35 °C Budapest
Ezek a hosszú Covid leggyakoribb tünetei: 12 hónapig is kínozhatja a betegeket

Ezek a "hosszú Covid" leggyakoribb tünetei: 12 hónapig is kínozhatja a betegeket

MTI
2021. február 25. 20:01

A világ egészségügyi hatóságainak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a koronavírus-fertőzés hosszú távú egészségügyi következményeire - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodáját vezető Hans Kluge csütörtökön.

Sajtótájékoztatóján Kluge aláhúzta: egyelőre sok dolog tisztázatlan az úgynevezett hosszú Coviddal kapcsolatban. A WHO úgy tudja, hogy a fertőzöttek negyede egy hónappal a pozitív tesztet követően is rossz egészségi állapotban van, tízből egy fertőzött pedig még 12 héttel a fertőzést követően sem gyógyult fel teljesen.

A "hosszú Covid" krónikus fáradtsággal, mellkasi fájdalommal, légzési nehézséggel, szívizomgyulladással, fejfájással, feledékenységgel, depresszióval, a szaglás elvesztésével, visszatérő lázzal, hasmenéssel és fülzúgással járhat.

Kluge felszólította a politikusokat, hogy foglalkozzanak többet a "hosszú Coviddal" és annak kezelésével. A WHO európai irodája arra kérte az európai intézményeket, hogy indítsanak közös kutatást a hosszú Covid feltérképezésére. Kluge emellett elmondta: gyűlést kezdeményez egy európai regionális stratégia kidolgozása érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet február elején egy virtuális konferencia keretében már foglalkozott a "hosszú Coviddal". Akkor a betegség definíciójának meghatározását és a kutatási módszerek harmonizálását tűzte ki célul.

Kluge rámutatott: a koronavírus továbbra is erősen terjed az 53 országot magában foglaló európai térségben, és két variánsa aggodalomra ad okot. Ugyanakkor megjegyezte: második hete egymillió alatt van az új fertőzöttek száma, és a vírus terjedési rátája is csökkenőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?