Ez a növényi alapú pirula csodákra képes a covid-19 ellen: megelőzésre és kezelésre is jó

Ez a növényi alapú pirula csodákra képes a covid-19 ellen: megelőzésre és kezelésre is jó

MTI
2021. február 3. 15:35

Egy kevésbé ismert antivirális szer, a thapsigargin "nagyon hatékonynak" bizonyult a Covid-19 ellen a Nottinghami Egyetem kutatói szerint.

A Viruses című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy a növényi alapú antivirális szer kis dózisokban "nagyon hatékony széles spektrumú gazdaközpontú antivirális természetes immunválaszt vált ki az emberi légzőszervi vírusok három fő típusa ellen", köztük a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus ellen.

Bár további vizsgálatok szükségesek, a mostani eredmények határozottan jelzik, hogy a thapsigargin és származékai ígéretes antivirális kezelések lehetnek a Covid-19, valamint az influenzavírus ellen

- idézte az egyetem közleménye Kin-Chow Chang professzort, a kutatócsoport vezetőjét.

A koronavírus-világjárvány első hulláma után számos kezelést alkalmaztak a vírus okozta betegség ellen, köztük a szteroid dexamethasone-t, vagy az antitesteket tartalmazó vérplazmát. Az orvosok és egészségügyi szakemberek javasolták a fokozott D-vitamin-bevitelt megelőzésként.

A nottinghami kutatók sejtkultúrákban és állatkísérletekben kimutatták, hogy a thapsigargin hatékony az aktív fertőzés ellen, de már előtte is. Képes megelőzni, hogy a vírus szaporodjon a sejtekben 48 órán át. Mivel stabil a gyomorsavban, szájon át szedhető, és ezért nincs szükség injekciókra vagy kórházi kezelésre. A kutatók szerint többszörösen hatékonyabb mint a jelenlegi antivirális szerek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09