24 °C Budapest
Rengeteg dolgozó mondhat le fizetése egy részéről a harmadik hullámban: erre készülj

Rengeteg dolgozó mondhat le fizetése egy részéről a harmadik hullámban: erre készülj

2021. március 2. 14:01

A járvány kezdete óta nő táppénzen lévők száma az eddigi évekhez viszonyítva, ez viszont nem pusztán annyit jelent, hogy a koronavírus-fertőzés miatt többen esnek ki a munkából. A karantén alatt sokan kényszerültek betegszabadságra menni, és bizonyára több szülőnek kellett otthon maradnia a beteg gyermekével is. Azokat pedig, akik az iskolabezárások miatt, vagy a kényszerleállás okán a munkában elhasználták az összes szabadságukat az év első felében, év végére a kimerültség is ledönthette a lábukról. Decemberben ugyanis 42 százalékkal többen voltak táppénzen, mint egy évvel korábban, az emelkedés pedig már ősszel megkezdődött.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb táppénz adatai szerint rendkívül megnőtt év végére 2020-ban a táppénzen lévők száma. A járvány első hullámában is lehetett kiúgró adatokat megfigyelni 1-1 hónapban, viszont korántsem volt akkora kilengés, mint múlt év végén. Az utolsó negyedév három hónapját nézve átlagosan 21 százalékkal emelkedett a táppénzen lévők száma. Ha pedig csak a decemberi hónapot nézzük: 42 százalékkal nőtt az arányuk.

A grafikonról leolvasható, hogy március-április-május hónapokban a 2020-as átlagos értékek magasabbak összességében, mint a 2019-es, vagy 2018-as adatok. Viszont az is látható, hogy egyes hónapokban adódnak kiugró értékek, mint 2019 májusa, vagy 2018 júniusa, amikor valami okból sokkal többen betegek, és emiatt kiesnek a munkából. Ez lehet egy elhúzódó influenza-járvány hatása például. A 2020-as év tavaszi kiugró értékeiből látható a járvány hatása a táppénzes adatokban, mégsem olyan drasztikus. Viszont az év utolsó negyedévében már teljesen egyértelmű, hogy abnormálisan megugrott a táppénzen lévők száma.

Októberben még nem is látszott annyira, hogy sokan kényszerülnek betegszabadságra, viszont a novemberi, majd decemberi értékek már nagy kiugrást mutatnak. Ez szinte hajszálra megegyezik a járvány második hullámának felfutásával: október végén kezdődött, és rányomta a bélyegét az év végére.

Viszont nem csak azok a dolgozók kényszerülhettek táppénzre menni, akik valóban betegek voltak. Ha a munkavállaló fertőzött személlyel való érintkezés miatt került karanténba, akkor ennek tartama alatt keresőképtelen volt és részére társadalombiztosítási táppénz járt, (de munkajogi szabályok szerinti betegszabadság nem). Így a karantén alatt (két hét, vagy később 10 nap) sokan választhatták a szabadságolás helyett a táppénzt is, hogy ne kelljen fizetetlen szabadságra menniük.

Kimerülten, betegen dolgozták végig a magyarok az évet?

A hivatalos táppénz adatoknak (látszólag) ellentmondó kutatás eredményeit publikálták még decemberben: eszerint 20 százalékkal csökkent a kivett betegszabadságok száma a koronavírus-járvány alatt, amelyben a távmunka komoly szerepet játszott. A beteg gyerekek miatt távol maradók aránya tavasszal és nyár elején majdnem háromnegyedével csökkent a kutatás szerint, amely 40 vállalat mintegy 15 ezer magyarországi munkavállalójának 2020 március és szeptember közötti adatait hasonlította össze kutatásában az egy évvel korábbiakkal.

A teljes vizsgált időszakban összesen 18 százalékkal csökkent a betegség miatti távollétek száma, amiből a gyermekek betegsége miatti táppénz csökkenés 43 százalék, saját jogú betegség esetén pedig 17 százalék. Egyértelműen megfigyelhető, hogy azon munkavállalók esetében, ahol a többség számára van lehetőség az otthoni munkavégzésre (többségben irodai munkát végző dolgozókat foglalkoztató cégek), a távollétek aránya jelentősen csökkent.

Ez viszont nem jelenti, hogy nem is voltak betegek a munkavállalók.

A kutatás adatai azért mondanak csak látszólagosan ellent a KSH statisztikáinak, mert lehet hogy nagyobb vállalatok esetén, ahol a távmunka könyebben megoldható, mint pl. fizikai dolgozók esetében, kevesebben mentek táppénzre. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a home officeban nem dolgoztak a munkavállalók betegen, vagy vigyáztak beteg gyerekükre. Nagyon is valószínű, hogy emiatt esetleg kevesebben igényeltek táppénzt, ez viszont nem segítette a gyógyulásukat, és a munkahelyi teljesítményük sem volt 100%-os.

A másik magyarázat, hogy home officeban - és nyilvánvalóan a járvány elleni védekezés érdekében hozott intézkedéseket betartva - sokkal kevésbé vannak kitéve a dolgozók a betegségeknek. A tavalyi influenzajárvány például sokkal enyhébb volt, mint 2019-ben - idén pedig lehet, hogy egyáltalán nem is lesz járvány, elnézve az influenzafigyelő szolgálat által közölt adatokat.

Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy rengeteg dolgozó volt kényelen szabadságokat kivenni a karantén miatt, vagy az iskolabezárások, munkahelyi kényszerleállások miatt. Rengeteg munkavállaló úgy volt kénytelen nekivágni az év második felének, hogy semennyi szabadsága nem maradt. Ez is összefüggésben lehet a táppénzes adatok év végi emelkedésével.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vitális kimerülés

Az csak egy dolog, hogy elfogytak a szabadságok, a másik oldala a történetnek a világjárvány okozta szorongás, stressz. Ez pedig olyan helyzetet eredményezett, hogy rengeteg magyar dolgozó vitálisan kimerülten végezte a munkáját. Ha ez az állapot sokáig fennáll, akkor szakértők szerint tartós munkaképtelenség is lehet belőle. Hogy a munkavállaló ki tudjon kapcsolódni, nem segíti az sem, hogy rengeteg vállalanál a folyamatos készenlét, elérhetőség, kiszámíthatalan túlórák vállalása alapelvárás. A vállalati kultúra része az, hogy a dolgozó sosem tud teljesen elszakadni a munkáját, amely rengeteg stresszt, hosszabb távon kiégést, és ebből adódó lecsökkent teljesítményt, egészségügyi problémákat, anyagi károkat okoz.

A vitális kimerülés, folyamatos stressz nem csak egészségkárósító hatású (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri és rákos megbetegedés, depresszió, stb.), hanem azt eredményezi, hogy a dolgozó motiválatlan lesz, kiég, csökken a teljesítménye, és nőhet a munkahelyi balesetek, foglalkozási megbetegedések száma is. Nem ördögtől való feltételezés tehát, hogy a magyar dolgozók jelentős része azért kényszerült táppénzre menni november és december folyamán, mert a szabadságait nem tudta felhasználni, így pihenni sem tudott, vitálisan kimerült - ami védtelenebbé is tette a kórokozókkal szemben.

Felkészülten várják a harmadik hullámot

A múlt év tapasztalataiból kiindulva, már sokkal kevésbé valószínű, hogy ismét olyan helyzetbe kerüljön rengeteg dolgozó, hogy minden szabadságát elhasználja még a nyár előtt, vagy betegen dolgozzon otthonról, vagy egyalátalán kitegye magát a fertőzéseknek, év végére teljesen kimerüljön vitálisan. Ami sokkal valószínűbb, hogy a munkavállalók tanultak a múlt évi esetből, és a harmadik hullám, legyen akármilyen súlyos - a jóslatok szerint rosszabb is lehet az elsőnél és másodiknál - és már rutinosabbak lesznek.

Tudják, hogy a karantén alatt igényelhetnek táppénzt, ahogy azt is, hogy hogyan védhetik ki leginkább, hogy megkapják a vírust. Tapasztalták, hogy jó ötletnek tűnhet, de nem éri meg betegen dolgozni home office-ból, és hogy a szülők hogyan tudják megosztani egy esetleges iskolabezárás során a gyerekek felügyeletét, hogy ne menjen rá minden szabadságuk. A sok tapasztalat viszont még nem elég: nem árthat már most felkészülni arra, ami a harmadik hullámban történhet.

Különbség van a betegszabadság és a táppénz között

A betegszabadság és a táppénz elválasztása nagyon egyszerű: a keresőképtelenség évi első 15 napjában betegszabadság jár (év közben kezdődő munkaviszony esetén arányosan jár a betegszabadság is), ezt meghaladóan pedig a beteg munkavállaló a betegség okától függően táppénzre lesz jogosult - ezt az ellátást maximum egy éven keresztül kaphatja. Mind a betegszabadság, mind a táppénz igénylését orvosi igazolással kell alátámasztanunk.

A 15 munkanapnyi betegszabadságot a munkáltató fizeti, összege a normál fizetett szabadság 70 százaléka. Amikor a betegszabadság elfogy, onnantól táppénzt igényelhet a munkavállalónak. (Magyarországon 9 különböző táppénz kódot különböztetünk meg, amelyek különböző szituációkat foglalnak magukban: nem minden táppénzes szituációt előz meg betegszabadság, más és más a szimpla betegség, a veszélyeztetett terhesség vagy az üzemi baleset esete is.) A táppénz egy bérjellegű, nem önálló tevékenységből származó jövedelem, mértéke is alacsonyabb, mint a betegszabadságé. Összege a napi átlagkereset 50-60 százaléka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?