi iránymutatással szembemenve, idő előtt feloldotta a korlátozások nagy részét.

A helyi szakértők szerint pedig nem árt vigyázni, mert egy ilyen lépés az egész védekezési stratégiát alááshatja, hatalmas visszaesést eredményezve az esetszámokban. 

Közel a vége

Egy szó mint száz, az oltás megszerzése után többé-kevésbé visszatérhetünk majd a normális életünkhöz. Újra láthatjuk szüleinket és nagyszüleinket, félelem nélkül lemehetünk egyet strandolni a Balatonra, beülhetünk egy italra a barátainkkal és újra megölhetjük mindazokat, akik fontosak nekünk.

Az utolsó mérföldnél vagyunk, emberek. Ne a célegyenesben dobjuk be a törülközőt

- zárta gondolatait a szakértő. Persze, azt se feledjük, hogy a koronavírus valószínűleg most már örökké velünk marad és azt sem árt észben tartani - ahogy Karikó Katalin is mondta -, hogy egyik a Covid-19 vakcina sem véd meg a fertőződéstől, csak a vírus okozta megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől. Kezeljük az oltásokat tehát védőoltásként és vigyázzunk egymásra a járvány lecsengéséig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm