13 °C Budapest

Olcsó és gyors COVID-teszt érkezik a magyar patikákba: ennyibe kerül, így néz ki

2021. január 27. 13:33

A napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható COVID gyorsteszt. A svájci cég terméke hasznos segítséget nyújthat többek között azoknak, akiknek koronavírusra jellemző tüneteik vannak a fertőzés beazonosításában, annak kiderítésre, hogy átestek-e már a fertőzésen, sőt, már oltást kapottak számára is, hogy meggyőződhessenek arról, kialakult-e már náluk a védettség a fertőzés ellen.

A Biosynex Autotest COVID-19 az első olyan, Magyarországon forgalomba kerülő gyorsteszt, amit otthoni használatra is engedélyeztek. A hazai gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben a napokban lesz kapható a termék, melynek segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak. Emellett jó megoldás lehet azok számára is, akik már megkapták a COVID-19 elleni védőoltást és szeretnének meggyőződni arról, hogy kialakult-e náluk a védettség a fertőzéssel szemben.

Fotó: Izinta IVD Kft.

A COVID-19 betegséget a SARS-CoV-2 vírusfertőzés okozza. A Biosynex Autotest COVID-19 teszt egy immunokromatográfiás gyorsteszt, ami a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. A Biosynex COVID-19 gyorsteszt segíti azoknak az embereknek az azonosítását is, akik nincsenek tudatában fertőzésüknek, vagy azért, mert nem alakultak ki tüneteik, vagy mert nem diagnosztizálták helyesen a tüneteiket. Ez azt jelenti, hogy a gyorsteszt segítségével azonosítani lehet a "csendes" fertőzéseket, valamint azokat az embereket, akik betegek voltak, de felépültek. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi.

A gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben kapható gyorsteszt egy vizsgálat elvégzésére alkalmas eszközöket tartalmaz. A teszteléshez a csomagban lévő eszközzel az ujjbegyből vett vért, valamint a reagens anyagot kell a mellékelt tesztkazetta megfelelő részébe juttatni. A teszt eredménye tíz perc alatt meglesz, ugyanakkor fontos, hogy a leolvasással nem szabad 20 percnél többet várni. A Biosynex Autotest COVID-19 gyorstesztjének pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot.

Az ára 7 ezer és 8 ezer forint között lesz, patikáktól függően.

"Bár gyorstesztek már tavaly tavasz óta elérhetők a hazai piacon is, ez az első olyan termék, amit valóban bármelyik felnőtt legálisan megvásárolhat, és akár otthon is lehet alkalmazni. Az első adag gyorsteszt január 25-én már a gyógyszer-nagykereskedőnél és szerződött partnerünknél volt, és néhány napon belül újabb jelentős tétel érkezik, illetve a későbbiekben is folyamatos lesz az ellátás, így biztosítani tudjuk, hogy akinek szüksége van rá, hozzájuthasson a teszthez" - mondta el dr. Pipei Szilvia, a Biosynex Autotest COVID-19 gyorsteszt kizárólagos hazai forgalmazója, az Izinta IVD Kft. ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm