8 °C Budapest

Jakab Ferenc: kiderült, meddig védettek a gyógyultak, akik átestek a koronavíruson

2021. március 24. 14:16

Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetőjea a pécsi virológusok Facebook-oldalán ismertetett egy kutatást, amely egy nagyon fontos kérdést válaszolt meg: Mennyi ideig vagyunk védettek egy átvészelt fertőzés után? Az eredmények alapján 61 százalékban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van "elégséges" semlegesítő antitestszintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

A virológus professzor által ismertetett kutatás 164 beteg mintáit vizsgálta több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal a tünetek megjelenése után történt. A semlegesítő antitestek szintje és változása alapján négy nagy csoportba sorolták a betegeket:

  • Az 1 csoportba tartozó személyek nagyon alacsony (szinte negatív) semlegesítő antitestszintet mutattak már a betegség kezdetén is. Ez a vizsgálat betegek 12 százalékát érintette (19/164 beteg).
  • A 2. csoportba tartozó betegeknél a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő semlegesítő antitestszintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint. 27 százaléka (44/164) a betegeknek ebbe a csoportba tartozott.
  • A 3. csoportba azokat a személyeket sorolták, akik szintén magas semlegesítő antitestszintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető semlegesítő antitest szint. A betegeknek 29 százalékánál (52/164) írták le ezt a jelenséget.
  • A 4. csoport a "legszerencsésebbek", hiszen náluk a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas semlegesítő antitestszintet mértek. A legtöbb beteg, 32 százalék (52/164) tartozott ebbe a vizsgálati csoportba, és ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

A sejtes immunitás alapját képező T-sejt válasz viszont minden csoportban hasonlóan magas volt. Jakab Ferenc szerint a kutatás fontos tanulságok levonására ad lehetőséget:

A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a Covid-19 betegségből felépült betegek esetében.

61 százalékban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van "elégséges" semlegesítő antitestszintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel. A semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitest szint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.

Mivel az átvészelt betegek legalább 39 százalékánál alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitestszint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés). A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem