4 °C Budapest

Itt a módosítás: változnak a kijárási tilalom, veszélyhelyzet szabályai

2021. január 30. 14:01

Pénteken, még éjfél előtt jelent meg a legújabb Magyar Közlöny, amelyben a kormány kihirdette azokat a jogszabályokat, amelyekre szükség volt a korlátozó intézkedések hatályának meghosszabbítása érdekében.

Március 1-ig maradnak a korlátozások

A közlönyben megjelent rendeletek egyik legfontosabb, és várt pontja, hogy

a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) című kormányrendelet hatálya március elsejéig szól.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem során alkalmazott védelmi intézkedések tovább maradnak érvényben: február 1. helyett március 1-jéig. A kormánydöntés következtében tehát a november elején kihirdetett korlátozásokkal legalább 4 hónapon át kell együtt élniük a magyaroknak.

A döntés megfelel a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, majd Orbán Viktor péntek reggeli bejelentésének.

Döntött a kormány a lezárásokról!

A korlátozó intézkedéseket felsoroló, november 10-én megjelent eredeti rendelet (melynek hatályát most meghosszabbította a kormány) szabályozza többek között a kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, rendelkezik az éttermek és szállodák zárva tartásáról, a rendezvények tilalmáról, valamint a boltok este 7 órakor történő bezárásáról. Az eredeti rendelet a részletszabályokat 13 pontban foglalta össze, ide kattintva olvashatók a részletek.
Van, ami változik

A kormány a most megjelent egyik rendeletével módosította az intézkedéseket tartalmazó "veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló" rendeletet. A szabályokat megszegőkre vonatkozó jogkövetkezmények egészültek ki, összhangban a kormány ígéretével. Gulyás Gergely ugyanis csütörtökön már ismertette, hogy mit fog tenni a kormány a februári vendéglátóegységek és boltok jogszabálysértő kinyitása esetén.

  • 2 a) Ha a rendőrség az ellenőrzés során, vagy a rendőrség a katona értesítése alapján a 11. § a) pontja szerinti kötelezettség (üzletek, éttermek nyitva tartása) megszegéséről szerez tudomást
  • a) a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén a vendéglátó üzletet hat hónap időtartamra,
  • b) a kötelezettség ismételt megszegése esetén a vendéglátó üzletet egy év időtartamra ideiglenesen bezáratja (a továbbiakban: ideiglenes bezáratás) és az üzemeltető az ideiglenes bezáratás időtartamára a vendéglátó tevékenység végzésétől a 22/A. § szerint eltiltásra kerül (tevékenységtől eltiltás).
  • 2 b) A rendőrség a (2a) bekezdés szerinti jogkövetkezmény alkalmazása mellett, a kötelezettségszegés súlyosságára tekintettel, különösen a kötelezettség ismételt megszegése esetén a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 38/B. §-ától eltérően a (2) bekezdés a) pontja szerinti bírságot szabhat ki."

Eddig 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság kiszabására volt lehetőség, valamint 1 naptól legfeljebb 1 évig tartó ideiglenes bezáratásra.

Tovább szigorított a kormány abban a tekintetben is, hogy a kötelezettségszegés megállapítása és a büntetés kiszabása után a vendéglátóegység vezetője, vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként nem végezhet vendéglátást. Ha a tiltás ellenére ezt mégis megtennék, és a rendőrség erről értesül, akkor az üzemeltetőt 1-től 5 millió forintig terjedő bírságra büntethetik.

Bértámogatás: meghosszabbítva

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeleteket is módosítja a kormány, ami azt jelenti, hogy a bértámogatási intézkedések is tovább fennmaradnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Veszélyhelyzet: hosszabbítva

A kormány a péntek késő este megjelent közlönyben megjelentette a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről című döntését is.

Ennek első pontja kimondja, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírusvilágjárvány (a továbbiakban: koronavírus-világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki. Ez a döntés február 8-án lép hatályba.

Ez arról is rendelkezik, hogy a kormány y a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki, akit ebben a munkájában a járványügyi készültség során az Operatív Törzs segít. A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek és a kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

Ennek a rendeletnek a következő pontja arról szól, hogy felsorolja az összes, a rendkívüli jogrend idején hozott rendeletet (70 darab ilyet azonosít), és ezek hatálya március elsejéig kitolódik.

Határzár: marad

Ahogyan az a korlátozó intézkedésekről szóló döntések meghozatalakor lenni szokott, a kormány módosította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendeletét is. Ennek értelmében további egy hónapig fennmarad a határzár, március elsejéig tart jelen állás szerint. Ennek a rendeletnek a hatályba lépése január 31.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem