18 °C Budapest

7 csodás hely Budapest közelében, ahol maszk nélkül kirándulhatsz

2020. december 9. 16:51

Csaknem egy hónapja vezették a kötelező maszkviselést közterületeken a tízezer főnél magasabb lélekszámú településeken, közben pedig a tél is megérkezett: az időjárás, a rövidülő nappalok és a maszk okozta kényelmetlenség sokakat visszatart attól, hogy tegyen egy sétát. Pedig nem csak a fizikai, hanem a lelki egészség megőrzése érdekében sem tanácsos a négy fal között gubbasztani. A Pénzcentrum ezért most összegyűjtött néhány helyet, amely a fővárosból könnyen megközelíthető, és még nem kötelező a maszkhasználat: azok számára, akiket csak ez tartana vissza a kimozdulástól.

A kötelező maszkviselés az egyik legalapvetőbb módszer a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a szociális távolságtartás és a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés mellett. November 11-én lépett életbe a korlátozás, hogy a 10 ezer főt meghaladó lélekszámú településeken, így a fővárosban is kötelező közterületeken is viselni a maszkot. Azóta vannak kerületek, ahol ahogy kilép valaki az utcára, fel kell tennie a szájmaszkot. Ez az intézkedés sokaknak elveszi a kedvét a levegőzéstől, sétától, ami viszont a fizikai és mentális egészség megőrzése szempontjából is fontos lenne.

Az intézkedés bevezetése óta sok olyan önkormányzat is kötelezővé tette utcán is a maszkok hordását, ahol nem laknak 10 ezer főnél többen, de a vírus gyors ütemben terjed, ezért indokolt ez a plusz védekezés. Egyre kevesebb olyan hely van tehát az országban, ahol "büntetlenül" sétálhat az ember maszk nélkül.

Azok számára, akik már nagyon vágynak egy sétára a szabad levegőn, Pénzcentrum ezért most olyan településeket szedett listába, ahol még nem kötelező a maszkhordás, és autóval vagy tömegközlekedéssel egyaránt könnyen és gyorsan megközelíthetők Budapestről. Ezekben a kellemes kis falvakban, vagy kisebb városkákban érdemes tenni akár télen is egy sétát a friss levegőn:

Dunavarsány

Bár a lista többnyire községeket tartalmaz, Dunavarsány város, azonban lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt. A Ráckevei-Dunától keletre, Budapesttől délre, mintegy 12 kilométerre fekszik, könnyen megközelíthető buszokkal, vonattal és autóval. Az üdülősoron is érdemes sétát tenni, a Duna festői szakasza télen is kellemes látvány, de ha valaki inkább a településen belül sétálna, felkeresheti a szobrokat, templomokat, vagy a Trianon-emlékparkot.

Kisoroszi

A Dunakanyarban található legfeljebb 1000 főt számláló faluból a Dunára is csodás kilátás nyílik, itt található továbbá a Cseres-tó is, amelynek partján télen is érdemes sétát tenni. A valamikor római erőd maradványait pedig a Pásztorkertben lehet megcsodálni.

Leányfalu

Szentendre felett, mindössze 27 kilométerre Budapesttől található a nagyjából 3700 főt számláló település. Amellett, hogy a Dunára is szép kilátás nyílik, az itt található az Árpád-házi Szent Erzsébet parkot, a Petőfi sétányt is érdemes körüljárni, illetve kívülről megnézni a község templomait.

A Dunakanyar - vagyis a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza - mentén rengeteg kisebb település van, amelyek közül szinte bárhol lehet tenni egy kellemes sétát, és megközelíteni is könnyű. Ilyenek Dömös, Pilismarót, Dunabogdány, Csobánka, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigemonostor, vagy a bal parton Zebegény, Kismaros, Verőce, Sződliget.

Mogyoród

Budapesttől 18 kilométerre található a Gödöllői-dombság egyik völgyében, tehát gyakorlatilag 5 percre fekszik a fővárostól, ennek ellenére hangulatában egy békés kis település maradt. Aki erre venné az irányt, annak érdemes megnéznie a mogyoródi pincesort, a főteret, és itt található a Szent László-kilátó és kápolna is. Felfedező útra lehet indulni a faluban továbbá felkutatva az út menti kereszteket, fülkeszobrokat, és a házakon elhelyezett kereszteket, amelyek a falu jellegzetességét adják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagykovácsi

A Budai-hegység egyik völgyében fekvő község mindössze 15 kilométerre fekszik Budapest központjától, a II. és a XII. kerületből könnyen ki lehet ide ruccanni. A hegyektől körülölelt faluban egyébként sem ritka látvány a gyalogos vagy biciklis turista, hiszen sok turistaút vezet a közeli erdőkbe is innen. Itt található továbbá a Teleki-Tisza-kastély is, amely egy ősfás parkban áll.

Pilis...

A Pilisben rengeteg olyan kistelepülés található, amelyekben érdemes egy sétát tenni a szabadlevegőn, akár egy körutat is lehet tervezni, amely során felkeressük Pilisborosjenőt, Pilisszentivánt, Pilisszántót, Pilisszentkeresztet vagy Pilisszentlászlót.

Zsámbék

A Budapest agglomerációjában a Budakeszi járásban nagyjából 5500 főt számláló község a fővárostól 35 km-re található. Akinek itt lenne kedve tenni egy sétát, az ellátogathat a romtemplomhoz, amely a település egyik fő nevezetessége. Itt található továbbá a zsámbéki várkastély a török kúttal egyetemben, de tehetünk sétát a zárdakertben is, vagy megnézhetjük a 18. században épített vízimalom maradványait.

Zsámbék sem az egyetlen falu, ahol a környéken érdemes megállni: Pátyon is lehet tenni egy sétát a pincesoron, megnézni a kastélyt, a kilátót, Perbálón a sváb parasztházakat, vagy az ottani pincesort, vagy Tök település közelébe lévő templomromot.

A közterületi kötelező maszviselés mindenkinek egyformán érdeke, és a járvány terjedésének megállításához az egyik legfontosabb eszköz. Mindenkit arra buzdítunk, hogy a hatályban lévő szabályokat tartsa be - a távolságtartás, fertőtlenítés mellett.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a téli időszakban kialakulhat szezonális depresszió, és hogy a mentális és fizikai egészség megőrzéséhez is elengedhetetlen a szabad levegőn töltött idő. Nem szabad elveszíteni tehát a kedvet a sétától, annak ellenére, hogy sok helyen maszkot kell viselni. Ráadásul a kimozdulási, szórakozási lehetőségek szinte egytől egyig megszűntek a járvány okán, így ha valaki programra vágyik, akkor összekötheti a kellemest a hasznossal. Ezért érdemes egy kisebb kirándulást tenni a környéken, egybekötve sétával, tehát nem a négy fal között eltölteni a szabadidőt, hétvégét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04