Ezek a hosszú Covid leggyakoribb tünetei: 12 hónapig is kínozhatja a betegeket

Ezek a "hosszú Covid" leggyakoribb tünetei: 12 hónapig is kínozhatja a betegeket

MTI
2021. február 25. 20:01

A világ egészségügyi hatóságainak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a koronavírus-fertőzés hosszú távú egészségügyi következményeire - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodáját vezető Hans Kluge csütörtökön.

Sajtótájékoztatóján Kluge aláhúzta: egyelőre sok dolog tisztázatlan az úgynevezett hosszú Coviddal kapcsolatban. A WHO úgy tudja, hogy a fertőzöttek negyede egy hónappal a pozitív tesztet követően is rossz egészségi állapotban van, tízből egy fertőzött pedig még 12 héttel a fertőzést követően sem gyógyult fel teljesen.

A "hosszú Covid" krónikus fáradtsággal, mellkasi fájdalommal, légzési nehézséggel, szívizomgyulladással, fejfájással, feledékenységgel, depresszióval, a szaglás elvesztésével, visszatérő lázzal, hasmenéssel és fülzúgással járhat.

Kluge felszólította a politikusokat, hogy foglalkozzanak többet a "hosszú Coviddal" és annak kezelésével. A WHO európai irodája arra kérte az európai intézményeket, hogy indítsanak közös kutatást a hosszú Covid feltérképezésére. Kluge emellett elmondta: gyűlést kezdeményez egy európai regionális stratégia kidolgozása érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet február elején egy virtuális konferencia keretében már foglalkozott a "hosszú Coviddal". Akkor a betegség definíciójának meghatározását és a kutatási módszerek harmonizálását tűzte ki célul.

Kluge rámutatott: a koronavírus továbbra is erősen terjed az 53 országot magában foglaló európai térségben, és két variánsa aggodalomra ad okot. Ugyanakkor megjegyezte: második hete egymillió alatt van az új fertőzöttek száma, és a vírus terjedési rátája is csökkenőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55