Újabb döntés előtt áll Orbán Viktor: napokon belül megszűnik a kijárási korlátozás?

Újabb döntés előtt áll Orbán Viktor: napokon belül megszűnik a kijárási korlátozás?

2021. január 5. 09:01

A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések január 11-ig tartanak, így például a kijárási tilalom is. Ezért várható, hogy a kormány a napokban dönt ezekről, ahogyan azt egyébként az egyik minisztérium már előre is vetítette.

Orbán Viktor december 7-én jelentette be, hogy a járvány féken tartása érdekében hozott korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak érvényben. December 10-én meg is jelent a rendelet, ami többek között tartalmazta a kijárási tilalom meghosszabbítását, de ugyanúgy fennmaradt a középiskolások digitális tanrendje, az üzletek korábbi zárása, a gyülekezési tilalom. A kijárási korlátozást csak szentestére oldotta fel átmenetileg a kormány. Mindez tehát azt is jelenti, hogy 

a kormánynak jövő hétfő előtt döntést kell hoznia a korlátozó intézkedések további menetéről.

A döntéseket akár már ezen a héten ismertetheti a kormányfő vagy az operatív törzs. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a korlátozó intézkedésekről szóló döntés közeledésére tett utalást, amikor az ATV megkeresésére azt válaszolta, hogy "a járványhelyzet függvényében a kormány hamarosan dönt az iskolai tanításról is".

Mit mutatnak az adatok?

A legfrissebb járványügyi adatok a helyzet javulására utalnak. Összességében az adatok azt sugallják, hogy az év végén is fenntartott korlátozó intézkedések az iskolai téli szünettel párosulva támogatták a fertőzés visszaszorítását. Ugyanakkor a vírus továbbra is jelentős számú megbetegedést és halálesetet okoz. Az operatív törzs a járványügyi helyzet legutóbbi értékelésekor is úgy fogalmazott, hogy a bevezetett intézkedések elérték a céljukat, több napja, hosszabb ideje valóban csökken a megbetegedések száma. 

A kilátásokkal kapcsolatban vasárnap Orbán Viktor is nyilatkozott. A koronavírus-járvány második hullámát "megfékeztük", és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám - mondta akkor a miniszterelnök. Orbán Viktor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat. "Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet" - fejtette ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Közben az európai országok példái is azt mutatják, hogy az ünnepek után újra a szigor útjára lépnek a kormányok. Hétfőn sorra érkeztek az ezzel kapcsolatos hírek:

  • Nagy-Britanniában országos zár jön, 
  • Ausztria meghosszabbítja a teljes zárlat hatályát,
  • Franciaországban azt közölték, hogy a január elejére ígért enyhítés nem érkezik el,
  • Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra,
  • Skóciában egyhavi zárlatot rendelt el a kormány a koronavírus új mutációja miatt,
  • Izrael az oktatási rendszer bezárását fontolgatja, a héten dönthetnek,
  • Vasárnap este pedig Norvégiában jelentettek be új korlátozásokat.
  • Szintén vasárnapi hír, hogy a szlovén kormány január 7-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.
Címlapkép: Orbán Viktor Facebook-oldala

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06